NECİL KAZIM AKSES’İN BESTECİ VE EĞİTİMCİ KİMLİĞİ İLE 1. VE 4. YAYLI ÇALGILAR DÖRTLÜSÜ ÜZERİNE İNCELEME

“Duydum ki Alois Haba (Çek besteci, müzik kuramcısı ve eğitmen) çeyrek tonlar ve altıda bir tonlar üstüne dersler veriyormuş. Bizim makam yapımızın benzeri bir olay. Onun tekniğini öğrenirsem benim birikimimle birleştirip yeni bir yol bulabilirim.” diyerek kendi kararıyla Prag Konservatuvarı’na yazılan Necil Kazım Akses, bestelerinde geniş bir renk yelpazesi oluşturmuştur. Bir önceki çağın romantizmine karşın, Fransa’da ortaya çıkan, daha özgür, yalın, saf sesi arayan bir anlayışla yola çıkmış, müzikte Claude Debussy’nin (Fransız besteci, d. 1862 - ö. 1918) öncü olduğu izlenimci akımdan etkilenmiştir.Çağdaş Türk Müziği’nin en önemli temsilcilerinden biri olan  Necil Kazım Akses, cumhuriyetin kurulduğu yıllarda “Türk Beşleri” olarak anılan grubun en genç üyesidir. 

IDENTITY OF NECIL KAZIM AKSES AS A COMPOSER-INSTRUCTOR AND ANALYSIS OF HIS STRING QUARTETS NO. 1 - NO. 4

"I heard Alois Haba was teaching quarter tones and one-sixth tones. It is something similar to our maqam structure. If I learn his technique, I can combine it with my knowledge and find a new way." having these in mind, Necil Kazım Akses, who registered to the Prague Conservatory with his own decision, created a wide range of colors in his compositions. He set out with an understanding that emerged in France, seeking a freer, simpler and purer voice in contrast to the romanticism of the previous era, and was influenced by the impressionistic movement in music pioneered by Claude Debussy. Necil Kazim Akses, one of the most important representatives of Contemporary Turkish Music, was the youngest member of the group called “The Turkish Five" in the years when the republic was established.

___

  • Aydıner, Mehtap, Türk Beşleri’nin Eserlerinde Gelenekli Müziklerimize İlişkin Unsurların Kullanımları Ve Bu Unsurların Kullanımları Ekseninde İki Örnek Piyano Eserinin Analizi, Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu, Ankara, 2009.
  • Çalgan, Görkem, Necil Kazım Akses’in Yaşam Öyküsü ile Viyola Konçertosu’nun Müzikal ve Teknik Analizi, Diğer Türk Bestecilerinin Viyola için Yazılmış Eserlerine Yönelik Bir Değerlendirme, (Sanatta Yeterlik Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi), 2007.
  • Doğan, Özlem, Caferova, Afak, Necil Kazim Akses'in "Minyatürler" İsimli Solo Piyano Eserinde İzlenimcilik Etkisi, E-Journal of New World Sciences Academy, 2015.
  • Dolgun, Aysim, Necil Kâzim Akses’in Birinci Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün Polimodal ve Politonal Açılardan İncelenmesi, (Sanatta Yeterlik Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi), 2008.
  • İlyasoğlu, Evin, Cemal Reşit Rey; Müzikten İbaret Bir Dünyada Gezintiler, 1. Baskı, Dünya Kitapları, İstanbul, 2005.
  • İlyasoğlu, Evin, Mersin’den Yükselen Bir Ses; Nevit Kodallı, 1. Baskı, Pan Yayıncılık, İstanbul, 2009.
  • İlyasoğlu, Evin, Necil Kazım Akses; Minyatürden Destana Bir Yolculuk, 1. Baskı, YKY Yayınları, İstanbul, 1998.
  • Kolçak, Olcay, Necil Kazım Akses, 1. Baskı, Kastaş Yayınları, İstanbul, 2006.
  • Kutluk, Fırat, İllüzyon; Cumhuriyet’in Klasik Müzik Serüveni, 1. Baskı, H2O Kitap, İstanbul, 2016.
  • Necil Kazım Akses, “Bestecinin Kendisi ile Söyleşi”, https://www.youtube.com/watch?v=Pi_C0895yio, (10.07.2019).
  • Devlet Sanatçıları Programı, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, “Necil Kazım Akses”, https://www.youtube.com/watch?v=QESIo-RJxuc&t=1310s, (10.07.2019).