Bartın-Arıt Beldesi trekking potansiyelinin belirlenmesi

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, doğaya dayalı spor etkinliklerinin insan fizyolojisi ve psikolojisi üzerine olumlu etkileri vurgulanmaktadır. Bu nedenle insanlar, doğal özellikleri büyük oranda korunmuş alanlarda gerçekleştirilebilecek spor etkinliklerini tercih etmişler ve böylece, spor ve turizmi birlikte içeren trekking gibi alternatif turizm türleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı; Bartın-Arıt Beldesi’nin trekking etkinliği açısından taşıdığı potansiyeli ortaya koymaktır. Araştırmada, Arıt Beldesi ve yakın çevresinde yer alan trekking parkurları Hızlı Kırsal Değerlendirme Tekniği’nden (HKD) yararlanılarak belirlenmiştir. Bulgular Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Kısıtlamalar (Strength, Weaknees, Opportunities, Threatment-SWOT) Analizi yöntemi ile yorumlanmış ve öneriler geliştirilmiştir. Sonuç olarak 26 adet farklı zorluk derecelerine sahip trekking parkuru saptanmıştır. Yapılan bu araştırma, belirlenen parkurların alternatif turizm kapsamında değerlendirilmesi durumunda, yöre halkının sosyo-ekonomik yapısına sağlayacağı olumlu katkısı nedeniyle de önem taşımaktadır.

Determination of trekking potential of Bartın-Arıt District

Current studies have emphasized that the sportive activities making in nature have positive effects on the physiologic and psychological structure of human. People have taken away from nature due to the urbanization begin to prefer the sportive activities such as trekking in the natural area which is parcially protected. The aim of this study is to determine the potential of trekking activity in Bartın-Arıt District. In this research, trekking routs in Arıt District and its surrounding areas designated by using the Technique of Rapid Rural Evaluation (RRE). The findings have been analyzed with the Method of Strength, Weakness, Opportunities, Threatment (SWOT) Analysis and the suggestions have been developed. To conclusion, 26 trekking routs which have different difficulty degrees were determined. This research are taken importance because of the determined routs can be contributed on the social and economic structure of the local community, if they use in the context of alternative tourism.

___

  • o Anonim, 2006 Trekking, Özgür Ansiklopedi, http://tr.wikipedia.org/wiki/Trekking. (Son güncelleme: 12.09.2006, Erişim: 27.12.2006).
  • o Arıt Belediyesi, 2006 Arıt Belediyesi İnternet Sitesi, Fotoğraf arşivi, http://www.arit.bel.tr. (Erişim: 27.12.2006).
  • o Aydın, H. 2004 Bartın-Arıt Beldesi Rekreasyon-Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, ZKÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitirme Tezi, Bartın.
  • o DİE, 2000 2000 Genel Nüfus Sayımı. Bartın İli Raporu, TC Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • o Ergör, B. 1984 Dağcılık Tekniği, Dağcılık Federasyonu Yayınları, Ankara.
  • o Gürbüz, F. 1993 Macera Turizmi, Seyahat Yönetimi, Boğaziçi Üniversitesi Yayını, İstanbul.
  • o Havur, M. 2002 Kişisel Görüşme. Ankara Rehberler Derneği, Ankara.
  • o Heinzel, H., Fitter, R. ve Parslow, J. 1995 Türkiye ve Avrupa’nın Kuşları, Çeviren: Kerem Ali Boyla, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği, İstanbul.
  • o Sarıbaş, M. 2006 Bitki Adları Sözlüğü, Ağaçlar-Otlar-Çalılar, Türkiye Ormancılar Derneği, Eğitim Dizisi:2, Ankara.
  • o SYMMAŞ, 2003 Arıt Barajı, Sulama Kanalları ve Malzeme Ocakları ÇED Ön Araştırma Raporu, Su Yapı Mühendislik Müşavirlik A.Ş., Ankara.
  • o Topay, M. 2003 Bartın Uluyayla Peyzaj Özelliklerinin Rekreasyon-Turizm Kullanımları Açısından Değerlendirilmesi Üzerinde Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • o Turkish Media, 2007 www.turkish-media.com/y_h/turk_map.htm (Erişim: 10.01.2007).
  • o YHKRG, 2007 Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Grubu, Son Memeli Tür Listesi, http://www.yabanhayatvet.org.