Kampüs Alanlarında Meydan Tasarımı: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Örneği

Meydanlar insanların bir araya gelerek sosyal aktivitelerde bulunduğu ve kentin genel karakterine uygun olarak şekillenen, belirli sınırlar ile çevrelenmiş mekânlar olarak ifade edilebilir. Günümüzde meydanların, ticari, kültürel ve rekreasyonel amaçlı kullanımları oldukça yaygındır. Özelikle gençlerin bir araya geldiği, sosyal ilişkiler kurduğu, fizyolojik ihtiyaçlarını karşıladığı, kişisel gelişime ve sosyalleşmeye yönelik kazanımları elde ettiği üniversite kampüsünde yer alan meydan karakteri taşıyan mekânlar oldukça önemlidir. Kilis 7 Aralık Üniversitesi 2007 itibariyle kurulmuş ve fiziksel gelişimini sürdürmektedir. Kampüs yapılanması sonrası sosyal etkinliklere de ev sahipliği yapabilecek bir mekân olarak meydan peyzaj tasarım projesi oluşturulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda yapılan proje ile mekanın sosyal ve kültürel etkinliklerin gerçekleştirilebilmesine izin vermesinin yanı sıra günlük kullanıma da fırsat veren bir yaklaşım içerisinde olmasına önem gösterilmiştir. Söz konusu proje üniversite yönetimi tarafından uygulanmış ve üniversite kullanıcıları tarafından sıklıkla tercih edilen bir mekân haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı Kilis 7 Aralık Üniversitesi özelinde gerçekleştirilen kampüs meydan tasarımını proje ve uygulama aşamalarıyla birlikte incelemektir. Bu bağlamda yapılan çalışmanın kampüs meydanlarının tasarımına ve kullanımına yönelik önemli ipuçları verme niteliğinde olacağı düşünülmektedir. Böylelikle yeni yapılacak olan benzer projelere kurgusal bağlamda katkılarda bulunabilecektir.

Kilis 7 Aralık University Central Campus Square Design and Implementation Practice

Squares are defined as spaces which are shaped according to the city’s character and are delimited by certain borders in which people come together for social activities. Nowadays squares have prevalent usages in terms of commercial, cultural and recreational purposes. Especially, the places in the university campus where young people come together, establish social relations, meet their physiological needs, and benefit for their development and socialization are quite important. Kilis 7 Aralık University is established in 2007 and its physical growth is still in process. After university campus structuring was adopted, there was a need to create a square landscape design project to host social activities. In this respect, that social and cultural activities can be realized as well as utilization for daily activities was an issue taken quite seriously. The project has been applied by the university administration  and the campus has become a preferred place for university users. The aim of this study is to examine the campus square design which was realized in Kilis 7 Aralık University with the project and application stages. In this context, the study is thought to provide important clues for the design and use of campus squares. In this way, it will be able to contribute to the fictional context of new similar projects.

___

  • Alexander C (1977). A Pattern Language. New York: Oxfort University.
  • Altunkasa F (2011).Peyzaj Mühendisliği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını Geneel No:123. Ders Kitapları Yayın No: A-36, Adana.
  • Bredow KW (2006). Gathering Spaces: Designing places for adolescents, Faculty of the Virginia Polytechnic Institute and State University. Master of Landscape Architecture.
  • Düzenli T (2010). Kampüs Açık Mekan Olanaklarının Gençlerin Psikososyal Yapısına Bağlı Olarak İncelenmesi: K.T.Ü. Kanuni Kampüsü Örneği. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Gür Ş Ö (1996). Mekan Örgütlenmesi. Gür Yayıncılık, 280 s,Trabzon.
  • İnceoğlu M (2007). Kentsel Açık Mekânların Kalite Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Yaklaşım: İstanbul Meydanlarının İncelenmesi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.
  • Kamberov A (2016). Bir Kamusal Açık Alan Olarak Meydan Kullanımını Etkileyen Kararların Kullanıcılar Tarafından Değerlendirilmesi: Bakü Azadlık Meydanı Örneği İstanbul Aydın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul
  • Krier R (1979). Urban Space. New York: Rizzoli Intl Pubns.
  • Lau S S Y, Gou Z, Liu Y (2014).Healthy campus by open space design: Approaches and guidelines. Frontiers of Architectural Research, 3(4), pp. 452–467.
  • Moughtin C (2003). Urban Design: Street and Square. Oxford: Architectural Press.
  • Öksüz A M, Aydemir Ş, Aydemir S E, Beyazlı D Ş, Ökten N, Sancar C, Özyaba M, Türk Y A (2004). Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarımı, 373-406 s, Trabzon.
  • Payne S (2009) Open space: people space J. Environmental. Psyschol. , 29 (4) (2009) , sayfa 532 – 533.
  • Vitruvius (2005). Mimarlık Üzerine on Kitap. İstanbul: Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi