Bilgi Güvenliği Kapsamında Yeni Bir Veri Şifreleme Algoritması Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi

Günümüzde bilginin korunması, güvenliğinin sağlanması ve ihtiyaç halinde kayıpsız bir şekilde geri getirilmesi ciddi derecede önemli görülmektedir. Bilgi güvenliği, eldeki veriyi şifrelemek, korumak, iletmek ve paylaşmakla mümkündür. Bu noktada kriptoloji konusu gündeme gelmektedir. Şifre bilimi olan kriptoloji, herhangi bir metnin belli bir tekniğe göre şifrelenmesi ve bu mesajların güvenli bir şekilde alıcıya iletilmesi işlemlerini kapsamaktadır. Bu çalışmada, bilgi güvenliği kapsamında özgün bir veri şifreleme algoritması geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritma, "Tekli Alfabetik Yer Değiştirme" tekniğine göre tasarlanmış olup algoritmanın oluşturulması sürecinde Sezar Şifreleme Tekniği, Çoklu Alfabeli Algoritmaları ve Enigma’dan da yararlanılmıştır. Çalışmanın amacı, yazılan bir metnin güvenli bir şekilde saklanması ve istenildiği takdirde deşifre edilerek bir bilgi güvenliğinin sağlanmasıdır. Yapılan çalışmada çözülmesi zor bir algoritma geliştirilmeye çalışılmış olup bu durum kullanılan şifre alfabe sayısı göz önüne alındığında açıkça ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın bilgi güvenliği alanına katkı sağlaması beklenmektedir. 

A Novel Data Encryption Algorithm Design and Implementation in Information Security Scope

Today, the protection of information, ensuring of the safety and the recall in lossless in case of need is highly significant and it is seen as a major threat in the field. Information security is possible by hiding the available data, by encrypting, saving, transmitting and sharing. At this point, cryptology subject comes up. Cryptology called as password science includes with the encrypting according to a certain technique of different texts and the transmitting these messages to the recipient in a secure environment. In this study, in information security scope, an original data encryption algorithm was developed. Algorithm developed according to the "Single Characters Relocation" technique is designed. In the creation process of the algorithm, was also utilized from Caesar encryption algorithm, multi-alphabet algorithms and Enigma. The purpose of the study is to store the text written in a safe manner and thus to ensure information security is by deciphering upon request. In the study, an algorithm that is very difficult for its decryption was developed and this is clearly emerging when considering the number used passwords alphabet. This study is expected to contribute to the field of information security.

___

  • [1] T. Yerlikaya, E. Buluş, ve N. Buluş, "Kripto algoritmalarının gelişimi ve önemi", Akademik Bilişim Konferansları 2006- AB2006, Denizli-Türkiye, Şubat-2006.
  • [2] M., Baykara, R., Daş, ve İ. Karadoğan, (2013, May). Bilgi Güvenliği Sistemlerinde Kullanılan Araçların İncelenmesi. In 1st International Symposium on Digital Forensics and Security (pp. 231-239).
  • [3] I., Cisa Review Manual 2009, Isaca Press, Rolling Meadows, 2009.
  • [4] M. Gülmüş, "Kurumsal Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Güvenliği ", Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2010.
  • [5] G. Canbek, Ş. Sağıroğlu, "Bilgi, Bilgi Güvenliği ve Süreçleri Üzerine Bir İnceleme", Politeknik Dergisi, 9(3):69-72.
  • [6] C., Çimen, S., Akyelek, E., Akyıldız, "Şifrelerin Matematiği: Kriptografi", ODTÜ Yayınları, 2009.
  • [7] Kumari, S. (2013). Recurrent Sequences and Cryptography (Doctoral dissertation, National Institute of Technology Rourkela, India).
  • [8] A., Jones, "Information Warfare-what has been happining?", ComputerFraud& Security, 4-7 (November 2005).
  • [9] A. Salomaa, "Public-Key Cryptography", Springer-Verlag, New York, 1990
  • [10] S., Keren, "Şifreleme Bilimi Üzerine", Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul, 2011.
  • [11] İnternet: Vikipedi, "Ebced hesabı", http://tr.wikipedia.org/wiki/Ebced_hesabı (07.04.2016).
  • [12] B., Kuru, "Zigzag Şifrelemesi", http://www.bilgisayarkavramlari.com/2009/06/01/zigzagsifrelemesi-zigzag-cipher/ (05.05.2016)
  • [13] B., Keskin, "Bilişim Sistemlerinin Stratejik Yönetim Açısından Önemi İçin Kriptografi", Yüksek Lisans Tezi, Gebze İleri teknoloji Enstitüsü, Kocaeli, 2010
  • [14] Karahoca, A., & Sarısakal, M. N. (2011). Des Algoritmasını Kullanan Güvenilir Bir E-Posta İletim Uygulaması: Tuğra. IuJournal Of Electrical & Electronics Engineering, 1(1).
  • [15] T., Yerlikaya, E., Buluş, N., Buluş, "Kripto Algoritmalarının Gelişimi ve Önemi", Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Edirne, 2011.
  • [16] A., Eskici, (2004). Polybius Şifresi. Matematik Dünyası Dergisi.
  • [17] A., Coşkun, ve Ü. Ülker, (2013). Ulusal Bilgi Güvenliğine Yönelik Bir Kriptografi Algoritması Geliştirilmesi ve Harf Frekans Analizinine Karşı Güvenirlik Tespiti. International Journal of Informatics Technologies, 6(2), 31.
  • [18] D. Arda, E. Buluş, "Türk Alfabesi ve Yapısal Özellikleri Kullanılarak Tek Alfabeli Yerine Koymada Şifreleme ve Kriptanaliz", 20. Türkiye Bilişim Kurultayı, İstanbul, 2003.
  • [19] D,. Arda, E. Buluş, T. Yerlikaya, "Türkiye Türkçesi'nin Bazı Dil Karakteristik Ölçütlerini Kullanarak Vigenere Şifresi ile Şifreleme ve Kriptanaliz", ELECO'2004 Elektrik-ElektronikBilgisayar Mühendisliği Sempozyumu ve Fuarı, Bursa, 2004.
  • [20] S., Soyalıç, "Kriptografik Hash Fonksiyonları ve Uygulamaları", Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı, Kayseri 2005.
  • [21] H. N., Buluş, "Temel Şifreleme Algoritmaları ve Kriptanalizlerinin incelenmesi", Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne 2006.
  • [22] M. Ü., Çeşmeci, "Kriptoloji Tarihi" , UEKAE Dergisi, 2009.