Güneydoğu Anadolu Bölgesi antepfıstığı alanlarında bulunan avcı Coccinellidae türleri, yayılış alanları ve zararlı Agonoscena pistaciae'nın populasyon değişimi üzerine etkileri.

Bu çalışma, Adıyaman, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa illerindeki antepfıstığı alanlarında 1996 ve 1997 yıllarında yürütülmüştür. Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer Türkiye'de ekonomik öneme sahip zararlı bir psillid türüdür. Çalışma ile antepfıstığı alanlarındaki avcı Coccinellidae türleri, yayılış alanları ve Agonoscena pistaciae'nın populasyon değişimine etkileri belirlenmiştir. Populasyon dalgalanması çalışmaları Şanlıurfa'da 3 bahçede yürütülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgede antepfıstığı yetiştirme alanlarında 22 adet avcı coccinellid türü belirlenmiştir. Bu türlerin yayılış alanları ve üzerlerinde yapılan gözlemler sonucunda 3 tanesinin önemli olduğu kanısına varılmıştır. Bu türler Oenopia conglabata (L.), Hyperaspis quadrimaculatus Redtenbacher ve Pharoscymnus pharoides Marseul olarak belirlenmiştir.

Coccinellidae species, their distribution areas and their impact on population fluctuations of Agonoscena pistaciae at Pistachio orchards in Southeastern Anatolia Region in Turkey.

This study was carried out in Southeastern Anatolia during 1996-1997 on pistachio trees. Agonoscena pistaciae Burckhardt and Lauterer is the most economically important psyllid species of pistachio in Turkey. The predator Coccinellidae species, their distribution areas and impact on population fluctuation of A. pistaciae at pistachio areas were determined. Population fluctuation studies were performed in 3 orchards in Sanliurfa. Twenty two coccinellid predators were determined in pistachio areas, which 3 of them were founded be the most important species. These are as follows, Synharmonia conglabata Linnaeus, Hyperaspis quadrimaculatus Redtenbacher and Pharoscymnus pharoides Marseul.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

İzmir, Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarındaki kök ve kökboğazı hastalıklarının yoğunluğunun ve etmenlerinin belirlenmesi.

Z. UÇKUN, M. YILDIZ

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (Eurygaster integriceps put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (<em>Eurygaster integriceps</em> put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR

Malatya ili kayısı bahçelerinde saptanan zararlılar ile avcı türler.

N. ÖZTÜRK, M.r. ULUSOY, L. ERKILIÇ, S. (ÖLMEZ) BAYHAN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi antepfıstığı alanlarında bulunan avcı Coccinellidae türleri, yayılış alanları ve zararlı Agonoscena pistaciae'nın populasyon değişimi üzerine etkileri.

H. BOLU

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (<em>Otiorhynchus </em>spp.,Col.:Curculionidae) üzerinde araştırmalar.

F.ö. ALTINDİŞLİ, R. ALTINÇAĞ, A.a. DÜNDAR

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (Otiorhynchus spp.,Col.:Curculionidae) üzerinde araştırmalar.

F.ö. ALTINDİŞLİ, R. ALTINÇAĞ, A.a. DÜNDAR

Avcı böcek Anthocoris nemoralis(F.) (Heteroptera: Anthocoridae)'in laboratuvar ve doğa şartlarında Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae) ve Ephestia kuehniella Zell. (Lepidoptera: Pyralidae) yumurta tüketimi.

E. YANIK, A. UĞUR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mercimekte kök, kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak kökenli fungal etmenlerin belirlenmesi üzerinde çalışmalar.

M.h. AYDIN, M. KOÇ, A. SAĞIR

Ankara ili domates ekiliş alanlarında solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal hastalık etmenleri.

S. OZAN, S. MADEN