Elazığ ve Malatya İllerindeki Etlik Piliç İşletmelerinin Sosyoekonomik Yapısı ve İşletme Özelliklerinin Belirlenmesi

Bu çalışmayla Elazığ ve Malatya illerindeki etlik piliç üretimi yapan işletmelerin özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın araştırma materyalini bölgedeki etlik piliç yetiştiriciliğini temsil eden Elazığ ve Malatya illerinde bulunan farklı kapasitedeki 30 işletme oluşturmaktadır. İşletmeler T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Elazığ ve Malatya İl Müdürlükleri kayıtlarından faydalanılarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar istatiksel verilere dayandırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucuna göre; işletme sahiplerinin çoğunluğunun üniversite, çalışanlarının ise ilkokul mezunu olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin kurulduğu araziler genelde 5 ile 20 dönüm arasında değişkenlik göstermektedir. Bölgede iki entegre tesis bulunmaktadır. Kuluçka, damızlık ve kesim gibi hizmetler sözleşmeli olarak çalışılan entegre işletmeler tarafından sağlanmaktadır. İşletmelerin hepsinin bu hizmetleri alabilmek için sözleşme yaptığı bir şirketi mevcuttur. Bölgede yetiştiricilik yapan çalışanlar aileleri ile birlikte bakıcı evlerinde yaşamaktadır. İdare binası çoğu işletmede gerek duyulmamış, var olanlara bakıldığında ise geniş araziye sahip büyük işletmeler olduğu görülmüştür. Ürünlerin pazarlanması bütün işletmelerde sözleşmeli şirket tarafından yapılmaktadır. Sonuç olarak, Elazığ ve Malatya illerinde olan bu işletmelerin daha çok küçük işletme şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Her iki ilde, üreticilerin modern yöntemlere geçebilmesi için ekipman ve alt yapı desteği verilmesi gerektiği ayrıca rekabeti arttıracak daha fazla entegre tesise ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.

Determination of Socioeconomic Structure and Business Characteristics of Broiler Facilities in Elazig and Malatya Provinces

This study endeavored to specify the characteristics, problems and solution offers for the broiler producers in Elazığ and Malatya Provinces. 30 enterprises with different capacities in the provinces of Elazığ and Malatya, which represent broiler farming in the region consisted of research material of the study. The enterprises were determined by using the records of the Ministry of Food, Agriculture, and Livestock of the Republic of Turkey, Elazığ, and Malatya Provincial Directorates. Face-to-face survey method was used in data collection. The results were interpreted based on statistical data. According to the research results, the majority of business owners are bachelors while their employees are primary school graduates. The size of the lands where businesses are established generally varies between 5 and 20 decares. There are two integrated facilities in the region. Services such as incubation, breeding, and slaughter are provided by contracted integrated enterprises. All businesses have a contracted company to receive these services. Employees engaged in breeding in the region live in handler homes with their families. While most enterprises do not need an administration building, it has been observed that those who own these buildings are large enterprises with large lands. The marketing of the products is carried out by the contracted company in all businesses. In conclusion, we can say that these enterprises in the provinces of Elazığ and Malatya are mostly in the form of small enterprises. Equipment and infrastructure support should be provided so that manufacturers can switch to modern methods, and that more integrated facilities are needed to increase competition for both provinces.

___

  • Akbay, R., Yalçın, S., Ceylan, N., Olhan, E. (2000). Türkiye Tavukçuluğunda Gelişmeler ve Hedefler. V. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, s.795, Ankara.
  • Aytimur, K., Altuntaş, E., Karaman, S. (2020). Bolu merkez ilçedeki etlik piliç kümeslerinin yapısal özellikleri, mekanizasyon uygulamaları, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(5): 1098-1107.
  • Bülbül, M., Gündoğmuş, E. (1999). Türkiye’de Et Tavukçuluğu Endüstrisinde Üretim ve Pazarlama (Aşamasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. VIV. Poultry Yutav’99. Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı. 3-6/06/1999. (258-267), İstanbul.
  • Cravener, T. L., Roush W. B., Mashaly M.M. (1992). Broiler production under varying population densities. Poult Sci., 71, 427-33.
  • Coşar, M., Karslı, M.A. (2020). Ankara, Bolu, Eskişehir, Kayseri ve Kırıkkale illerinde bulunan broiler işletmelerinin büyüklüğü ve hayvan besleme alışkanlıkları. Etlik Vet Mikrobiyol Derg., 31(2): 184-195.
  • Dağtekin, M. (2007). Çukurova Bölgesi etlik piliç kümeslerinin yapısal özellikleri, mekanizasyon uygulamaları, sorunları ve çözüm önerileri. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 2 (1):11-20.
  • Gümüş, Z. (2009). Çukurova yöresi için iç ortamı kontrol edilebilen broiler tavuk yetiştirme barınaklarının tarımsal yapılar yönünden projelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi, s.206, Adana.
  • Erensayın, C. 1991. Bilimsel Teknik Pratik Tavukçuluk, Cilt 1, Tokat.
  • Karakaya, Nida. 2015. Elazığ ve Malatya illeri etlik piliç yetiştiriciliğinin teknik yapısı. (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Köse, B., Durmuş, İ. (2014). Ordu ilindeki tavukçuluk işletmelerinin genel yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Akademik Ziraat Dergisi, 3(2):89-94.
  • Şengül, T., Boyraz, Ö.F. (2019). Malatya ilindeki etlik piliç işletmelerinin teknik ve yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3): 440-446.
  • İnci, H., Yiğit, B., Karakaya, E. (2019). Bingöl ilindeki etlik piliç işletmelerinin teknik özellikleri. Akademik Ziraat Dergisi, 8(2): 265-274.
  • TÜİK, 2020. https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Hayvancilik/Kanatli-Yetistiriciligi Erişim tarihi :15.04.2021.
  • Yenilmez, F. (2005). Çukurova yöresindeki (Adana ve İçel illerindeki) broiler ve yumurta tavuğu işletmelerinin yetiştiricilik, teknik ve yapısal özellikleri üzerine bir araştırma. (Yayınlanmış Doktora Tezi), Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Yücecan, S. (2014). Sağlıklı Beslenmenin Faydaları. http://www.ciftlikdergisi.com.tr Erişim tarihi: 15.02.2015.