Firmaların Sermaye Yapısı Kararları Üzerinde Etkili Olan Mikro Düzeyli Faktörler: BİST Tekstil ve Deri Endeksindeki Firmalar Üzerine Bir Araştırma

Bu çalışmanın amacı BİST Tekstil ve Deri endeksinde yer alan firmaların sermaye yapısı üzerinde etkili olan mikro düzeyli faktörlerin tespit edilmesidir. Bu amaçla ilk olarak endekste yer alan firmaların 2011-2018 yıllarına ait bilanço ve gelir tablosu verileri kullanılarak çalışmada kullanılacak finansal oranlar hesaplanmış ve daha sonra ise panel veri analizi yapılmıştır. Panel veri analizinde sermaye yapısı ile ilgili finansal oranlar bağımlı değişken olarak kullanılırken karlılık, likidite ve varlık kullanım etkinliği ile ilgili finansal oranları ise bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Çalışmada sermaye yapısı ile ilgili dört farklı değişken ile dört farklı model oluşturularak analiz yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda kaldıraç oranı ile faiz vergi öncesi kar oranı, brüt kar oranı, çalışma sermayesi oranı, stokların ortalama tüketim süresi arasında;  kısa vadeli borç oranı ile net kar oranı, cari oran, dönen varlık oranı ve uzun vadeli borç devir hızı arasında; uzun vadeli borç oranı ile faiz vergi öncesi kar, uzun vadeli borç devir hızı, toplam borç devir hızı ve brüt kar oranı arasında;  öz kaynak oranı ile aktif karlılık oranı, faiz vergi öncesi kar oranı, brüt kar oranı, dönen varlık oranı, çalışma sermayesi oranı ve uzun vadeli borç devir hızı arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Micro Level Factors That Are Effective On The Capital Structure Decisions Of Companies: A Research On Companies In BIST Textile And Leather Index

The aim of this study is to determine the micro level factors that affect the capital structure of firms in BIST Textile and Leather Index. For this purpose, firstly the financial ratios to be used in the study were calculated by using the balance sheet and income statement data of the companies in the index for the years 2011-2018 and then panel data analysis was performed. In the panel data analysis, financial ratios related to capital structure were used as dependent variables, while financial ratios related to profitability, liquidity and asset utilization effectiveness were used as independent variables. In this study, four different models and four different models related to the capital structure were created and analyzed. As a result of the analysis, the leverage ratio and the profit before interest tax rate, gross profit rate, working capital ratio, average consumption time of stocks; between the short-term debt ratio and the net profit ratio, current ratio, current asset ratio and long-term debt turnover rate; between long-term debt ratio and interest before tax, long-term debt turnover rate, total debt turnover rate and gross profit rate; It was found that there is a significant relationship between equity ratio, asset rate, profit before interest tax, gross profit rate, current asset rate, working capital rate and long term debt turnover rate.

___

  • Akgül, E. F., ve Sigalı, S. (2018). "Determinants of Capital Structure: An Application on BIST Transportation Index". Muhasebe ve Finansman Dergisi, 77, s. 193-215.
  • Albayrak, A.S., ve Akbulut, R. (2008). "Sermaye Yapısını Belirleyen Faktörler: İMKB Sanayi Ve Hizmet Sektörlerinde İşlem Gören İşletmeler Üzerine Bir İnceleme". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22, s. 1-22.
  • Alsu, E. (2017). "Sermaye Yapısının Kârlılık Üzerindeki Etkisi BIST 100 Üzerine Panel Veri Analizi". Gaziantep University Journal of Social Sciences, 16 (2), s. 303-312.
  • Ayaydın, H., Pala, F., ve Barut, A. (2017). "Borsa İstanbul'da İşlem Gören Yüksek Teknoloji Şirketlerinin Sermaye Yapılarının Belirleyicileri Üzerine Bir Analiz". Ekonomi Bilimleri Dergisi, 9(2), s. 43-58.
  • Belas, J., Gavurova, B., and Toth, P. (2018,)." Impact Of Selected Characterstic Of SMES On The Capital Structure". Journal of Business Economics and Management, 19(4), s. 592–608.
  • Bozkurt, İ. (2014). "Dengeleme Teorisi’nin Geçerliliğinin Panel Veri Analizi ile Test Edilmesi: BİST’de Ampirik Bir Uygulama". Yönetim ve Ekonomi, 21(2), s. 164-178.
  • Brigham, E., and Ehrhardt, M. (2005). Financial Management (11 b.). Edition Thomson South Western.
  • Brigham, E., and Houston, J. (1999). Fundamentals Of Financial Management (9 b.). Edition Harcourt.
  • Burucu, H., ve Öndeş, T. (2016). "Türk İmalat Sanayi Firmalarının Sermaye Yapısını Etkileyen Faktörlerin Analizi". Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), s. 201-225.
  • Chen, S.-Y., and Chen, L.-J. (2011). "Capital structure determinants: An empirical study in Taiwan". African Journal of Business Management, 5(27), s. 10974-10983.
  • Coşkun, N., ve Topaloğlu, E. E. (2016). Makroekonomik Faktörlerin Finansal Performansa Etkisi: Borsa İstanbul Firmaları Üzerine Ekonometrik Bir Uygulama. ICOMEP 2016 International Congress of Management Economy and Policy Proceedings Book, 1-18.
  • Çoşkun, A., Güngör, B., ve Çodur, M. Y. (2015). "Yapay Sinir Ağı Yöntemi ile Sermaye Yapısını Etkileyen Faktörlerin". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(2), s. 333-350.
  • Demirhan, D. (2009). "Sermaye Yapısını Etkileyen Firmaya Özgü Faktörlerin Analizi: İMKB Hizmet Firmaları Üzerine Bir Uygulama". Ege Akademik Bakış, 9(2), s. 677-697.
  • Doğan, M. (2013). "Sigorta Firmalarının Sermaye Yapısı İle Karlılık Arasındaki İlişki: Türk Sermaye Piyasası Üzerine Bir İnceleme". Muhasebe ve Finansman Dergisi, 57, s. 121-136.
  • Erol, A. F., Aytekin, S., ve Abdioğlu, N. (2016). "İşletmelerin Sermaye Yapılarının Belirlenmesinde Finansal Hiyerarşi Teorisinin Kullanımı ve BIST’te Bir Uygulama". KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), s. 114-128.
  • Fıratoğlu, B. (2005). Şirketlerin Sermaye Yapısını Etkileyen Faktörler ve Kriz Dönemlerinde Şirket Davranışlarında Meydana Gelen Değişimler, Ankara: Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Dairesi.
  • Graham C., H. P. (2004). "Determinants of the Capital". Journal of Business Finance & Accounting, 711-728.
  • Güler, S. (2010). "İstanbul Menkul Kıymatler Borsasına Kayıtlı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Sermaye Yapıları Üzerine Bir Uygulama". Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(3), s. 353-371.
  • Jami, M., & Koloukhi, A. S. (2018). "Determinants of Capital Structure and Performance in Listed Companies of Tehran Stock Exchange". International Journal of Management, Accounting and Economics, 5(11), s. 849-860.
  • Kamuyu Aydınlatma Platformu. (2019). Ocak 2019 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu: https://www.kap.org.tr/tr/ adresinden alındı
  • Karadeniz, E., Kaplan, F., ve Günay, F. (2016). "Sermaye Yapısı Kararlarının Kârlılığa Etkisi: Borsa İstanbul Turizm Şirketlerinde Bir Araştırma". Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi,13(3), s. 38-55.
  • Linda H., C. R. (1998). The Determinants of Capital Structure:Evidence from Dutch Panel Data. The European Economic Association Annual Congress, (s. 1-33). Berlin.
  • Panda, S. (2015). Factors Affecting Capital Structure of Indian Venture Capital Backed Growth Firms (6 b.). İndia: Entrepreneurial Ecosystem Springer.
  • Saona, P., Martín, P. S., and Jara, M. (2018). "Group Affiliation and Ownership Concentration as Determinants of Capital Structure Decisions:Contextualizing the Facts for an Emerging Economy". Emerging Markets Finance & Trade, 54, s. 3312-3329.
  • Tatoğlu, F. Y. (2012). Panel veri ekonometrisi: Stata uygulamalı. Beta Basım Yayın.
  • Topaloğlu, E. E. (2018). "Bankalarda Finansal Kırılganlığı Etkileyen Faktörlerin Panel Veri Analizi ile Belirlenmesi". Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 13(1), s. 15-38.
  • Uysal, B. (2010). Sermaye Yapısını Belirleyen Faktörler: Sektörel Bir İnceleme. Ankara: Anakara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü/ Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi.
  • Yousaf, S., and Iftikhar, K. (2018). "Firm-Specific Determinants of Capital Structure: Implication of Pecking Order Theory in Automotive Industry of Pakistan". Abasyn Journal of Social Sciences, s. 1-9.