Güneş Enerjili Sulamanın Tarım Sektöründe Uygulaması

Bu çalışmada, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki güneş enerjisi potansiyelini değerlendirmek amacıyla, tüketicilerin tarımsal sulamada fotovoltaik sistemlerin kullanımı incelenmiştir. Güneş enerjisinden fotovoltaik (PV) ilkeye bağlı olarak üretilen elektrik enerjisi ile dalgıç pompaların çalıştırılması için gerekli mekanik enerjinin sağlanması durumunda, güneş enerjili sulama sisteminin bazı teknik özellikleri belirlenmiştir. Bu amaçla, her birinde toplam 18×2=36 adet PV hücre bulunan 4 adet modülden oluşan PV sistemin; akım, gerilim, güç gibi elektriksel özellikleri ile PV sistemin verimi, dalgıç pompanın su pompalanması durumunda, pompalanan su debileri, hidrolik güç değerleri ve verimleri hesaplanmıştır. Bu sistemin düşük maliyette olması için kullanılacak olan pompa için güneş panelleri ile uyumlu bir DC pompa seçilmiştir. Böylece, alternatif akımla çalışan pompaların yüksek güç çekmeleri güneş paneli sayısını arttıracağından ve akü ile invertör maliyetleri eklendiği zaman toplam maliyetin artması önlenmiş olacaktır.

-

In this study, in order to evaluate the solar energy potential of the South Eastern Anatolia Region, the use of photovoltaic systems for irrigation were examined. With electrical energy produced from solar energy depending on the photovoltaic (PV) principle, in case of supply of necessary mechanical energy for the operation of submersible pump, some specifications of irrigation system with solar energy have been determined. With this aim, such as current, voltage and power electrical properties of the PV system including 4 modules which have totally 18x2=36 PV cells in each part have been calculated. In addition, PV system’s efficiency, flow rate of the submersible pump and, hydraulic power rates have been calculated. In order to reduce the cost of the system, a DC pump is selected compatible with solar panels. So, the total cost including battery and inverter costs will be reduced. Because pump which work alternating current draw high power and will increase the number of solar cell

___

  • Gençoğlu MT., Cebeci M., Güneş M. 2002. Güneş enerjisi ile çalışan PLC kontrollü su pompası sistem tasarımı, 3e Electrotech, 94: 90-96.
  • Karamanav M. 2007. Güneş enerjisi ve güneş pilleri. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 86s, Sakarya.
  • Devlet Su İşleri. 2011. 2011 Faaliyet Raporu, 287s. Ankara.
  • Öztürk H.H., Barüt Z.B. 2005. Türkiye Tarımında Enerji Kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı, 1253-1264, 3-7, Ankara.
  • Ültanır M. 1998. 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’nin Enerji Stratejisinin Değerlendirilmesi, TÜSİAD Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yayını, 316s. İstanbul.
  • Yılankıran N. 2004. Türkiye’nin Alternatif Enerji Kaynakları ve Kullanım Potansiyeli. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 189 s., Ankara.