YEŞİL LOJİSTİK YÖNETİMİNDE ARAÇ ROTALAMA OPTİMİZASYONU İÇİN BİR MODEL ÖNERİSİ

Günümüzde doğal kaynakların azalması, sera gazlarının küresel ısınmaya sebep olması ile tüketicilerin çevre ve sağlık konusunda daha duyarlı hale gelmeleri, işletmeleri çevreci stratejiler ile sürdürülebilir olmaya zorlamıştır. Etkin ve sürdürülebilir işletmeler, ekonomik faaliyetletlerini yüksek kar ve çevreye en az zarar ile gerçekleştirmek ile ayakta kalabileceklerdir. Bu amaçla, işletmelerin mal ve hizmet üetiminde çevreye karşı duyarlı ekonomik faaliyetler gerçekleştirmek temeline dayanan yeşil lojistik kavramı büyük önem kazanmıştır. Lojistik faaliyetlerinin en temel maliyet kalemleri taşıma ve depolama faaliyetleridir. Taşımacılık faaliyetleri, tüketilen fosil yakıtlar ve ortaya çıkan sera gazları sebebiyle, yeşil lojistik stratejisinin en önemli hedefi olmaktadır. Dağıtım ağlarını optimize ederek kat edilen mesafenin ve dolayısıyla tüketilecek yakıtın olabilecek en düşük seviyeye düşürülmesi, kıt olan doğal enerji kaynaklarının daha az tüketilmesi ve küresel ısınma sorununun temel sebebi olan karbon emisyonu miktarının düşürülmesini sağlayacaktır. Dağıtım ağının optimize edilmesi, araç rotalarının ve filolarının en iyi şekilde organize edilmesi ile münkün olabilecektir. Bu çalışmada, dağıtım ağlarının optimize edilmesi için kullanılan araç rotama problemlerinin bir türü olan yeşil araç rotalama problemi için bir matematiksel model önerilmiştir. Burada amaç, yeşil lojistik yönetimi stratejisi ile çevreci hizmetler üretme amacında olan işletmelere ve konu ile ilgili yapılan araştırmalara katkıda bulunmaktır

A MODEL PROPOSAL FOR GREEN LOGISTICS MANAGEMENT VEHICLE ROUTING OPTIMIZATION

Today, the decline of natural resources has forced the greenhouse gases to cause global warming, making consumers more sensitive to the environment and health, and making the businesses sustainable through environmental strategies. Effective and sustainable enterprises will survive by carrying out their economic activities with the least profit and high profit. For this purpose, the concept of green logistics based on the economic activities sensitive to environment in the production of goods and services has gained importance. The most basic cost items of logistics activities are transportation and storage activities. Transportation activities are the most important goal of the green logistics strategy due to the consumed fossil fuels and the emerging greenhouse gases. Optimizing the distribution networks to reduce the distance covered and thus the consumption of fuel to the lowest possible level will result in less consumption of scarce natural energy resources and lower carbon emissions, the main cause of global warming. Optimizing the distribution network may be the best way to organize vehicle routes and fleets. In this study, a mathematical model for the green vehicle routing problem, which is a kind of vehicle routing problems used to optimize distribution networks, is proposed. The aim here is to contribute to the green logistics management strategy and to the enterprises that are aiming to produce environmental services and to the researches related to the subject

___

  • Bowersox, Donald J. (1996) Logistical Management-The Integrated Supply Chain Process, McGraw Hill, New York.
  • Chen, Xin ve Yuanyuan Zhang (2010) “Study On The Modes And Means Of Green Logistics Transportation” International Conference of Logistics Engineering and Management (ICLEM), American Society of Civil Engineers, 8-10 Ekim 2010, Chengdu, China.
  • Christopher, Martin (2011) Logistics, the supply chain and competitive strategy. In Logistics and Supply Chain Management (4th ed.). Prentice Hall. London.
  • Crevier, B., Cordeau, J-F. ve G. Laporte (2007) “The multi-depot vehicle routing problem with inter-depot routes”, European Journal of Operational Research, 176(2), s. 756-773.
  • Figliozzi, Miguel (2010) “Vehicle routing problem for emissions minimization”. Transportation Research Record: Journal of the Transportation Research Board, 1(2197), s. 1-6.
  • Grant, David B., Lambert, Douglas M. ve Lisa M. Ellram (2006) Fundamentals of Logistics Management, McGraw Hill, New York.
  • http://www.un.org/millenniumgoals/2015_MDG_Report/pdf/MDG%202015%20rev%20(July% 201).pdf
  • Kirby, Howard R., Hutton B., McQuaid, R. W., Raeside R. ve X. Zhang (2000) “Modelling the effects of transport policy levers on fuel efficiency and national fuel consumption”, Transportation Research Part D: Transport and Environment, 5(4), s. 265-282.Murty, Katta G. ve Philipp A. Djang (1999) “The US Army National Guard’s Mobile Training Simulators And Routing Problem”, Operations Research, 47(2), s. 179.
  • Parberry, Ian (1996) “Scalability of a neural network for the knight's tour problem”, Neuro computing, 12(1), s. 19-20.
  • Sharma, A., R. Iyer G., Mehrotra A., ve R. Krishnan (2010) “Sustainability and business-tobusiness marketing: A framework and implications”, Industrial Marketing Management, 39(2), s. 2.
  • Sönmez, A. ve B. Tanıdır(2016) Müsiad Araştırma Raporları: 2015 Lojistik Sektör Raporu, Lojistik Sektöründe Sürdürülebilirlik Yeşil Lojistik, Mavi Ofset, İstanbul.
  • Srivastara, Samir (2007) “Green Supply-Chain Management: A State-Of-The-Art Literature Review”, International Journal Of Physical Distribution & Logistics Management, 7(1), s. 53-80.
  • Toth, Paolo ve Daniele Vigo (2002) “Models, Relaxations And Exact Approaches For The Capacitated Vehicle Routing Problem”, Discrete Applied Mathematics, 123(1-3), s. 451-495.
  • Wu, Haw-Jan ve Steven C. Dunn (1995) “Environmentally responsible logistics systems”, International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, 25(2), s. 20-38.
  • Xiao, Yiyong & Abdullah Konak (2017) “A genetic algorithm with exact dynamic programming for the green vehicle routing & scheduling problem”, Journal of Cleaner Production, 167 (1), s. 1450-1463.