SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA

Giriş: Kronik bel ağrısı yaşam kalitesi ve fonskiyonelliği etkilemektedir. Kronik bel ağrısının %30 kadarı sakroiliak eklem kaynaklıdır. Bu nedenlerden en sık görüleni sakroiliak eklem disfonksiyonudur. Çalışmanın amacı sakroiliak eklem disfonksiyonu olan hastalarda sakroiliak eklem manipülasyonunun etkinliğini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 3 aydan uzun süren kronik bel ağrısı olan ve sakroiliak eklem disfonksiyonu tanısı olup sakroiliak eklem manipülasyonu yapılan hastalar dahil edilmiştir. Ağrı şiddeti ve bel ağrısına bağlı özürlülük tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilmiştir. Bulgular: Sakroiliak eklem disfonksiyonu tanısı ile eklem manipülasyonu yapılan hastaların ağrı ve bel ağrısına bağlı özürlülük değerlendirilmelerinde tedavi öncesine göre gelişme saptanmıştır (p<0.001). Sonuç: Sakroiliak eklem manipülasyonu sakroiliak eklem disfonksiyonu olan hastalarda ağrı ve özürlülük üzerine etkilidir.

___

  • 1. Al-Subahi M, Alayat M, Alshehri MA et al. The effectiveness of physiotherapy interventions for sacroiliac joint dysfunction: a systematic review. J Phys Ther Sci. 2017 ;29:1689-1694.