Kımıl [Aelia rostrata Boh.(Het.:Pentatomidae)]'ın bazı arpa ve buğday çeşitlerindeki üreme gücü üzerinde araştırmalar.

Bu çalışmada, Kımıl (Aelia rostrata Boh.)'ın Orta Anadolu Bölgesinde yaygın olarak ekimi yapılan Bezostoya 1, Kunduru 1149, Gerek 79 buğday çeşitlerinde ve Tokak 157 ile Yesevi 93 arpa çeşitlerindeki üreme gücü incelenmiştir. Çalışmalar doğal koşullarda ve 1998-1999 yıllarında iki yıl süre ile yürütülmüştür. Çalışmada sözü edilen farklı hububat çeşitlerinde Kımılın yumurtlama öncesi, yumurtlama, yumurtlama sonrası süreleri, günlük ve toplam yumurta sayısı, yumurta paketi sayısı, bir paketteki yumurta sayısı, yumurtlama aralığı, erkek ve dişi bireylerde aktif yaşam süresi, yumurta açılım süresi ve oranı, ve canlı kalma oranları ile cinsiyetler oranı araştırılmıştır. İstatistiksel bir farklılık tespit edilmemesine rağmen; buğdayın arpaya göre ve buğdaylardan da yumuşak çeşitlerin sert çeşitlere göre daha uygun besin olduğu sonucuna varılmıştır.

Investigations on fecundity of cereal bug [<em>Aelia rostrata </em>Boh.(Het.: Pentatomidae)] on some wheat and barley varieties.

In this study, development (preoviposition, oviposition, postoviposition, fecundity, fertility and sex ratio) of cereal bug (Aelia rostrata Boh.) was investigated during 1998-1999 in field conditions in Central Anatolia region of Türkiye. Wheat varieties; Bezostoya 1, Kunduru 1149, Gerek 79 and barley varieties; Tokak 157 and Yesevi 93 were used in the research. Despite the fact that no statistical difference were found in databases obtained, it was concluded that wheat was more suitable than barley serving as food for cereal bug. Also, it was observed that Gerek 79 was the most favorable food that cereal bug prefers among wheat varieties.
Keywords:

-,

Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bolu, Bartın ve Zonguldak illeri fındık bahçelerinin florasının tespiti.

M.s. BAŞARAN, N. ADIGÜZEL

Kımıl [<em>Aelia rostrata </em>Boh.(Het.:Pentatomidae)]'ın bazı arpa ve buğday çeşitlerindeki üreme gücü üzerinde araştırmalar.

N.e. BABAROĞLU, A. UĞUR

Bazı pamuk çeşitlerinin solgunluk hastalığı (<em>Verticillium dahliae</em> Kleb.)'na karşı reaksiyonlarının belirlenmesi.

M.h. AYDIN, A. SAĞIR

Kımıl [Aelia rostrata Boh.(Het.:Pentatomidae)]'ın bazı arpa ve buğday çeşitlerindeki üreme gücü üzerinde araştırmalar.

N.e. BABAROĞLU, A. UĞUR

Bazı pamuk çeşitlerinin solgunluk hastalığı (Verticillium dahliae Kleb.)'na karşı reaksiyonlarının belirlenmesi.

M.h. AYDIN, A. SAĞIR

Trakya Bölgesi'nde çeltik ekim alanlarında görülen kök ve kökboğazı çürüklüğü (<em>Fusarium moniliforme</em> Sheld.) hastalığının mücadele imkanları üzerinde araştırmalar.

H. GÜMÜŞTEKİN, K. AKIN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nohut ekiliş alanlarında saptanan yabancı otlar, yaygınlıkları ve yoğunlukları.

A. DEMİR, İ. TEPE, M. ERMAN

Trakya Bölgesi'nde çeltik ekim alanlarında görülen kök ve kökboğazı çürüklüğü (Fusarium moniliforme Sheld.) hastalığının mücadele imkanları üzerinde araştırmalar.

H. GÜMÜŞTEKİN, K. AKIN

Karadeniz Bölgesi'nde mısır tarlalarında tohum çürüklüğü etmenlerine karşı etkili ilaçların saptanması üzerinde araştırmalar.

O. ÇAKIR, O. BİLGİN, M. TUNÇDEMİR, F. UZUN