ALEXANDER SCRIABIN'İN İLK DÖNEM ESERLERİNDEN OP. 8 NO. 12 ETÜDÜNÜN İNCELENMESİ

Scriabin 19. ve 20. yüzyıllar arasında yaşamış en önemli bestecilerdendir. Eğitim hayatına daha çok bir icracı olarak yetişmek üzere başlamıştır. Ancak sonraki süreçte kompozisyona ilgi duymuştur. Bu sürecin sonunda mezuniyetinden sonra yalnızca kendi eserlerini çalma kararı almıştır. Bu sayede çok özel ve kişisel bir üsluba sahip olmuştur. Bir piyanist olarak yalnızca kendi eserlerini seslendirmesinin de etkisiyle eserlerinde çok kişisel ve zengin tınılar, armonik ve tematik işlemeler, rubatolar ve geniş bağlar kullanmıştır. Yarattığı eserlerdeki özellikler ve bireysel yönü sayesinde müzik tarihinde özel bir yere sahip olmuştur. Besteci yalnızca kendi eserlerini seslendirdiği için piyano üslubu da gittikçe gelişmiş ve değişmiştir. İlk dönem eserleri Chopin etkisindeyken gittikçe bireyselleşmiş ve yeni arayışlar içerisine girmiştir. Bu çalışmada öncelikle Alexander Scriabin’in yaşamına değinilmiş, etüt formunun tarihsel kökeni açıklanmış, bestecinin erken dönem müziğinin özelliklerinden bahsedilmiş, bestecinin erken dönem müziğinin genel özelliklerini en iyi yansıtan eserlerinden biri olan Op. 8, No. 12 Etüdü incelenmiştir. Op. 8, No. 12 Etüt yalnızca bu serinin değil bestecinin en çok seslendirilen eserlerinden biridir. Eserin temelini geniş orkestral akorlar ve atlamalı oktavlar oluşturur. Bu yönüyle Scriabin’in ilk dönem müzikal stilinin tüm ögelerini içerisinde barındırmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Alexander Scriabin, Etüt, Piyano

EXAMINATION OF ETUDE OP. 8 NO. 12 FROM EARLY WORKS OF ALEXANDER SCRIABIN

Scriabin is one of the most important composers who lived between the 19th and 20th centuries. Scriabin, who started his education life mostly to train as a performer, however later became interested in composition. At the end of this process, he decided to play only his own works after his graduation. In this way, he had a very special and personal pianistic style. As a pianist, he used very personal and rich tones, harmonic and thematic embroideries, rubatos and broad legato lines in his works, with the effect of performing only his own works. He has a special place in the history of music thanks to the features and individuality of the works he has created. Since the composer performed only his own works, his piano style also developed and changed gradually. While his early works were under the influence of Chopin, he became increasingly individualized and sought new ways. Therefore, in this study, first of all, Alexander Scriabin's life was mentioned, the historical origin of the etude form was explained, the characteristics of the composer's early music were mentioned, and the Op. 8, No. 12 Etude, which is one of the works that best reflects the general characteristics of the composer's early music, was examined.

___

  • AKTÜZE, İrkin, Müziği Okumak, Pan Yayıncılık, Cilt 2, İstanbul 2005.
  • AKTÜZE, İrkin, Müziği Okumak, Pan Yayıncılık, Cilt 3, İstanbul 2007.
  • BOWERS, Faubion, "Scriabin Again and Again" (1966), Journal of The Scriabin Society of America 8, No. 1 (Winter 2003-2004).
  • CANGAL, Nurhan, Müzik Formları, Arkadaş Yayınevi, Ankara 2010.
  • LEE, Kuo-Ying, An Examination of Innovations in Alexander Scriabin’s Late Etudes For Piano, (Doktora Tezi, University of North Texas, 2013).
  • MİMAROĞLU, İlhan, K., Musiki Tarihi, Varlık Yayınları, Ankara 1970.
  • SCHONBERG, Harold C., Büyük Besteciler, Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul 2013.
  • ULUÇ, Murat, Ö., Müzik İşaretleri ve Terimleri Sözlüğü, Yurtrenkleri Yayınevi, Ankara.
  • YOON, Wha Roh, A Comparative Study of the Twenty- Four Preludes of Alexander Scriabin and Sergei Rachmaninoff, (Doktora Tezi, Indiana University, 2015).
  • YILMAZ, Sunay, Scriabin’in Op. 8 Etütlerinin İncelenmesi, (Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018).
  • http://imslp.org/wiki/12_Etudes,_Op.8_(Scriabin,_Aleksandr) (Ed. Konstantin Igumnov, Yakov Milstein), (14.02.2022).
  • https://russiapedia.rt.com/prominent-russians/music/aleksandr-scriabin/, (14.02.2022).
  • http://study.com/academy/lesson/etude-definition-instruments.html, (14.07.2022).
  • https://s9.imslp.org/files/imglnks/usimg/7/72/IMSLP55481-PMLP09970-Liszt_Musikalische_Werke_2_Band_6_50_Zweites_Jahr_Italien.pdf, (Ed. José Vianna da Motta), (22.11.2022).
  • https://s9.imslp.org/files/imglnks/usimg/f/f5/IMSLP39591-PMLP01894-Rachmaninoff-Etudes-Op39.pdf, (Ed. Pavel Lamm, Konstantin Igumnov), (22.11.2022).
  • https://s9.imslp.org/files/imglnks/usimg/d/d4/IMSLP60293-PMLP01969-Chopin_Etudes_Schirmer_Mikuli_Op_10_scan.pdf, (Ed. Carl Mikuli), (22.11.2022).
  • https://s9.imslp.org/files/imglnks/usimg/0/0c/IMSLP09233-Taneyev_-_Op.33_-_5_Songs.pdf, (Ed. Mugniz), (22.11.2022).