Locke ve Hume’un Kişisel Özdeşlik Anlayışları Bağlamında Benlik, Bellek ve Bilinç

Bu makalede, Locke ve Hume’un düşüncelerinden hareketle kişisel özdeşlik kavramı ele alınacaktır. Bu bağlamda öncelikle sorunun tarihsel olarak bir kaydı verilecek, daha sonra Locke’un ilk defa bu kavrama yüklediği anlam değerlendirilecektir. Locke’un bizi biz yapan şeyi belirleyen ölçüt olarak ne ruhu ne de bedeni görmemesi, felsefe tarihi içerisinde bu konuya dair bir kırılmaya neden olmuştur. Bu anlamda Locke, bellek kavramını öne çıkarmış ve bu kavramı bilinç kavramıyla ilişkili ele almıştır. Hume ise benzer kavramları kullanmasına rağmen farklı sonuçlara varmıştır. Onun açısından ise kişisel kimlik bir yanılsamadan başka bir şey değildir. Bu makalede söz konusu düşünceleri merkeze alarak hem bir açımlama yapılmaya çalışılacak hem de sorunun felsefenin mevcuttaki durumu açısından önemine de değinilecektir.

Self, Memory and Consciousness in the Context of Locke and Hume's Understanding of Personal Identity

In this article, considering Locke and Hume's thoughts, the concept of personal identity will be discussed. In this context, firstly, a historical record of the problem will be given, then the meaning that Locke has attributed to this concept for the first time will be evaluated. Locke's failure to see neither the soul nor the body as the criterion that determines what makes us has caused a break in this subject in history of philosophy. In this sense, Locke has highlighted the concept of memory and handled it in relation to the concept of consciousness. Hume, though using similar concepts, has reached different conclusions. For him, personal identity is nothing more than an illusion. In this article, we will try to make an explanation by focusing on the aforementioned thoughts and also mention the importance of the problem in terms of the current state of philosophy

___

Aristoteles (2000). Ruh Üzerine. (Çev. Z. Özcan): İstanbul: Alfa Yayınları.

Augustinus (1995). Nicene and Post-Nicene Fathers: First Series, Volume II. St. Augustine: City of God, Christian Doctrine. (Ed. P. Schaff & Trans. M. Dods). Peabody, MA: Hendrickson Publishers.

Azeri, S. (2011). Locke on Personal Identity: The Problem of the Self. Filozofa, 66 (3), 222-239.

Blackmore, S. (2019). Bilinç: Çok Kısa Bir Başlangıç. (Çev. O. Akçelik), İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi.

Denkel, A. (1998). Bilginin Temelleri. İstanbul: Metis Yayınları.

Dennett, D. C. (1999). Aklın Türleri. (Çev. H. Balkara): İstanbul: Varlık Yayınları.

Dennett, D. C. (2017). Bilinç Açıklanıyor. (Çev. S. Kibar). İstanbul: Alfa Yayınları.

Flew, A. (1951). Locke and the Problem of Personal Identity. Philosophy, 96, 53-68.

Gazzaniga, M. (2008). Human: The Science behind What Makes Us Unique. New York: Harper Collins.

Hood, B. (2012). Benlik Yanılsaması: Sosyal Beyin, Kimliği Nasıl Oluşturur? (Çev. E. Özdemir). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Hume, D. (1997). İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme. (Çev. A. Yardımlı). İstanbul: İdea Yayınevi.

Hume, D. (2009). İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme. (Çev. E. Baylan). Ankara: BilgeSu Yayıncılık.

Lännström, A. (2007). Locke’s Account of Personal Identity: Memory as Fallible Evidence. History of Philosophy Qurterly, 24 (1), 39-56.

Locke, J. (1999). An Essay Concerning Human Understanding. (Ed. P. A. Hazleton). Pennsylvania: The Pennsylvania State University, University Electronic Series.

Locke, J. (2000). İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme. (Çev. M. D. Topçu). Ankara: Öteki Yayınevi.

Lowe, E. J. (1995). Locke on Human Understanding. London and New York: Routledge.

Lucretius, T. (1951). De Rerum Natura. (Trans. R. E. Latham). Harmondsworth: Penguin Books.

Martin, R. & Barresi, J. (2003). Introduction: Personal Identity and What Matters in Survival: An Historical Overview. Personal Identity. (Eds. R. Martin & J. Barresi). Oxford: Blackwell Publishg.

Parfit, D. (1971). Personal Identity. The Philosophical Review, 8 (1), 3-27.

Parfit, D. (2003). Why Our Identity Is Not What Matters. Personal Identity. (Eds. R. Martin & J. Barresi). Oxford: Blackwell Publishg.

Pesic, P. (2010). Çift Görmek: Fizik, Felsefe ve Edebiyatta Ortak Kimlikler. (Çev. M. Doğan). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.

Platon (2012). Phaidon: Ruh Üzerine (Çev. N. Kalaycı). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

Ricoeur, P. (2012). Hafıza, Tarih, Unutuş (Çev. M. E. Özcan). İstanbul: Metis Yayınları.

Roth, A. S. (2000). What Was Hume’s Problem with Personal Identity? Philosophy and Phenomenological Research, 61 (1), 91-114.

Sperry, R. W. (1968). Hemisphere Deconnection and Unity in Conscious Awareness. American Pychologist, 23 (10), 723-733.

Strawson, G. (2011). Locke on Personal Identitity: Consciousness and Concernment. Princeton: Princeton University Press.

Vranken, A. (2017). Understandingthe Self: Four Modern Accounts of Self and Personal Reflections. (PhD Thesis). Brussels: Vrije Universiteit Brussel.

Yalçın, Ş. (2010). Modern Felsefede Benlik. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.