Aile Sorunlarının Ortaya Çıkmasında Ebeveyn Müdahalelerinin Etkisi

Bu çalışma, evli çiftlerin evliliklerine ebeveynleri tarafından yapılan müdahaleleri ve bu müdahalelerin etkilerini konu edinmektedir. Araştırmanın temel amacı, ebeveyn müdahalelerinin evlilik sorunlarının yaşanmasındaki etkilerini saptamaktır. Araştırmanın evrenini, Elazığ ilinde yaşayan eşler ve onların ebeveynleri oluşturmaktadır. Eşler ve bunların ebeveynlerinden oluşan toplamda 34 kişiyle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada eşlerin evliliklerine ebeveynleri tarafından ciddi düzeyde müdahalelerinin olduğu ve bu müdahaleler sonucunda eşler arasında aile içi tartışma, aile içi şiddet ve boşanma eğiliminin ortaya çıkması gibi bazı sorunlara yol açtığı saptanmıştır. Bu sorunların da, evlilikte uyum ve mutluluğun azalmasında etkili olduğu belirlenmiştir.

___

  • KAYNAKÇAHatipoğlu, Z. (1993), Kadın ve Erkeklerin Evlilik Doyumlarında Evlilik Çatışmasının ve Bazı Demografik Değişkenlerin Rolü, (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Ankara
  • Hayward, M. Ve Zhang, Z. (2006). “ Gender, The Marital Life Course, And Cardiovascular Disease in Late Midlife”, Journal of Marriage and Family, 68(3): 639-657.Scheidler, J. A. (2008). Effects of Perceived Stress And Perceived Social Support On Marital Satisfaction in Doctoral Students. (Doctoral dissertation), Walden University, Washington, USA.
  • Şentürk, Ü. (2008), “Aile Kurumuna Yönelik Güncel Riskler”, Aile ve Toplum Dergisi 10 (14): 7-31
  • Tarhan, N. (2015), Evlilik Psikolojisi. Timaş Yay, İstanbul
  • Tezer, E. (1986), Evli Eşler Arasındaki Çatışma Davranışları: Algılama Ve Doyum. (Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
  • Topaloğlu, M.K. (2016), Evliliğe Hazırlık Rehberi, Alioğlu Matbaacılık, İstanbul.
  • Tümer, A.B. (1998). Evli çiftlerde gözlenebilen çatışma odakları ve iletişim sorunları. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi), İzmir. TUİK (2016), Cinsiyete Göre Boşanma İstatistikleri.
  • Williams, K. (2003). “Has the Future of Marriage Arrived? A Contemporary Examination of Gender, Marriage and Psychological Well-being”. Journal of Health and Social Behavior, 44: 470-487.