Sclumberger Görünür Özdirenç Eğrilerinin Dipol Eğrilerine Dönüştürülmesi ve iki Nokta Elektrod - Schlumberger, iki nokta Elektrod - Dipol Dönüşümleri için «Sinc Yanıt Fonksiyonu

Bir elektrod diziliminde verilen görü­ nür özdirenç değerlerinden, diğer bir elektrod dizilimindeki görünür özdirenç değerlerinin hesaplanabiimesi yorumun güçlendirilmesi ve diğer elektrod dizilimleri için hazırlanmış abaklarm kullanılabilmesi açısnıdan büyük yararlar sağlar. Bu çalışma içersinde, düşey elektrik sondajı Schlumberger görünür özdirenç eğrilerinden dipol, iki nokta elektrod gö­ rünür özdirenç eğrilerinden Schlumberger ve dipol eğrilerinin eldesi söz konusu edilecektir. Elektrod dizilimleri arasındaki bu geçişleri sağlamak için en etkin yollardan birisi lineer süzgeç teoremidir. Sin© yanıtı saptamak için, teorik giriş ve çıkış fonksiyonlarının sayısal Fourier dönü­ şümlerinin oranlarının, sayısal ters Fourier dönüşümü şeklindeki geleneksel yol yerine, sine yanıtı bir fonksiyon olarak saptamaya çalıştık ve bu fonksiyonu 'sine yanıt fonksiyonu' olarak adlandırdık. Bu belirleme bilgisayar kullanımını ve süzgecin yapımı için ayrıntılı teorik bilgi gereğini ortadan kaldırır. Böylece istenen duyarlılık çerçevesinde hesap makinasıyla yeni süzgeçler türetilebilir.

The technique of linear digital filtering is used for the transformation of dipole to Schlumberger vertical electrical sounding curves and the vice versa. The usual way to obtain the values of filter coefficients is to take the discrete Fourier transform of input-output function and to compute filter characteristic by dividing the spectrum of the output function to the input function. The filter spectrum is determined by multiplication of the filter characteristic with the spectrum of sine function. The discrete inverse Fourier transform of the filter spectrum yields sine response. In this paper, sine response is determined as a function called 'sine response function', instead of usual discrete Fourier transform. Sine response functions for transforming Schlumberger to dipole, two - electrode to Schlumberger and twoelectrode to dipole are given.