Ankara ili domates ekiliş alanlarında solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal hastalık etmenleri.

Bu çalışma Ankara ili Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan ilçeleri domates ekiliş alanlarında solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan hastalık etmenlerini, bulunuş oranlarını, yaygınlıklarını ve çıkış zamanlarını tespit etmek amacıyla 2003-2004 yıllarında Mayıs-Ekim ayları arasında yapılmıştır. Ankara ilinde domates ekilen alanlarda solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungusların önemli verim kayıplarına sebep olduğu tespit edilmiştir. Hastalıklı bitkilerden elde edilen funguslar ve bulunuş oranları şöyledir: Pyrenochaeta lycopersici % 17.2, Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici % 0.96, Fusarium solani % 0.32, Rhizoctonia solani % 0.91, Alternaria alternata % 2.95, Verticillium dahliae %0.52. Phytophthora nicotiana var. parasitica ise Nallıhan ilçesinde tek bir tarlada tespit edilmiştir. Joker, Gökçe ve Falcon domates çeşitlerinde yapılan patojenlik testlerinde, Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici, Fusarium solani, Rhizoctonia solani ve Verticillium dahliae patojen bulunmuştur.

Root and crown rot and wilt of tomatoes caused by fungal diseases in Ankara province.

This study was conducted in Ayaş, Beypazarı and Nallıhan districts of Ankara province during May-November 2003-2004 in order to detect fungal pathogens of tomato, and to find out the incidence, prevalence and occurrence times of these pathogens. It is detected that wilt and root rot pathogens causes important yield losses in tomato fields in Ankara. The incidences of the fungi isolated roots and crowns were 17.2 %, 0.96 %, 0.32 %, 0.91 %, 2.95 %,% 0.52 for Pyrenochaeta lycopersici, Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici, Fusarium solani, Rhizoctonia solani, Alternaria alternata, Verticillium dahliae, Phytophthora nicotiana var. parasitica, respectively. In pathogenicity tests performed with Joker, Gökçe and Falcon tomato cultivars, Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici, Fusarium solani, Rhizoctonia solani and Verticillium dahliae were found to be pathogenic on tomatoes.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Malatya ili kayısı bahçelerinde saptanan zararlılar ile avcı türler.

N. ÖZTÜRK, M.r. ULUSOY, L. ERKILIÇ, S. (ÖLMEZ) BAYHAN

Avcı böcek Anthocoris nemoralis(F.) (Heteroptera: Anthocoridae)'in laboratuvar ve doğa şartlarında Cacopsylla pyri (L.) (Homoptera: Psyllidae) ve Ephestia kuehniella Zell. (Lepidoptera: Pyralidae) yumurta tüketimi.

E. YANIK, A. UĞUR

Gaziantep ve Kilis illerinde hububat alanlarındaki süne ergin parazitoitleri (Dip.: Tachinidae)'nin süne (<em>Eurygaster integriceps</em> put.) (Het.: Scutelleridae) yumurta verimine etkileri üzerinde araştırmalar.

M. İSLAMOĞLU, S. KORNOŞOR

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (<em>Otiorhynchus </em>spp.,Col.:Curculionidae) üzerinde araştırmalar.

F.ö. ALTINDİŞLİ, R. ALTINÇAĞ, A.a. DÜNDAR

İzmir, Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarındaki kök ve kökboğazı hastalıklarının yoğunluğunun ve etmenlerinin belirlenmesi.

Z. UÇKUN, M. YILDIZ

İzmir ili çilek alanlarında zararlı maymuncuklar (Otiorhynchus spp.,Col.:Curculionidae) üzerinde araştırmalar.

F.ö. ALTINDİŞLİ, R. ALTINÇAĞ, A.a. DÜNDAR

Avcı böcek <em>Anthocoris nemoralis</em>(F.) (Heteroptera: Anthocoridae)'in laboratuvar ve doğa şartlarında <em>Cacopsylla pyri </em>(L.) (Homoptera: Psyllidae) ve <em>Ephestia kuehniella </em>Zell. (Lepidoptera: Pyralidae) yumurta tüketimi.

E. YANIK, A. UĞUR

Ankara ili domates ekiliş alanlarında solgunluk ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal hastalık etmenleri.

S. OZAN, S. MADEN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mercimekte kök, kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak kökenli fungal etmenlerin belirlenmesi üzerinde çalışmalar.

M.h. AYDIN, M. KOÇ, A. SAĞIR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi antepfıstığı alanlarında bulunan avcı Coccinellidae türleri, yayılış alanları ve zararlı <em>Agonoscena pistaciae</em>'nın populasyon değişimi üzerine etkileri.

H. BOLU