FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIKLI BESLENMENİN BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE MASA BAŞINDA ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞINA ETKİLERİNİN DEĞERLEMESİ

Bu çalışmada son yıllarda işyeri koşullarının değişimi ve sağlığı koruma yerine geliştirme ile birlikte ortaya çıkan fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme hizmetleri ele alınmıştır. Bu kapsamda bilişim sektöründe masa başında çalışanlara yönelik fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme bağlamında yönetsel faaliyetlerin bilişim sektöründe masa başında çalışanların sağlığına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın uygulama alanı İstanbul bölgesinde yer alan bilişim sektöründeki büyük ölçekli işletmelerdir Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler faktör analizine tabi tutulmuş, işyeri ortamı ve yönetsel faaliyetlerle ilgili olan faktörler ile çalışan sağlığı arasında korelasyon ve çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. İşyeri sağlık iklimi, işyeri sağlık kültürü ve çalışanların yönlendirilmesiyle ilgili olan bu değişkenler ile bulgular yorumlanmıştır.

In the research with the changes occurred in the working conditions, the perception of the concept of health phsyical activity and healthy nutrition are studied within the context of employee health promotion services. In the methodological part of the research, the effects of physcial activity and healthy nutrition on sedentary workers’ health have been assessed in information technology sector.The data obtained from the research are first analysed with the help of factor analysis. In addition, the findings of the factor analysis related to worksite health climate, managerial activities and their effects on the employee health are analysed with corelation and multiple regression analysis methods. These variables and findings regarding worksite health climate, worksite health culture and the coordination of the employee in the services are interpreted

___

  • Calabrese, John (2010) “Evolution Of Twenty-First Century Knowledge Workers” On The Horizon, 8(3), s.160-170.
  • Erdoğan, İrfan (2007) Pozitivist Metodoloji, 2.Baskı, Ankara: Erk.
  • Eriksen, Hege.; IhlabæK,Camila ; Ursin, Holger (2002) “Prevalence of Subjective He- alth Complaints in Norway”, Scandinavian Public Health, 30(20),20-29.
  • Mazzola, Joseph J. (2010) Workplace Nutrition and Exercise Climate: Scale Develop- ment and Preliminary Model Test, Basılmamış Doktora Tezi, Florida: Güney Florida Üniversitesi.
  • Mütercimler, Erol (2006) Geleceği Yönetmek ve Kazanmak İçin Stratejik Düşünme, İs- tanbul: Alfa.
  • Sağlık Bakanlığı (2010) Türkiye Obezite (Şişmanlık) İle Mücadele ve Kontrol Programı 2014, Ankara.
  • Stevens, James (2009) Applied Multivariate Statistics For The Social Sciences, New York: Taylor & Francis Group.
  • Türker, Baş (2006) Anket Nasıl Hazırlanır? Uygulanır? Değerlendirilir?, Ankara :Seçkin.