Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Hazırlanmış Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri

Bu araştırmanın amacı yabancılara Türkçe öğretimi alanında 2011-2022 yılları arası yapılan yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarını tespit etmektir. Araştırma için yapılan kaynak taramasında büyük oranda YÖK'ün Ulusal Tez Merkezi veri tabanı kullanılmıştır. Fakat bu veri tabanın yanında üniversitelerin tez merkezlerinden ve önceki yıllarda bu konuda hazırlanmış yazılı kaynaklardan da yararlanılmıştır. Çalışmada yabancılara Türkçe öğretimi alanında yayımlanan tezler incelenmiş olup elde edilen bulgular tablolar hâlinde gösterilmiştir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu yöntemle elde edilen veriler doğrultusunda hazırlanan tablolar kod ve frekans halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda alana ilişkin 2011-2022 yılları arasında toplam460 çalışmanın yapıldığı görülmüştür. Yabancılara Türkçe öğretimi alanıyla ilgili en fazla yüksek lisans tez çalışmasının 2021 yılında, doktora tez çalışmasının ise yine 2021 yılında olduğu tespit edilmiştir. En az yüksek lisans tez çalışmasının 2014 yılında doktora tez çalışmasının ise hem 2012 hem de 2013 yıllarında olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Yabancılara Türkçe öğretimiyle ilgili yapılan inceleme sonucunda alana yönelik hazırlanan tez çalışmalarının künyesi 2011 yılından 2022 yılına kadar incelenip sınıflandırılmıştır. Üniversitelerde, dil öğretim merkezlerinde ve bu alanla ilgili kurum-kuruluşlarda yabancılara Türkçe öğretiminin akademik boyut kazanması, bu alana ilişkin literatür oluşturulması ve araştırmaların artması çalışmaların sayısını da arttırmıştır. Yapılan çalışmaların konu olarak da farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Master’s And Ph.D. Dissertations on Teaching Turkish as a Foreign Language

This study discusses the master’s and Ph.D. dissertations submitted between 2011 and 2022 on teaching Turkish as a foreign language. Most of the dissertations reached through the literature review are in the database of the National Thesis Center of the Council of Higher Education [YÖK] in Türkiye. In addition to this database, the study also discusses the dissertations in the thesis centers of universities and the written sources on this subject and presents the findings in tables. It shows the tables prepared in line with the data obtained by this method in code and frequency. As a result of the research, it is clear that a total of 460 dissertations were presented between the years 2011 and 2022. Moreover, 2021 is the year with the highest number of master’s and Ph.D. dissertations presented on teaching Turkish as a foreign language. While 2014 was the year in which the least number of master’s theses were submitted, it was 2012 and 2013 for Ph.D. dissertations. Along with this, the study examines and classifies the tags of the dissertations presented on teaching Turkish as a foreign language from 2011 to 2022. The fact that teaching Turkish as a foreign language has gained an academic dimension in universities, language teaching centers, institutions, and organizations, and the increase in research has increased the number of related scientific studies which differ in terms of subject.

___

  • Aksan, D.(1979). Her yönüyle dil ana çizgileriyle dilbilim. TDK Yayınları.
  • Arslan, N (2014). Yabancılara Türkçe öğretimi ders kitaplarında söz varlığı unsurlarının incelenmesi [Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi]. Karadeniz Teknik Üniversitesi.
  • Balcı, A. (2016). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem, teknik ve ilkeler. Pegem Akademi.
  • Büyükikiz, K. (2014). Yabancılara Türkçe öğretimi alanında hazırlanan lisansüstü tezler üzerine bir inceleme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(25), 203-213.
  • Coşkun, E., Özçakmak, H. ve Balcı, A. (2012). Türkçe eğitiminde eğilimler: 1981-2010 yılları arasında yapılan tezler üzerine bir meta-analiz çalışması.
  • E. Yılmaz, M. Gedizli, E. Özcan ve Y. Koçmar (Ed.), Türkçenin eğitimi öğretimi üzerine çalışmalar içinde (s. 204-212). Pegem Akademi Yayınları.
  • Çiftçi, Ö. ve Çoşkun, H. (2017). Yabancılara Türkçe öğretimi alanında yapılan çalışmaların farklı değişkenlere göre tasnifi. International Journal of Language Academy, 5(4), 205-214.
  • Demir, T. T., Peler, M. ve Güler Yıldız, A. (2021). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında nicel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan lisansüstü tezlerdeki eğilimler. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, 4(2), 185-204.
  • Ergin, M.( 1989). Türk dil bilgisi. Bayrak Yayınları.
  • Göçer, A., Tabak, G. ve Coşkun, A. (2012). Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi kaynakçası. Tübar, 32, 73-126.
  • Kahriman, R., Dağtaş, A., Çapoğlu, E. ve Ateşal, Z. (2013). Yabancılara Türkçe öğretimi kaynakçası. Türük Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 1(1), 80-132.
  • Özçakmak, H. (2017). Türkçe eğitimi lisansüstü araştırmalarında yeni yönelimler (2011-2015). Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 6(3), 1607-1618.
  • Pekacar, Ç. Bekeyeva, N. Pekacar, B. Y. (2018). Türkçenin yabancı dil öğretimi ile ilgili bilimsel yayınlar üzerine istatistiksel bir değerlendirme. Alaş Aydınları Uluslararası Konferansı, Kazakhstan.
  • Pilancı, H., Saltık, O. ve Sözer. (2019, 9-10 Ekim)Türkiye’de görev yapan öğretmenlerin “anadili, ikinci dil, ikidillilik ve yabancı dil” tanımları. II. Uluslararası Avrupalı Türkler ve İkidillilik Çalışmaları Kongresi, Köln.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H.(2022). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.