Kampüs Yaşamında Estetik ve Fonksiyonel Açıdan Süs Bitkilerinin Yeri ve Önemi; Çaycuma Kampüsü Örneği

Ülkemizde özellikle kentleşme olgusu ve çevre bilincinin artmasıyla birlikte yeşil alanlara verilen önem de artmaya başlamıştır. Gelişen ve değişen toplumlarda, çevresel, görsel yaşam ve özellikle mimari açıdan yeşil alanların temel taşını oluşturan süs bitkilerinin önemi, gün geçtikçe artmaktadır. Sosyal-kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği kampüslerin de daha yaşanabilir olmasında, süs bitkilerinin doğru kullanımının da önemli payı bulunmaktadır. Özellikle dinamik yapıya sahip üniversitelerde yeşil alanların; öğrenci ve akademisyenlerin aktif kullandığı kampüs yerleşkelerinde, ruhsal, fiziksel ve sosyal gelişim bakımından süs bitkilerinin de içinde bulunduğu tasarım alanları olarak planlaması önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamında, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma kampüsündeki mevcut yeşil alanda kullanılan süs bitkileri belirlenerek, tasarım yönünden değerlendirilmesi yapılmıştır. Ülkemiz, sahip olduğu iklim şartları ve konumu itibariyle süs bitkisi materyali bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitliliğin getirdiği zenginlikle birlikte kampüs yerleşkesinde bulunan bitkiler de, çalışma kapsamında fonksiyonel kullanımlarına ilişkin olumlu-olumsuz nitelikleri ve kullanıcı ihtiyaçları açılarından ele alınmıştır. Araştırmada, tercih edilen bitkiler ve kullanım şekli; fonksiyonelliği ve estetik özellikleri değerlendirilmiştir. 

Role and Importance of Ornamental Plants from Aesthetic and Functional Point of View Campus Life

Especially in our country, with the increase of urbanization consciousness and environmental awareness, emphasis on green areas has also started to increase. In developing and changing societies, the importance of ornamental plants which form the foundation stone of green areas in terms of environmental, visual life and especially architecture is increasing day by day. The correct use of ornamental plants also has a significant share in those more livable campuses where social-cultural activities are carried out. Especially, the dynamic structure, of green spaces it is important for campus sites where students and academics actively use to plan as a design area for ornamental plants in terms of mental, physical and social development. In this study, ornamental plants were determined and evaluated in terms of plant design in Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma campuses. Our country has a rich diversity of ornamental plant material in terms of its climatic conditions and location. The ornamental plants located in the campus area of with richness of this diversity were also discussed in terms of their positive and negative qualities and user needs regarding their functional use within the scope of the study. As a result of observations made in the study area, preferred plants and methods of use; functionality and aesthetic properties were evaluated.

___

Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ayrışma Sürecinde Orman Karıncalarının (Formica rufa grup) Rolü: İlk Yıl Sonuçları

Meriç ÇAKIR, Tuğba TUNÇ

Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Alanında Faaliyet Gösteren Firmaların Nakit Dönüş Süreleri Analizi

Kadri Cemil AKYÜZ, İbrahim YILDIRIM, İlker AKYÜZ, Nadir ERSEN, Aytaç AYDIN

Odunun Emprenye Edilebilirliğini Etkileyen Faktörlerin Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Değerlendirilmesi

Ayşenur GÜRGEN, Sibel YILDIZ, Ümit Cafer YILDIZ

Kentsel Dönüşümde Sosyal Etki Değerlendirmesi: Sümer Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi

Tuba DEMİREL, Neslihan SERDAROĞLU SAĞ

Hakkâri İli Ördekli Köyü Merasının Mera Durumunun Belirlenmesi

Mehmet Macit ERTUŞ, Süleyman Mesut PINAR

Farklı Kalınlık ve Gramajdaki Ambalaj Kartonlarının Neme Karşı Dayanım Parametrelerinin incelenmesi

Doğan TUTAK

Orman Fidanlığında Çalışan İşçilerin Sağlık Sorunları Üzerine Bir Araştırma

Derya YAYLI, Erhan ÇALIŞKAN

Kastamonu'da Taflanın (Prunus Laurocerasus L.) Bazı Kimyasal Bileşikler Üzerine Hava Kirliliğinin Etkisi

Nezahat TURFAN, Özlem MEŞE

Yerleşke Bitkilerinin Mevcut Kullanımlarının Değerlendirilmesi: Namık Kemal Üniversitesi Örneği (N.K.Ü.)

Burçin EKİCİ, Aslı B. KORKUT

Türkiye’deki İki Çam Kese Böceği Türü, Thaumetopoea wilkinsoni ve T. pityocampa’nın Yumurta Koçanı ve Yumurta Özelliklerinin Karşılaştırılması

Hakan YÜKSEL, Kahraman İPEKDAL, Azize TOPER KAYGIN