Çanakkale İli Peyzaj Alanlarındaki Sulama Sistemlerinin İncelenmesi: Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi

Peyzaj alanlarında genellikle sulama suyu ihtiyacı göz önüne alınmadan sulamalar yapılmakta, sulama sistemi mevcut su kaynağına, alana, bitkiye ve toprağa göre tasarlanmamaktadır. Bu da, çok büyük oranda su israfına neden olmaktadır. Bu çalışmada, Çanakkale ilinde bulunan en büyük iki parkın (Halk Bahçesi ve Özgürlük Parkı) mevcut sulama sistemleri incelenmiştir. Her iki proje alanında sulama sistemleri uygun kriterlere göre yeniden tasarlanmıştır. Proje alanlarında yapılan ölçüm ve gözlemlere dayalı olarak, projeleme ve işletme hatalarının sonucunda etkin bir sulama yapılmadığı ve her iki alanda gereğinden fazla sulama suyu uygulandığı saptanmıştır. Halk Bahçesi ve Özgürlük Parkı için sezonluk boşa harcanan sulama suyu ücreti sırasıyla, 52800 TL ve 87720 TL olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, alana uygun yapılan sulama sistemi projeleriyle; su tasarrufu sağlanmış ve estetik açıdan daha iyi bir görüntü elde edilmiştir. Ayrıca, bu çalışmanın, Çanakkale İli ve diğer şehirlerde planlanacak peyzaj alanları için örnek teşkil edeceği düşünülmektedir.

___

  • Altunkasa, M.F. 1998. Peyzaj Mühendisliği. Çukurova Üniv. Ziraat Fak Yayınları No:123, Adana.
  • Bayramoğlu, E. ve Ö. Demirel. 2014. Peyzaj Alanlarında Kullanılan Berberis Thunbergii ‘Atropurpurea Nana’ ve Ilex Aquifolium Bitkilerinin Su Tüketimlerinin Karşılaştırılması. Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi. 1.163-172.
  • Beccard, B. 1995. Taking Control, Landscape Design, USA.
  • Demirel, K., M. Yıldırım ve G. Çamoğlu. 2006. Çanakkale İli Belediye Sınırları İçerisindeki Peyzaj Alanlarında Sulama Sistemlerinin Projelenmesi ve İşletilmesindeki Hatalar. Atatürk Uni. Ziraat Fak. Derg. 37(1). 81-90.
  • Demirel, K. ve Y. Kavdır. 2013. Effect of Soil Water Retention Barriers on Turfgrass Growth and Soil Water Content. Irrig. Sci. 31(4). 689-700.
  • Demirel, K. 2014. Effect of Irrigation and Nitrogen Levels on Plant Characteristics in Perennial Ryegrass. Fresenius Environmental Bulletin, 23(8a). 1971-1978.
  • Güngör,Y., A.Z. Erözel ve O. Yıldırım. 1996. Sulama. A.Ü. Ziraat Fakültesi No: 1443, Ders Kitabı: 424, Ankara.
  • İşbilir, H. ve T. Erdem. 2012. Rekreasyon Alanı Sulama Projelerinin Tasarım ve Uygulama Aşamalarında Ortaya Çıkan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 9(2). 57-66.
  • Küçüksayan, C., S. Gülez ve B. Cengiz. 2011. Peyzaj Alanlarında Otomatik Sulama Sistemi Uygulamasının İrdelenmesi: Ankara Kenti Örneği. Bartın Orman Fakültesi Dergisi. 13(19). 52-62.
  • Orta, H. 2009. Rekreasyon Alanlarında Sulama, Namık Kemal Üni. Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.
  • Özden, M.A. 1993. Peyzaj Çalışmalarında Farklı Sulama Tekniklerinin Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniv. Fen Bil.Enst. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Sağlık, A. 2014. Çanakkale Kenti Rekreasyon Potansiyelinin Kentlerin Yaşanabilirliği Açısından Değerlendirilmesi", Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Çanakkale.
  • Sass, J.F and B.P. Horgan. 2006. Irrigation Scheduling on Sand Based Creeping Bentgrass: Evaluating Evapotranspiration Estimation, Capacitance Sensors, and Deficit Irrigation in the Upper Midwest. Applied Turfgrass Science doi:10.1094/ATS-2006-0330-01-RS.
  • Seçkin, Ö.B. 1998. Peyzaj Uygulama Tekniği. İ.Ü. Yayın No:4105, İstanbul.
  • Smith, W.S. 1997. Landscape Irrigation Design and Management, John Wiley& Sons, Inc, New York.
  • Xinmin, Z., H. Lin, B. Xiuju, Z. Bingxiang, C. Fahe and S. Xinzhang. 2007. The Most Economical Irrigation Amount and Evapotranspiration of the Turfgrasses in Beijing City, China. Agricultural Water Management. 89. 98-104.
  • Yazar, K. 2013. Fethiye İlçe Merkezindeki Peyzaj Alanlarının Sulanmasında Karşılaşılan Sorunlar ve Alternatif Çözüm Önerileri, Adnan Menderes Üni. Yüksek Lisans Tezi, Aydın.
  • Yeşil, D. 2001. Yeşil Alanlarda Sulama Sorunları ve Karşıyaka Muammer Aksoy Parkı Örneğinde Sulama Projesi Oluşturulması, E.Ü. Fen Bil. Enst. Y.Lisans Tezi, İzmir.
  • Yıldırım, O. 1994. Çim Alanlarının Sulanması. Çağdaş Yaşamda Çim Alanlar Sempozyumu II ve III. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:2. 16-46.
  • Yıldırım, O. 1996. Sulama Sistemleri 2 Kitabı. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:1449, Ankara.
  • Yıldırım, O. ve A. Korukçu. 1999. Damla Sulama Sistemlerinin Projelenmesi. A.Ü.Ziraat Fak. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Ders Notları, Ankara.
  • Yıldırım, M., A. Akçal ve K. Kaynaş. 2009. The Response of Cyclamen Hederifolium to Water Stress Induced by Different Irrigation Levels, African Journal of Biotechnology. 6.1069-1073.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı Ketencik (Camelina sativa (L.) Crantz) Genotiplerinin Agronomik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Arzu KÖSE, Özlem BİLİR, Duran KATAR, Yusuf ARSLAN

Tuz Stresinin Bazı Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri Üzerine Etkisi

Hayrettin KUŞÇU, Aylin ÇAYĞARACI, Jean De Dieu NDAYİZEYE

Bitkilerde Kök-Ur (Meloidogyne spp.) ve Kist Nematodları (Heterodera ve Globodera spp.)'nın Kanser Oluşum Mekanizmaları

Fatma Gül GÖZE ÖZDEMİR

Türkiye’deki Zeytinyağı İşletmelerinin 3 Fazlıdan 2 Fazlı Üretime Geçişi Durumunda Pirina Tesislerinin Yeterliliğinin CBS Destekli Analizi

Selda MURAT HOCAOĞLU, İrfan BAŞTÜRK, Cihangir AYDÖNER, Betül Hande GÜRSOY HAKSEVENLER

Akarlarda Feromonlar

Rana AKYAZI, Yunus Emre ALTUNÇ

Çanakkale İli Peyzaj Alanlarındaki Sulama Sistemlerinin İncelenmesi: Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi

Kürşad DEMİREL, Gökhan ÇAMOĞLU, Alper SAĞLIK, Levent GENÇ, Abdullah KELKİT

Nilüfer Çayı ve Farklı Arıtma Tesisleri Atıksularının, Toprak Özellikleri ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Hasan Fatih AKIN, Barış Bülent AŞIK

Türkiye’de Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerin Dış Ticaret Yapısının Analizi

Gücgeldi BASIMOV

Ekim Öncesi Tohuma Uygulanan Bazı Kimyasalların Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum var.aestivum L.) Çeşitlerinin Çimlenme Özellikleri ve Fide Gelişimine Etkileri

Şerife TÜFEKÇİ, Duran Ümit YERLİKAYA, Pakize Özlem KURT POLAT, Köksal YAĞDI

Leonardit Kökenli Organik Materyallerin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Tülin PEKCAN, Bihter ÇOLAK ESETLİLİ, Hatice Sevim TURAN, Erol AYDOĞDU