CAMILLE SAINT-SAËNS’IN “INTRODUCTION AND RONDO CAPRICCIOSO OP. 28” ESERİNİN KEMAN ÇALMA TEKNİKLERİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ

Bir eseri iyi bir şekilde icra edebilmek çok önemlidir. Eseri çalışmadan önce bestecisini tanımak ve icra edilecek eserin yazıldığı dönemi araştırmak, o döneme ait olan değişimleri, o dönemin çalgılarını, gelişimlerini, toplumsal bakış açılarını ve tarihsel gelişimini bilmek müziği çok daha iyi ifade edebilmek için yardımcı olacaktır. Okuyucunun dikkatini çekecek olan Camille Saint-Saëns ve onun müziğinin hakkında yer alan, çeşitli materyallerden ve kaynaklardan toplanarak oluşturulan bu çalışma, Saint-Saëns hakkındaki yazıları, müziğini ve İntroduction and Rondo Capriccioso eserinin keman çalma teknikleri bakımından incelenmesi, gelecek kuşaklara bırakılacak bir kaynak olması hedeflenmiştir. Bu çalışmada keman repertuvarının en önemli eserlerinden biri olan İntroduction and Rondo Capriccioso eserinin hakkında bilgilerin sunulması ve bu eserin çalış tekniklerinin incelenmesi, bu eseri icra edecek olan müzisyenlerin kullanabileceği bir ilk kaynak olarak sunulması amaçlanmıştır.

INVESTIGATION OF CAMILLE SAINT-SAËNS' "INTRODUCTİON AND RONDO CAPRICCIOSO OP. 28" IN TERMS OF VIOLIN PLAYING TECHNIQUES

It is very important to be able to perform a work well. Before studying the work, to get to know the composer and to investigate the period in which the work to be performed is written, to know the changes of that period, the instruments of that period, development levels, historical processes, developing social perspectives, will help to express music much better. This work, which was created by collecting various materials and sources about Camille Saint-Saëns and her music, which will attract the attention of the reader, is aimed to examine the articles, music and Introduction and Rondo Capriccioso about Saint-Saëns in terms of violin playing techniques and to be a resource to be left to future. In this study, it is aimed to present information about the work of Introduction and Rondo Capriccioso, one of the most important works of the violin repertoire, and to examine the study techniques of this work and to present it as a first source that the musicians who will perform this work can use.

___

  • FLYNN, Timothy S. , Camille Saint-Saëns A Guide To Research, 1. Baskı, Routledge, New York and London 2003.
  • LEE, Eunji, “Oratorio de Noel, Op. 12 By Camille Saint-Saëns: Conservative Eclecticism”,(Doktora Tezi, The University of Arizona, 2009).
  • ÖZHAN, Can “Pablo de Sarasate’nin Yaşamı, Müziği ve Keman Repertuvarındaki Önemi Kapsamında Op.23 Zapateado; Op.20 Zigeunerweisen; Op.43 Introduction and Tarantella ve Op.25 açarken Fantasy Başlıklı Eserlerinin Yapısal Analizi ve Yoruma Yönelik Çalışma Yöntemleri”, (Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2018).
  • PARKER, David Charles, “Camille Saint-Saëns: A Critical Estimate”, The Musical Quarterly, Cilt 5, Sayı 4, Oxford University Press, 1919.
  • SALMAN, Yasemin, “Klarinetin Mekanik Yapısı, Tarihsel Süreç İçerisindeki Gelişimi, Klarinet Repertuvarındaki Bazı Önemli Resital Eserleri: C. Saint-Saëns “Sonata”, F. Poulenc “Sonata”, C. Debussy “Premiere Rhapsody”, R. Schumann “Fantasiestück”, (Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2006).
  • TOZ, Ersin, “C.Saint-Saëns No.1 ve R.Schumann No.1 A Moll Viyolonsel Konçertolarının Form, Armoni, Yapı Açısından İncelenmesi ve Karşılaştırılması, (Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, 2008).
  • ÜNVER, Beril, “Antonio Vivaldi Cello Sonata Rv 40 (Fagot), C.M.Y.Weber Andante Rondo Ungarese Op.35 Camille Saint-Saëns Sonate Op. 168, Alexandre Tansman Suite Pour Bassoon Üzerine İnceleme”, (Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2009).
  • YU, Tao-Chang, “Spanish Dances for Violin: Their Origin and Influences”, (Doktora Tezi, University of Maryland, 2006).
  • http://www.bruzanemediabase.com/eng/Works/Introduction-et-Rondo-capriccioso-op.-28-Camille-Saint-Saens/(offset)/2, (11.03.2023).
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Introduction_and_Rondo_Capriccioso, (11.03.2023).
  • https://www.laphil.com/musicdb/pieces/2078/introduction-and-rondo-capriccioso, (09.03.2023).