EMİNÖNÜ HALKEVİ’NİN ÇIKARDIĞI HALK BİLGİSİ HABERLERİ DERGİSİ VE SİSTEMATİKAL İNDEKSİ

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Anadolu’nun pek çok yerinde Halkevleri açılmış, bu kurum Anadolu’da cumhuriyet fikrini halka benimsetmek, kültürel seviyeyi arttırmak, Anadolu’nun pek çok yerindeki haberleri halka bildirmek, akademik yayın yapmak gibi misyonları üstlenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile açılan bu kurumlar, zamanla kendine ait yayın organları çıkartmış ve daha fazla kesime hitap etmeyi ilke edinmişlerdir. Bu kurumlardan biri olan İstanbul Eminönü Halkevi’nin çıkardığı Halk Bilgisi Haberleri dergisi bu yayın organlarından biridir. 1929- 1942 yılları arasında çıkan dergi yüz yirmi dört sayı yayımlamıştır. Bu çalışmada İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi Hakkı Tarık Us koleksiyonunda bulunan Halk Bilgisi Haberleri dergisinin içerisinde yer alan yazıların künye bilgisi verilerek sistematikal indeks çalışması yapılmıştır. Çalışma Halk Edebiyatı, Sosyal Hayat, Pratik ve Çeşitli Uygulamalar, Folklor İle İlgili Araştırma ve İncelemeler ile Folklor Dışı Konular başlıkları olmak üzere dört ana başlık ve onlara ait alt başlıklarla incelenmiştir. Böylece herhangi bir bilim dalında çalışma yapacak olan araştırmacıların istifade etmesine olanak sağlanmıştır.

The Systematıc Index Of The Journal Of Halk Bilgisi Haberleri Published By Eminönü Community Center

With the proclamation of the Republic, Community Center, well-known in Turkish “Halkevleri”, has been opened in many parts of Anatolia and this institution has undertaken the missions such as adopting the idea of ​​republic in Anatolia, increasing the cultural level, reporting the news in many parts of Anatolia to the public and making academic publications. These institutions, which were opened by Mustafa Kemal Ataturk's, founder of the Turkey, request, have taken out their own publication and adopted the principle of addressing more people. One of these institutions is the Halk Bilgisi Haberleri magazine published by the Istanbul Eminonu Community Center. Between 1929 and 1942, the magazine published a hundred and twenty-four issues. In this study, systematic index study was performed by giving the imprint of the articles in the Halk Bilgisi Haberleri magazine, which is included in the collection of the Istanbul Beyazıt State Library Hakkı Tarık Us. The study was studied with four main headings and headings related to Folk Literature, Social Life, Practical and Various Applications, Researches and Studies on Folklore and Non-Folklore Topics. Thus, it was possible for the researchers who would work in any branch of science to benefit.

___

  • BANARLI, N. S. (1936). “Halkevleri Dergilerinde Halk Edebiyatı Araştırmaları”, Türkiyat Mecmuası, ss.371-380.
  • SULAR, U. Ö. (2006). “Halk Bilgisi Haberleri ve Çorumlu Dergilerinin Konu ve Eğitim Açısından Karşılaştırılarak İncelenmesi” Yüksek Lisans. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • YEŞİLKAYA, GURALLAR N. (2003). Halkevleri: İdeoloji ve Mimarlık, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Altınova Mehmet. 2018. ‘İstanbul ve Bursa Halkevlerinin Çıkardığı Dergilerdeki Dil İle İlgili Yazıların Tematik Dizini’. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi. Cilt: 2 Sayı: 3: 314-321.
  • Gökalp Ziya. 2015. Türkçülüğün Esasları. Ötüken Yayınları. İstanbul.
  • Karabulut Turanlar Ayşe. 2013. ‘Türk Halk Bilgisi Derneği Tarafından Yayımlanan Halk Bilgisi Haberleri Dergisi Hakkında Kısa Bir Değerlendirme’. A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S.50: 143-149.
  • Oğuz Mehmet Öcal. 2010. ‘Türk Halk Edebiyatı El Kitabı’. Ed. Mehmet Öcal Oğuz. Grafiker Yayınları. Ankara.