Türkiye Ahşap Levha Endüstrisi İhracat Tahmini Ve En Uygun Tahmin Yönteminin Belirlenmesi

Öz Ahşap levha endüstrisine ilişkin kısa ve uzun dönemli strateji ve politikaların belirlenebilmesi, geleceğe ilişkin plan ve programların hazırlanması için, ahşap levha endüstrisinin mevcut kaynakları, üretim gücü, sorunları vb kriterler bazında potansiyel durumunun incelenip analiz edilmesi, geleceğe ilişkin planlama faaliyetlerinde kullanılacak üretim, ihracat ve ithalat projeksiyonlarının yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye ahşap levha endüstrisinin ihracat miktarlarını tahmin edecek en uygun tahmin yönteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 1981-2002 yılları arasındaki ihracat değerlerinden yola çıkılarak 2015 yılına kadar olan ihracat değerleri regresyon ve ARMA metotları ile tahmin edilmiş ve gerçek değerler ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar ve karşılaştırmalar, Türkiye ahşap levha ürünleri ihracatı için en uygun tahmin değerlerinin regresyon yöntemiyle elde edildiğini göstermiştir. 

___

  • Akyıldız, M.H (2003). Türkiye’de Yongalevha ve Liflevha Endüstrisinin Yapısı ve Sorunları, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Çabuk Y (2006). Türkiye Ahşap Levha Endüstrisinin Mevcut Durumunun Avrupa Birliği Süreci ve Gümrük Birliği Anlaşması Çerçevesinde Değerlendirilmesi, Dış Ticaret Analizi ve Projeksiyonu, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, 150 s.
  • Ertuğrul C, İpek E, Çolak O (2010). Küresel Mali Krizin Türkiye Ekonomisine Etkileri, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 8(13) 59-70.
  • İstek A, Özlüsoylu İ, Kızılkaya A (2017). Türkiye Ahşap Esaslı Levha Sektör Analizi, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 19(1): 132-138.
  • Karahan M (2015). Turizm talebinin Yapay Sinir Ağaları yöntemiyle tahmin edilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(2): 195-209.
  • Kurt R (2018). İstatistiksel Süreç Kontrolünde Shewhart, CUSUM ve EWMA Kontrol Kartları ile Yapay Sinir Ağlarının Bütünleşik Kullanımı: Bir Orman Endüstri İşletmesinde Uygulama. Bartın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 206 s.
  • Kurtoğlu, A (2000). Dünya ve Türkiye’de Ağaç Kökenli Levha Ürünleri Sektörünün Durumu, Mobilya Dekorasyon Dergisi, 36 (2000) 126-134.
  • Lewis CD (1982). Industrial and Business Forecasting Methods. Butterworths Publishing, London.
  • OAİB (2015). Yonga Levha Sanayi 2015 Sektör Raporu. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, 44 s.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Orman Suçlarında Toplumsal Algı (Kırıkkale İli Örneği)

Üstüner BİRBEN, Hasan Emre ÜNAL, Umut İMAL

Determining the Factors Effecting Raw Material Preference in Furniture Sector in Turkey and the Problems Experienced in Supplying and Marketing Raw Materials

Gökhan GÜNDÜZ, Aytaç AYDIN, Gökay NEMLİ

Hakkâri İli Ördekli Köyü Merasının Mera Durumunun Belirlenmesi

Mehmet Macit ERTUŞ, Süleyman Mesut PINAR

Kentsel Alanların ve Kent Donatılarının Tasarımında Ergonomik İlkeler

Atakan Süha KARAYILMAZLAR, Hatice Selma ÇELİKYAY

Odunun Emprenye Edilebilirliğini Etkileyen Faktörlerin Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Değerlendirilmesi

Ayşenur GÜRGEN, Sibel YILDIZ, Ümit Cafer YILDIZ

Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Alanında Faaliyet Gösteren Firmaların Nakit Dönüş Süreleri Analizi

Kadri Cemil AKYÜZ, İbrahim YILDIRIM, İlker AKYÜZ, Nadir ERSEN, Aytaç AYDIN

Tarımsal Gıda Tedarik Zincirinde Blokzincir Tasarımı: Türkiye’de Hal Yasası Örneği

Abdullah YILDIZBASI, Pelin ÜSTÜNYER

Türkiye Mobilya Sanayinde Hammadde Tercihini Etkileyen Faktörler ile Hammadde Temininde ve Pazarlamada Yaşanan Sorunların Belirlenmesi

Aytaç AYDIN, Gökay NEMLİ, Gökhan GÜNDÜZ

Nijerya'da Kauçuk Arazilerin Kenar Topluluklarına Etkilerinin Geliştirilmesi

Felix ACHOJA, Rosecollet Chisom ESUMAI

Yerleşke Bitkilerinin Mevcut Kullanımlarının Değerlendirilmesi: Namık Kemal Üniversitesi Örneği (N.K.Ü.)

Burçin EKİCİ, Aslı B. KORKUT