İslam Hukukunda ve Cezayir Mevzuatında Hibe Edilecek Malların Özellikleri (Hibeye Dair Kavramsal Çerçeve)

Vakıf bir kismisnin malının bir kısmını veya tamamını hayır işine, dini veya sosyal bir hizmete ebediyen tahsis etmesidir. Toplum içirisinde ihtiyac olanlara yardım temin edilmesi, sosyal dayanışma artırması, ve ekonomik refahın sağlanması ve gönülü olarak mallar dağılımı etkesi ile yapılan vakıflar, geçmişten günümüze kadar sürdüren bir bağaş sitemidir. Geçmişte özellikle islam dünyasında en önemli bir hibe sistemidir, ve geçmiş zamanlar bütün dünyada en parlak hayır sistemlerden biridir.şüphesiz bu parlak dönemde günümüz sosyal devlet anlayışı içerisinde yapılan harcamların neredeyse tamamınıın vakıflar tarafından karşılandığını görülmektedir. Günümüzde ise vakıflar hala davam edilmektedir, ancak eskisi gibi değildir, günümüzde avrupa ülkelere bile vakıf sistemiyle çalışmaya başlandı ancak adını üçünü ekonmik sistemini koyulmaktadır . Bu çalışmanın amacı, vakıflar sistemini tanıtımı ve geçmişe ve günmüzde gelişimi hem cezayir hukukunda hem islamı hukuknda karşılamaktadır. Sonuç olarak vakıf sistemi en başarlı bağaş sistemidir, onun için avupa da yeni ekonomik sistemi vakıf yapılmaktadır.

___

1. القانون رقم 91-10 المتعلق بالأوقاف الصادر بالجريدة الرسمية رقم 21 لسنة 1991 بالقانونين 01/07 المؤرخ في22/05/2001، جريدة رسمية رقم 29 مؤرخة في2001، و القانون رقم 02/10 المؤرخ في 14/12/2002، جريدة رسمية رقم 83 مؤرخة في سنة 2002.

1. أحمد علي الخطيب: الوقف و الوصايا، الطبعة الثانية، جامعة بغداد، 1978

2. خالد رمول: الإطار القانوني و التنظيمي لأملاك الوقف في الجزائر، الطبعة الثانية، دار هومة ،الجزائر،2006.

3. زهدي يكن: الوقف في الشريعة و القانون، دار النهضة للطباعة و النشر، مصر، 1988هـ.

4. عمر حمدي باشا: عقود التبرع، درا هومة، الجزائر، 2004

5. محمد إسماعيل:الأمير الصنعاني: سبل السلام: شرح بلوغ المرام من جمع أدلة الأحكام،( تحقيق و تخريج و فهرسة أحمد إبراهيم زهرة)،الطبعة الأولى،دار الكتاب العربي، بيروت، لبنان،2004،.

6. محمد مصطفى شلبي، أحكام الوصايا و الأوقاف، الطبعة الرابعة، الدار الجامعية للطباعة و النشر، بيروت، 1982

7. محمد كنازة، الوقف العام في التشريع الجزائري، دار الهدى، عين مليلة، الجزائر، 2006

8. وهبة الزحيلي: الوصايا و الأوقاف في الفقه الإسلامي، دار الفكر، سوريا، دمشق.