Doç. Dr. Zeki Gürel’in 67. Yaşı Dolayısıyla

Doç. Dr. Zeki GÜREL, hayatını saran onca zorluğa ve imkânsızlığa rağmen zor olanı tercih ederek, iz bırakmış bir bilim ve dava adamıdır. O, sadece öğrencileri ile değil; arkadaşları, aynı iklimi paylaştığı köylü, çiftçi, esnaf ve sanatkâr ile de işbirliği yaparak içinde yaşadığı topluma faydalı olmuştur. Onun kültür ve toplum hizmeti Türkiye ile sınırlı değildir; Kosova, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Kazakistan, Irak, Suriye gibi nice Türk – İslam coğrafyasında yaptığı eğitim ve yayıncılık faaliyetleri ile insanlara, özellikle çocuklara hizmet etmiştir. Bu makale, Doç. Dr. Zeki GÜREL’in 67. Yaşı vesilesiyle, “Bir ömre birkaç ömür” sığdırmak suretiyle yaptığı bilimsel ve sosyal çalışmaları bilim dünyasına tanıtmak için yazılmıştır. Araştırma sonunda Doç. Dr. Zeki GÜREL’in zengin bir entelektüel birikime sahip olduğu, bilim insanı olmanın yanında, sanat adamı da olduğu, tiyatro metinleri yazdığı, metin yazarı olduğu, oyunlarda rol aldığı, bazı müzik enstrümanlarını çalmasını bildiği, bu zengin ve renkli kişiliği ile görev yaptığı yerlerde, kurum ve kuruluşlarda eğitim ve kültür hizmetinin yanında toplum hizmeti de yapan; enstitü, kütüphane, vakıf ve dernekler kurmak suretiyle insanlığa faydalı bir bilim insanı olduğu sonucuna varılmıştır.

In Honor of Assoc. Prof. Dr. Zeki Gurel’s 67th Birthday

Gurel is a scientist and devotee who left his mark by choosing the difficult one despite all the difficulties and impossibilities surrounding his life. He has been beneficial to the society he lives in by cooperating not only with his students but also with his friends, peasants, farmers, artisans, and craftsmen with whom he shares the same climate. His cultural and community service is not limited to Türkiye; he has served people, especially children, with his educational and publishing activities in many Turkish-Islamic geographies such as Kosovo, North Macedonia, Bulgaria, Kazakhstan, Iraq, and Syria. This paper introduces Gurel’s scientific and social studies to the world of science, on the occasion of his 67th birthday, by fitting “a few lifetimes into a lifetime”. The study shows that Gurel has a rich intellectual background, is an artist as well as a scientist, writes theater texts, is a copywriter, takes part in plays, and can play some musical instruments. This rich and colorful person has served in the places where he has worked, in institutions and organizations, as well as in community service, in addition to educational and cultural services, and became a beneficial scientist to humanity by establishing institutes, libraries, foundations, and associations.

___

  • Arat, R. R. (1991). Yusuf Has Hacib Kutadgu Bilig I metin. Türk Dil Kurumu.
  • Alyılmaz, C. (2017). Prof. Dr. Efrasiyap Gemalmaz’ın 80. yaşı dolayısıyla. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(4), 1980-2011.
  • Alyılmaz, C. (2021). M. Fahrettin Kırzıoğlu’nu anarken. Ed. Şevket Kağan Gündoğdu. Fahrettin Kırzıoğlu Armağanı içinde (s. 403-416).
  • Gemalmaz, E. (2010). Türkçenin derin yapısı. Yay. Hz. Cengiz Alyılmaz, Osman Mert. Belen Yayıncılık.
  • Okay, M. O. (1998). Sanat ve edebiyat yazıları. Dergâh Yayınları.