Malatya ili kayısı bahçelerinde saptanan zararlılar ile avcı türleri

Bu çalışma, 2000-2002 yıllarında Malatya ili kayısı bahçelerinde yürütülmüştür. Çalışma sonucunda üçü depolarda olmak üzere toplam 63 zararlı ile 22 avcı böcek türü saptanmıştır. Bu zararlılardan 8-10 türün, kayısılarda zaman zaman önemli zararlara neden olduğu ve bazı yıllar önemli ekonomik kayıplar oluşturdukları, avcı türlerden de 13 türün yörede yaygın olarak bulunduğu belirlenmiştir. Malatya ili ve civarı kayısı bahçelerinde; şeftali güvesi (Anarsia lineatella Zell.) ana zararlı olmak üzere fidan dipkurtları (Capnodis spp.), kiraz yazıcıböceği (Scolytus rugulosus Müll.), erik unlu yaprakbiti {Hyalopterus pruni Geofry.), ikinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.), büyük kara ağustosböceği (Lyristes plebejus Scop.) ve büyük ağaç pentatomidi (Apodiphus amygdali Germ.) önemli potasiyel zararlı türler olarak saptanmıştır. Kuru meyvegüvesi (Plodia interpunctella (Hübn.)), tatlı kurt {Lasioderma serricorne (F.)) ve kuru meyve akarı (Carpoglyphus lactis (L.))'nın ise, depolarda zaman zaman kayıplar oluşturdukları belirlenmiştir. Ayrıca, kayısı bahçelerinde tespit edilen avcı türlerden de; Chrysoperla carnea Stephens, Forficula auricularia L., Oriııs sp., Nabis punctatus (C), Adaüa bipımctata (L.), Coccinella septempunctata L., Scymnus araraticus Iablokoff-Khnzorian ve Episyrphus balteatus De Geer en yaygm türler olarak saptanmıştır.

Pest and predatory species determined in apricot orchards in Malatya province of Turkey

This study was conducted in apricot orchards in Malatya during 2000-2002. Totally of 63 harmful species, which 3 of them harmful in stores and 22 beneficial species were found in apricot plantings. It was determined that 8 or 10 species of pests caused important damages from time to time and some years caused economic losses. Among the predator species, 13 of them were found abundant in the region. Anarsia Hneatella Zell. was found to be the main pest. Capnodis spp., Scolytus rugulosus Miill., Hyalopterus pruni Geofry, Tetranychus urticae Koch, Lyristes plebejus Scop, and Apodiphus amygdali Germ, were found to be potential pests. Pests of dried fruits Plodia interpunctella (Hiibn.), Lasioderma serricorne (F.) and Carpoglyphus lactis (L.) caused economic losses in stored apricots from time to time. Among the predatory species found in apricot plantings, Chrysoperla carnea Stephens, Forficula auricularia L., Orius Spp., Nabis punctatus (C), Adalia bipunctata (L.),, Coccinella septempunctata L., Scymnus araraticus Iablokoff-Khnzorian and Episyrphus baltaetus De Geer were found to be the most abundant ones.

___

  • Anonymous, 1995. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele Teknik Talimatı. Ankara, s.: 162-165.
  • Anonymous, 1999. Integrated Pest Management for Stone Fruits. University of California Division of Agric. and Natural Res. Publication 3389, 62 - 67 p.
  • Anonymous, 2001. Devlet istatistik Enstitüsü, 2001. T. C. Başbakanlık Devlet istatistik Enstitüsü Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer), Ankara.
  • Baloğlu, S., M. Sipahioğlu, İ. Çığşar, M. A. Yılmaz ve L. Erkılıç, 2003. Malatya ve Civarı Kayısı Meyvelerinde Zararlı Olan Kireçlenme Belirtilerinin Nedeninin ve Ağaçlarda Mevcut Virüs Hastalıklarının Saptanması ve Bu Hastalıklar İçin Çözüm Yollarının Belirlenmesi. Tübitak/Togtag, 2109 nolu Proje Sonuç Rap. (Yayınlanmamıştır).
  • Cravedi, P. and F. Molinari, 1995. Apricot Pests in Italy. Integrated Plant Protection in Stone Fruit. IOBC wprs Bull.. Bull. OILB srop, 18 (2): 43-46 p.
  • Fernandez, M. S., 1973. Observations on Anarsia lineatella Zell. Estacion de Avisos Agricolas, Saragossa, Spain. Boletin-Informativo-de-Plagas. 103 (62): 91-93 p.(Rev. Appl. Ent. 1974).
  • Hayat, R., Ş. Güçlü ve H. Özbek, 2001. Erzurum ve Çevre İllerde Kayısılarda Bulunan Fitofag ve Avcı Arthropod Türleri. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, Atatürk Bahçe Kült. Merkez Araş. Enst., 25-28 Eylül 2001, Yalova, s.: 249-256.
  • Ivanova, L., 1993. Faunal Investigations in the Apricot Orchards in Bulgaria. Review of Agriculture Entomology, May 1993, 81 (5): 555 p.
  • Kısakürek, Ö. R., 1976. Güney Anadolu Bölgesi'nde Taş Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Zarar Yapan Şeftali güvesi (Anarsia lineatella Zell.)' nin Biyo-ekolojisi ve Müc.Üzerinde Araşt. Zir. Müc. Araşt. Enst. Yayınları Araşt. Eser Serisi, No: 43. Adana.
  • Lodos,N. 1982. Türkiye Entomolojisi II (Genel Uygulamalı ve Faunistik). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 429, İzmir, s.: 591.
  • Lodos,N. 1991. Türkiye Entomolojisi I (Genel Uygulamalı ve Faunistik). Ege Üniversitesi Ziraaat Fakültesi Yayınları No: 282, İzmir, s.: 364.
  • Lodos, N. ve S. Tezcan, 1995. Türkiye Entomolojisi V (Buprestidae) Genel Uygulamalı ve Faunistik. Entomoloji Derneği Yayınları, No: 8, İzmir, s.: 138.
  • Molinar, J., İ993. Monitoring of Peach Twig Borer, Anarsia lineatella Zell. by Mean of Pherofnone Traps. Review of Agr. Entomol., October 1993. Vol.: 81 (10): 1111 p.
  • Nizamlıoğlu, K., 1962. Türkiye Ziraatine Zararlı Olan Böcekler ve Mücadelesi. Meyve Ağacı Zararlıları, Bölüm II., Ankara, s.: 111-112.
  • Özbek, H., Ş. Güçlü ve R. Hayat, 1996. Kuzey Doğu Tarım Bölgesi'nde Taş Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Bulunan Fitofag ve Predator Böcek Tüeleri. Turkish J.Agriculture and Forestry, 267-282 p.
  • Öztürk, N. ve M. R. Ulusoy, 2003. Mersin İli Kayısılarında Saptanan Zararlılar. Alatarım dergisi, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Alata Bahçe Kült. Araştırma Enstitüsü, Erdemli/Mersin. Alatarım Cilt 2, sayı 2, Aralık 2003. s.: 21-26
  • Saafan, M. H. and A. W. Tadros, 1995. On the Ecology of the Peach Twig Borer, Anarsia lineatella (Zeller) on Apricot Trees at Kalubia Governorate, Egypt (Lep.:Gelechiidae). Plant Prot. Res. Inst. Agric. Research Cenre, Dokki, Egypt. Egyptian J. Agric. Research, 73 (4): 1009-1018 p.
  • Tezcan, S. ve H. S. Civelek, 1996. Kemalpaşa (İzmir) Yöresi Kiraz Ağaçlarında Zararlı Buprestidae (Coleoptera) Familyası Türleri Üzerinde Araştırmalar. Türkiye Entomoloji Dergisi, 19 (3). s.: 221-230.
  • Ulusoy, M.R., L. Erkılıç, N. Öztürk, S. Ölmez ve N. Uygun, 2001. Kayısı Zararlıları ve Mücadelesi. Kayısı Sempozyumu, 5 Nisan 2001, Malatya, s.: 61-68.
  • Viggiani, G., 1989. Pest of Apricots. Department of Agricultural Entomology and Zoology. University of Naples, Portici, Campania/Italy. IX International Symposium on Apricot Culture. Caserta, July 9-15, 1989,481-486 p.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Antepfıstığı alanlarında bulunan avcı Coccinellidae türleri,yayılış alanları ve zararlı Agonoscena pistaciae'nın populasyon değişimi üzerine etkileri

Halil BOLU

İzmir,Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarındaki kök ve kökboğazı hastalıklarının yoğunluğunun ve etmenlerinin belirlenmesi

Zafer UÇKUN, Mehmet YILDIZ

Malatya ili kayısı bahçelerinde saptanan zararlılar ile avcı türleri

Lerzan ERKILIÇ, M.Rifat ULUSOY, Ölmez Selime BAYHAN, Naim ÖZTÜRK

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (Otiorhynchus SPP., Col.: Curculionidae) üzerinde araştırmalar

F.Özlem ALTINDİŞLİ, Rahime ALTINÇAĞ, A. Ahmet DÜNDAR

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitleri (Dip.: Tachinidae)' nin süne (Eurygaster Integriceps Put.(Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar

Mahmut İSLAMOĞLU, Serpil KORNOŞOR

Ankara ili domates ekiliş alanlarında solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal hastalık etmenleri

Salih MADEN, Sirel OZAN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mercimekte kök,kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak kökenli fungal etmenlerin belirlenmesi üzerinde çalışmalar

Murat KOÇ, Abuzer SAĞIR, M.Hadi AYDIN

Avcı böcek Anthocoris nemoralis (F.) ( Heteroptera:Anthocoridae)' in laboratuvar ve doğa şartlarında Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera:Psylidae) ve Ephestia kuehniella Zell. (Lepidoptera:Pyralidae) yumurta tüketimi

Avni UĞUR, Ertan YANIK