Öğretmenlerin Eğitim Araştırmalarına Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Bu çalışmada, öğretmenlerin eğitim araştırmalarına yönelik tutumlarının belirlenmesi ve cinsiyet ve haftalık ders yükü değişkenlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada tarama (survey) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İlhan vd., (2013) tarafından geliştirilen “Eğitim Araştırmalarına Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği (EAÖTÖ)” kullanılmıştır. Farklı branşlardan 304 öğretmenden elde edilen veriler üzerinde ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizleri yeniden yapılmış ve sonuçlar ölçeğin öğretmenlerin eğitim araştırmalarına karşı tutumlarını belirlemede geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Cinsiyet ve haftalık ders yükü değişkenleri açısından tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek için aynı veri seti varyans analizi (iki-yönlü ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları erkek öğretmenlerin eğitim araştırmalarına karşı tutumlarının kadın meslektaşlarına kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, öğretmenlerin eğitim araştırmalarına karşı tutumlarının haftalık ders yükü değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca eğitim araştırmalarına karşı tutumda cinsiyet ve ders yükü arasında önemli bir etkileşim olmadığı da saptanmıştır.  

___

  • Ajzen, I., & Fishbein, M. (2000). Attitudes and the attitude–behavior relation: reasoned and automatic processes. In W. Stroebe and M. Hewstone (Eds.), European Review of Social Psychology, (Vol. 11, pp. 1–33). Chichester, England: Wiley.
  • Bentler, P. M. (1990). Comparative fit indexes in structural modeling. Psychological Bulletin, 107(2), 238–246.
  • Bentler, P. M., & Bonett, D. G. (1980). Significance tests and goodness of fit in analysis of covariance structures. Psychological Bulletin, 88(3), 588–606.
  • Beycioglu, K., Ozer, N., & Ugurlu, C. T. (2010). Teachers’ view on educational research. Teaching and Teacher Education, 26(4), 1088-1093.
  • Butt, I. H., & Shams, J. A. (2013). Master in education student attitudes towards research: A comparison between two public sector universities in Punjab. A Research Journal of South Asian Studies, 28(1), 97-105.
  • Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (10. Baskı). Pegem Akademi: Ankara.
  • Byrne, B. M. (2010). Structural equation modeling with AMOS: Basic concepts, applications, and programming (2nd ed.). Madison, NY: Routledge.
  • Berber, N. C. (2013). Ortaöğretim öğrencilerinin ve öğretmenlerin eğitim araştırmalarına bakışı. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, 142-159.
  • Costa, N., Marques, L., & Kempa, R. (2000). Science teachers’ awareness of findings from education research. Chemistry Education: Research and Practice in Europe, 1(1), 31-36.
  • Çepni, S. & Küçük, M. (2003). Eğitim araştırmalarının fen bilgisi öğretmenlerinin uygulamaları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi: Bir örnek olay çalışması. Eğitim Araştırmaları, 4(2), 75-84.
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-1076
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: BAYBURT UNIVERSITESI
Sayıdaki Diğer Makaleler

7E ÖĞRENME MODELİNE UYGUN OLARAK ÇALIŞMA YAPRAĞI HAZIRLAMA (ELEKTROMANYETİZMA ÜNİTESİ ÖRNEĞİ)

Ümit Turgut, Alp Çolak, Rıza Salar

Farkındalık Seminerlerinin Okula Devam Etmeyen/Az Devam Eden Kız Öğrencilerin ve Velilerinin Tutumlarına Etkisi

Yılmaz KESKİN, Selçuk ILGAZ

Ortaokullarda Uygulanan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına Dair Öğrenci Görüşleri

Abdulkadir TUNA, Abdullah Çağrı BİBER, Ahmet Cem POLAT, Fatih ALTINOK, Uğur KÜÇÜKOĞLU

Ortaokul 5. Sınıf Öğrencilerinin Hoşgörü Eğilimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Zeynep Tuba Kalın, Ahmet Nalçacı

Farkındalık Seminerlerinin, Ortaokula Devam Etmeyen Yada Az Devam Eden Kız Öğrencilerin ve Velilerinin Tutumlarına Etkisi

Selçuk İlgaz, Yılmaz Keskin

İlkokuma Yazma Öğretimi Dersinde Mikro Öğretim Uygulaması Örneği

Seher BAYAT, Talip ÖZTÜRK

Okul Öncesi Eğitimde Kalite: Öğretmen ve Yardımcı Öğretmen Görüşleri

Abdulhamit KARADEMİR, Mehmet Akif CİNGİ, Fatih DERELİ, Berrin AKMAN

Gerçeklerle Yüzleşme: Türkiye’nin TIMSS Matematik Başarısı Üzerine Bir Çalışma

Suphi Önder BÜTÜNER, Mustafa GÜLER

Üstün Yetenekli Öğrencilerin Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerilerinin İncelenmesi: Gümüşhane Örneği

Abdullah KAPLAN, Muhammet DORUK, Mesut ÖZTÜRK

Özerklik, Bağlanma Stilleri, Bilinçli Farkındalık ve Duygu Düzenleme Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi

Aynur KARABACAK, Meva DEMİR