Evaluation of aquaparks in Izmir and environs in the context of spatial features

Su parkları, özellikle son yıllarda turizm aktivitelerinin yoğun olduğu turistik yerleşimlerde dikkat çeken yeni rekreasyonel mekanlardan bir tanesi durumuna gelmiş, artan rekreasyon ihtiyacının karşılanması ve rekreasyonel mekan alternatiflerin geliştirilmesi gerekliliğinden ortaya çıkmıştır. Bu araştırma; su parklarının mekansal özelliklerini sorgulayarak rekreasyonel potansiyelini ortaya koymak ve turizme olan katkıları göz önüne alınarak gelişme stratejilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç çerçevesinde İzmir ve yakın çevresindeki 4 adet su parkı araştırma alanı olarak seçilmiş, seçilen su parklarının konumsal ve fiziksel yapıları analiz edilerek mekansal içeriği sorgulanmış, su parkı işletmecileri ve ziyaretçilerden alınan bilgiler ışığında araştırma alanları işletmeci – kullanıcı – tasarımcı yaklaşımında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; incelenen su parklarının, faaliyet alanlarının gerektirdiği mekansal gelişimi henüz tamamlayamadıkları ancak gerek konumsal gerekse de rekreasyonel özellikleri yönüyle turizm açısından önemli oldukları gözlenmiştir.

İzmir ve yakın çevresindeki su parkların mekansal özellikleri yönüyle değerlendirilmesi

Aquaparks, in recent years, have become one of the new remarkable recreational spaces in the touristic settlements. They have been developed as to respond the increasing necessity of recreation and to improve the recreational space alternatives. This research has been carried out to display the recreation potential of aquaparks by examining their spatial characteristics and by considering their contributions to tourism the development strategies have been figured out. Within the frame of this purpose, 4 aquaparks which are located into Izmir and its near environs were chosen as case areas. Analyzing the situational and physical structures of the aquaparks, the spatial content was examined. The case areas, in the light of the information taken from the aquapark administrations and the visitors, were evaluated according to the administration – user – designer approach. As a result of the study; it has been observed that they have not yet completed the spatial development required by the activity areas however they are very important for tourism by both locational and recreational features.

___

  • o Ay, N. 2000 An Analysis on Aqua-Architecture and its Internal Dynamics (Master Thesis), Izmir Institute of Technology Architecture Department January 2000 218 p.
  • o Malkoc, E. 2002 Aquaparklarin (Su Parklarinin) Planlama ve Tasarim Ilkeleri Uzerine Bir Arastirma (Master Thesis), Ege Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Peyzaj Mimarligi Anabilim Dali 245 p.
  • o Malkoc Yigit, E., Kucukerbas, E. and Ozkan B. 2003 “Onemli Turizm Yorelerimizde Hizla Gelisen Bir Rekreasyonel Mekan; Aquaparklar”. Cografi Cevre Koruma ve Turizm Sempozyumu 16-18 Nisan 2003 Ege Universitesi Edebiyat Fakultesi Yayini pp: 78-82 ISBN: 975-483-599-3 Bornova Izmir.
  • o Malkoc, E. and Kucukerbas, E. V. 2004 Aquaparklarin (Su Parklarinin) Planlama ve Tasarim Ilkeleri Uzerine Bir Arastirma, Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Dergisi 41(3), ISSN 1018-8551 pp: 197-208.
  • o Nacak, H. 2000 Aquaparks Location Requirements and Design Criteria (Master Thesis), Izmir Institute of Technology City and Regional Planning Department January 2000 126 p.
  • o Oruckaptan, A. I. 2002 Su Parki Planlama Kriterlerinin Saptanmasi ve Ankara Susuz Golet’i Orneginde Degerlendirilmesi Uzerine Bir Arastirma (PhD Thesis), Ankara Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Peyzaj Mimarligi Ana Bilim Dali 375 p.
  • o Uzun, G. 1997 Cevre Tasariminda Su Kullanimi, Cukurova Universitesi Ziraat Fakultesi Genel Yayin No: 179 Yardimci Ders Kitaplari Yayin No: 17 Adana, pp: 178-218.