Örgütsel Bağlılık İle İşgören Performansı İlşkisini İncelemeye Yönelik Bir Alan Araştırması

Son yıllarda rekabet koşullarının artması, işletmelerin varlıklarını korumasını daha zor bir hale getirmiştir. Rakipleri ilerlerken yerinde sayan işletmeler zamanla yıkılış sürecine girebilir. Böyle bir olumsuz durumla karşılaşmamak için işletmelerin bünyelerinde görev yapan personelden maksimum düzeyde performans almaları gerekmektedir. Çalışanların bireysel olarak sergilediği performans toplamı işletmelerin başarısı açısından büyük bir öneme sahiptir. Çalışanların daha fazla performans sergilemesi için kendileri ile işletmeleri arasında sağlam bir bağ kurulması gerekmektedir. İşletme içerisinde yönetici pozisyonunda bulunan kişiler çalışanlarının örgütüne olan bağlılığını artırarak performanslarını artırmaya çalışmalıdırlar. Bu doğrultuda bağlılığı artıracak gerekli motivasyonu sağlamaları gerekir. Bu araştırmanın amacı; örgütsel bağlılık ile işgören performansı arasındaki ilişkiyi belirlemek ve işgören performansı üzerinde örgütsel bağlılığın nasıl bir etkisi olduğunu ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Ankara ilinde faaliyet gösteren bir kamu kurumunun personelleri üzerinde anket yoluyla veriler toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, örgütsel bağlılık ile işgören performansı arasında  anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Bergman, M. E. (2006). ‘‘The Relationship Between Affective and Normative Commitment: Review And Research Agenda’’. Journal of Organizational Behavior. 27, 645–663.
  • Boxx, W. R., Odom, R. Y., and Dunn, M. G. (1991). ‘‘Organizational Values And Value Congruency And Their İmpact On Satisfaction, Commitment, And Cohesion: An Empirical Examination Within The Public Sector’’. Public Personnel Management, 20 (1), 195-205.
  • Chen, Z.X. ve Francesco, A.M. (2003), “The Relationship Between The Three Components Of Commitment and Employee Performance in China”, Journal of Vocational Behavior, Cilt 62, Issue: 3, 490-516