Etik (Ahlaki) Liderliğin Çalışanların İş Tatminine, Örgütsel Bağlılığına ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisinde Örgütsel Güven ve Örgütsel Adalet Algısının Aracı Rolü

Öz Bu araştırmada örgütsel güven ve örgütsel adalet algıları ahlaki liderlikile çalışanların iş tatmini, örgütsel bağlılığı ve işten ayrılma niyeti arasındakiilişkilerde aracı değişkenler olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda, mevcutaraştırma ahlaki liderlik, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetiüzerine olan halihazırdaki alana, bu değişkenler arasındaki ilişkileri sorgulayarak ve örgütsel güven ve örgütsel adaleti ilave aracı değişkenlerolarak ekleyerek katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, Ankara OSTİMorganize sanayi bölgesinde otomotiv alanında faaliyet gösteren 200 farklıişletmede istihdam edilen 414 adet işgörenden anket tekniği ile veritoplanmıştır ve bu veriler yapısal denklik modellemesi ile analize tabitutulmuştur. Ahlaki liderliğin iş tatmini, örgütsel bağlılık, örgütsel adalet,örgütsel güven üzerinde olumlu yönde etkilerinin olduğu ve işten ayrılmaniyeti üzerinde olumsuz yönde bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.Beklenilenin aksine, örgütsel güvenin ve örgütsel adaletin ahlaki liderlik ileçalışanların iş tatmini, örgütsel bağlılığı ve işten ayrılma niyeti arasındakiilişkilere  tamamen aracılık ettiği belirlenmiştir. Öte yandan, beklentilereuygun bir şekilde, örgütsel adaletin ahlaki liderlik ile örgütsel güvenarasındaki ilişkiye kısmen aracılık ettiği saptanmıştır. 

___

AGUİLERA, Ruth, Deborah Rupp, Cynthia Williams ve Jyoti Ganapathi (2007), Putting the S back in corporate social responsibility: A multilevel theory of social change in organizations, Academy of Management Review, 32 (3), ss. 836-863.