Poliklinikte Hiperlipidemik Hasta Takibi

Koroner kalp hastalığı, Türkiye'de başta gelen morbidite ve mortalite nedenidir ve Türk halkında koroner hastalık için en önemli öngördürücü risk faktörlerinden biri total/yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol oranıdır. Dolaysıyla, dislipideminin, özellikle statinlerle uygun tedavisi, koroner kalp hastalığının önlenmesi açısından çok önemlidir. Ancak Türkiye'de lipid düşürücü tedavi suboptimal şekilde uygulanmaktadr. Bu açıdan hem hastalar, hem de hekimler tarafından yapılması gereken çok şey vardır.
Anahtar Kelimeler:

Hiperlipidemi, kılavuzlar, tedavi.

Follow-up of Patients with Hyperlipidemia in Policlinic

Coronary heart disease is the leading cause of morbidity and mortality in Turkey and one of the most predictive risk factors of coronary disease in Turkish population is the ratio of total/HDL cholesterol. Therefore, adequate treatment of dyslipidemia, particularly with statins is very important with regard to prevention of coronary heart disease. However, lipid-lowering therapy is implemented suboptimally in Turkey. There is much to do for both patients and physicians. Koroner kalp hastalığı, Türkiye'de başta gelen morbidite ve mortalite nedenidir ve Türk halkında koroner hastalık için en önemli öngördürücü risk faktörlerinden biri total/yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol oranıdır. Dolaysıyla, dislipideminin, özellikle statinlerle uygun tedavisi, koroner kalp hastalığının önlenmesi açısından çok önemlidir. Ancak Türkiye'de lipid düşürücü tedavi suboptimal şekilde uygulanmaktadr. Bu açıdan hem hastalar, hem de hekimler tarafından yapılması gereken çok şey vardır.

___

  • Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. Executive Summary of The Third Report of The National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, And Treatment of High Blood Cholesterol In Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA 2001;285:2486-97.
  • Grundy SM, Cleeman JI, Merz CN, Brewer HB Jr, Clark LT, Hunninghake DB, et al. Implications of recent clinical trials for the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III guidelines. Circulation 2004;110:227-39.
  • Graham I, Atar D, Borch-Johnsen K, Boysen G, Burell G, Cifkova R, et al. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: executive summary. Atherosclerosis 2007;194:1-45.