Sınıf Öğretmenlerinin Liderlik Kavramına ve İlkokul Yöneticilerinden Bekledikleri Liderlik Davranışlarına İlişkin Görüşleri

Bu araştırmanın amacı, liderlik kavramının ve ilkokul yöneticilerinden beklenen liderlik davranışlarının sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesidir.  Nitel durum araştırma metodu kullanılan çalışmada veriler maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile belirlenen ve Sivas il merkezinde görev yapan 20 sınıf öğretmeninden, araştırmada kullanılmak üzere geliştirilen, bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlemesi içerik ve betimsel analiz yöntemleriyle araştırma öncesi oluşturulan çözümleme kriterlerine göre yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin liderlik kavramını tanımlarken en çok kullandıkları kelime “yönlendirme” olurken, liderlik tanımına ilişkin kullanılan kavramların liderlik davranışlarına göre dağılımında, bu kavramların en çok etik liderlik bölümünde yer aldığı görülmüştür. Öğretmenlerin okul yöneticilerinden bekledikleri liderlik davranışlarında en çok kullandıkları kelime “adalet” olurken, okul yöneticilerinden beklenen liderlik davranışlarına ilişkin kullanılan kavramların liderlik davranışlarına göre dağılımında, bu kavramların en çok etik liderlik bölümünde yer aldığı görülmüştür.

Dizin / İndeks ULAKBİM Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı, EBSCOHOST, Index Copernicus, Proquest Education Journals Database, Modern Language Association, Citefactor, The Directory of Research Journal Indexing, Open Academic Journal Index, Ulrich’s Periodicals Directory

___

Akdag, B. (2002). Öğretim Liderliğinin Bir Davranış Boyutu: Okulun Misyonunu Tanımlama. Eğitim Araştırmaları, (9), 1-7.

Altınkurt, Y. ve Yılmaz, K. (2013). Yönetimde Yeni Yaklaşımlar. Memuhoğlu, H. B ve Yılmaz, K. (Ed.). Stratejik Yönetim ve Strateji Liderlik (132). Ankara: Pegem Akademi

Arslantaş, C.C. ve Dursun, M. (2008). Etik Liderlik Davranışının Yöneticiye Duyulan Güven ve Psikolojık Güçlendirme Üzerindeki Etkisinde Etkileşim Adaletinin Dolaylı Rolü. Anadolu Üniversitesı Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt/Vol.: 8, Sayı/No: 1, S. 111–128.

Aydın, M. (2000). Eğitim Yönetimi. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi.

Blase, J. ve Blase, J. (2000). Effective Instructional Leadership, Teachers Perspectives on How Principals Promote Teaching and Learning in School. The Universty of Georgia, Athens, Georgia, USA, (38),130-141.

Brengelmann, J. (1995), Davranışçı Psikoloji Açısından Vizyoncu ve Karizmatik Yönetim (Çev: Veli KARAGÖZ), Vizyon Yönetimi, İstanbul: Evrim Yayınevi.

Bursalıoğlu, Z. (2013). Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış. Ankara: Pegem Akademi, 204

Çelik, V. (2003). Eğitimsel Liderlik (4.Baskı). Ankara: Pegem A.

Çetin, N. G. ve Beceren, E. (2007). Lider Kişilik: Gandhi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(5), 110-132.

Erçetin, Ş. (2000). Lider Sarmalında Vizyon (2.Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Erdem, A. R. (2015). Eğitim Yönetim Etiği ve Eğitim Yönetiminde Etik Liderliğin Kritiği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (10), 1-15.

Erdoğan, Ç. (2012) İlköğretim Okulu Müdürlerinin Davranışlarının Etik İlkelere Uygunluğu. Kastamonu Eğitim Dergisi, 20 (2), 503-518.

Ergün, T. ve Polatoğlu, A. (1992). Kamu Yönetimine Giriş. Ankara: TODAIE Yayın.

Karip, E. (1998). Dönüşümcü Liderlik. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 4(4 ), 443-465.

Koçel, T. (2001). İşletme Yöneticiliği Yönetim ve Organizasyon Organizasyonlarda Davranış Klasik Modern Çağdaş ve Güncel Yaklaşımlar. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A. Ş.

Korkmaz, M. (2006). Okul Yöneticilerinin Kisilik Özellikleri ile Liderlik Stilleri Arasındaki İlişki. Kuram ve Uygulamada Egitim Yönetimi, (46):199-226.

Küçükkaraduman, E. (2006). İlköğretim Okul Müdürlerinin Etik Davranışlarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisan Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Merson, S. ve Bussey, L. (2007). Educational Leadership for Social Justice: Enhancing the Ethical Dimension of Educational Leadership. Cothocic Education, 11,2.

Senge, P. M. (1993). Beşinci Disiplin. Yapı Kredi Yay, 1, 11.

Sergiovanni, T. (2001). Leadership: What’s in it for Schools?. London; Routeledge Falmer

Schleechty, P. C. (2014). Shaking Up The School House: How To Support and Sustain Educational Innovation (3 B.). (Y. Özden, Çev.) Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 176-177.

Şişman, M. (2004). Öğretim Liderliği. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Tosun, K. (2000) İşletme Yönetimi. Ankara: Savaş Yayınları,243.

Uğurlu, C. T. (2012). İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Yönetici Etik Liderlik Davranışına İlişkin Algıları. Sosyal Bilimler Dergisi, 36(2), 203-213.

Yıldırım, A. ve Baştuğ, İ. (2010). Teachers’ Views about Ethical Leadership Behaviors of Primary School Directors. Procedia Social and Behavioral Sciences, 2, 4109–4114

Yılmaz, K. (2004). Okul Yöneticilerinin Destekleyici Liderlik Davranısları ile Okullardaki Güven Arasındaki İlişki Konusunda İlkögretim Okulu Ögretmenlerinin Görüsleri. İnönü Üniversitesi Egitim Fakültesi Dergisi, 2004, Sayı:550. Http://Www.Pegem.Net/.../3-8248.

Zel, U. (2001). Kisilik ve Liderlik. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 102-154.

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Anne Babaların BİLSEM’e Devam Eden Özel Yetenekli Çocuklarına İlişkin Görüşleri (Bartın İli Örneği)

Murat ÇAVUŞOĞLU, Nuriye SEMERCİ

Sınıf Öğretmenlerinin Girişimcilik Becerilerinin Okul Müdürlerinin Çalışma Hayatı Üzerine Etkisi

Muhammet ÜLKÜDÜR, Serpil DUMAN, Ahmet BACANAK

Sınıf Öğretmeni Adaylarının İlkokul Öğrencilerine Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerini Tanıtmalarına İlişkin Görüşleri

Hakan UŞAKLI

Sınıf Öğretmenlerinin Liderlik Kavramına ve İlkokul Yöneticilerinden Bekledikleri Liderlik Davranışlarına İlişkin Görüşleri

Soner DOĞAN, Hilal ÇALMAŞUR, Duran DEMİR

Bilgi Teknolojisinden Beyin Teknolojisine: Mobil Öğrenme Projesinin Değerlendirilmesi

Firdevs GÜNEŞ, Barış ÇUKURBAŞI, Ayşe IŞIK

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sosyal Sorun Çözme Beceri Düzeylerinin İncelenmesi

Osman SAMANCI, Ziya UÇAN

Sosyal Bilgiler 4-5. Sınıf Programı ve Ders Kitaplarının Yer Temelli Eğitim Yaklaşımına Göre Değerlendirilmesi

Ayşe MENTİŞ TAŞ, Tuğba ÖZKARAL

İlkokul 4. Sınıf Fen Bilimleri Dersinde Kavram Karikatürü Kullanımının Akademik Başarıya Etkisi

İjlal OCAK, Fatma GÜLEÇ ISLAK, Gübüz OCAK

Okumaya Hazıroluşluğun İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Alışkanlıklarına İlişkin Tutumlarına Etkisi

Muamber YILMAZ, Ali DARICAN

Sınıf Öğretmenlerinin Hikâye Yazma Becerilerinin İncelenmesi

Süleyman SULAK, Arzu ÇEVİK, Yasemin SÖNMEZ