Dekompanse Kalp Yetmezliği Bulguları ile Başvuran Bir Primer Efüzyon Lenfoma Olgusu

Primer efüzyon lenfoması (PEL), vücut boşluklarının seröz zarlarda solid kitle ilişkisiz olarak gelişen ve lenfomatöz efüzyon ile kendini gösteren, nadir bir Hodgkin dışı lenfoma alt grubudur. Primer efüzyon lenfoması, özellikle HIV (Human immunodeficiency virus) ve HHV-8 (Human herpesvirus-8) ile infekte bağışıklığı baskılanmış kişilerde tanımlanmış olsa da, son yıllarda HIV veya HHV-8 infekte olmayan olgular da bildirilmektedir. Bu yazıda, 76 yaşında dekompanse kalp yetmezliği tablosu ile başvuran, HIV ve HHV-8 negatif PEL tanısı konularak R-COP protokolü ile başarıyla tedavi edilen bir olgu sunuldu.
Anahtar Kelimeler:

Primer efüzyon lenfoması.

A Case Applied With Decompensated Heart Failure Findings Diagnosed as Primary Effusion Lymphoma

Primary Effusion Lymphoma (PEL) is an infrequent subtype of Non-Hodgkin`s Lymphoma which is characterized by lymphomatous effusions in body cavities, not-associated with mass lesions. Generally PEL is reported in immunocompromised patients infected with human immunodeficiency virus (HIV) and Human Herpes Virus-8 (HHV-8). Recently HIV and HHV-8 negative cases were also reported. Here, we report a 76 year-old man with HIV and HHV-8 negative PEL successfully treated with R-COP chemotherapy protocol. Turkish Başlık: Dekompanse Kalp Yetmezliği Bulguları ile Başvuran Bir Primer Efüzyon Lenfoma Olgusu Anahtar Kelimeler: Primer efüzyon lenfoması Primer efüzyon lenfoması (PEL), vücut boşluklarının seröz zarlarda solid kitle ilişkisiz olarak gelişen ve lenfomatöz efüzyon ile kendini gösteren, nadir bir Hodgkin dışı lenfoma alt grubudur. Primer efüzyon lenfoması, özellikle HIV (Human immunodeficiency virus) ve HHV-8 (Human herpesvirus-8) ile infekte bağışıklığı baskılanmış kişilerde tanımlanmış olsa da, son yıllarda HIV veya HHV-8 infekte olmayan olgular da bildirilmektedir. Bu yazıda, 76 yaşında dekompanse kalp yetmezliği tablosu ile başvuran, HIV ve HHV-8 negatif PEL tanısı konularak R-COP protokolü ile başarıyla tedavi edilen bir olgu sunuldu.

___

  • Jenkins C, Sorour Y, Blake E, Elliot R, Al-Sabah AI, Green J. Human-immunodeficiency-virus-negative, human-herpes-virus-8-negative abdominal cav- ity primary effusion lymphoma. Clin Oncol (R Coll Radiol) 2005;17:636-8.
  • Matsumoto Y, Nomura K, Ueda K, Satoh K, Yasuda N, Taki T, et al. Human herpesvirus 8-negative malignant effusion lymphoma: a distinct clinical entity and successful treatment with rituximab. Leuk Lymphoma 2005;46:415-9.
  • Pérez CL, Rudoy S. Anti-CD20 monoclonal anti- body treatment of human herpesvirus 8-associated, body cavity-based lymphoma with an unusual phenotype in a human immunodeficiency virus- negative patient. Clin Diagn Lab Immunol 2001; 8:993-6.
  • Kamihira S, Jiann C, Uemura A, Tsuruda K, Hasegawa H, Sugahara K, et al. A subtype of aggres- sive B-cell lymphoma with an unusual presentation of effusion without masses. Leuk Lymphoma 2006; 47:1991-3.
  • Lechapt-Zalcman E, Challine D, Delfau-Larue MH, Haioun C, Desvaux D, Gaulard P. Association of pri- mary pleural effusion lymphoma of T-cell origin and human herpesvirus 8 in a human immunodeficiency virus-seronegative man. Arch Pathol Lab Med 2001; 125:1246-8.
  • Shimazaki M, Fujita M, Tsukamoto K, Matsuki T, Iwata M, Takahashi H, et al. An unusual case of pri- mary effusion lymphoma in a HIV-negative patient not pathogenetically associated with HHV8. Eur J Haematol 2003;71:62-7.
  • Shirokov D, Kadyrova E, Anokhina M, Kondratyeva T, Gourtsevich V, Tupitsyn N. A case of HHV-8- associated HIV-negative primary effusion lympho- ma in Moscow. J Med Virol 2007;79:270-7.
  • Das DK. Serous effusions in malignant lymphomas: a review.Diagn Cytopathol 2006;34:335-47.
  • Youngster I, Vaisben E, Cohen H, Nassar F. An unusu- al cause of pleural effusion. Age Ageing 2006; 35:94-6.
  • Lim ST, Rubin N, Said J, Levine AM. Primary effu- sion lymphoma: successful treatment with highly active antiretroviral therapy and rituximab. Ann Hematol 2005;84:551-2.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kolesteatoma Cerrahisinde Yeni Bir Teknik: CHAT

Cem UZUN, Recep YAĞIZ, Ahmet KARASALİHOĞLU

Infraclavicular Brachial Plexus Blockade in a Case with Ulnar Shaft Fracture

Mehmet Turan İNAL, Canan İNAL, Sermet İNAL

Diyetle Alınan Kalsiyum ve Hormon Replasman Tedavisi Kadınların Kemik Mineral Yoğunluğunu Etkiler mi?

Ferda ÖZDEMİR, Ferda ÖZDEMİR, Derya Demirbağ KABAYEL, Derya DEMİRBAĞ KABAYEL, Mevlüt TÜRE

Otolog Perikard Yamalarının Gluteraldehid ile Fiksasyonu

Nazmiye Selçuk KAPISIZ, Nazmiye SELÇUK KAPISIZ, Hasan Fahri KAPISIZ, Orhan Veli DOĞAN, Alp DOLGUN, Alp DOLGUN, Ertan YÜCEL

Epileptik Hastada İki Taraflı Geniş Hill Sachs Lezyonunun İnfraspinatus Tendon Transferi ile Rekonstrüksiyonu: Olgu Sunumu

Osman GÜVEN, Ufuk NALBANTOĞLU, Arel GERELİ, Nuri AYDIN, Barış KOCAOĞLU

Stevens-Johnson Sendromu ve Hiperbarik Oksijen Tedavisi: Bir Olgu Sunumu

Emrullah SOLMAZGÜL, Emrullah SOLMAZGÜL, Günalp UZUN, Şenol YILDIZ, Şenol YILDIZ, Ahmet ŞEN, Ahmet AKIN, Savaş ÇEKMEN, Emine KARA

Sigara İçen ve İçmeyenlerin Normal Görünümlü Oral Mukozasındaki Sitolojik Değişikliklerin AgNOR Sayımı ve Nükleer Morfometri ile Değerlendirilmesi

Ufuk USTA, Ufuk BERBEROĞLU, Ercüment HELVACI, Şemsi ALTANER, Necdet SÜT, Çiğdem ÖZDEMİR

Benign Pnömoperiton: Olgu Sunumu

Doğan ALBAYRAK, Doğan ALBAYRAK, Ahmet Rahmi HATİPOĞLU, Abdil Cem İBİŞ, İrfan COŞKUN, Nihat POLAT

Sakrokoksigeal Pilonidal Sinüsün Cerrahi Tedavisinde Karydakis Flep Ameliyatı ile Primer Kapamanın Karşılaştırılması

Nihat POLAT, Doğan ALBAYRAK, Doğan ALBAYRAK, Abdil Cem İBİŞ, Aydın ALTAN

Fibröz Kapsülle Çevrili ve Cerrahi Rezeksiyon Gerektiren Seroma Olgusu: Olgu Sunumu

Haluk ULUCANLAR, Aybala AĞAÇ, Suat KUTUN, Abdullah DEMİR, Füsun Ardış YÜKRÜK, Abdullah ÇETİN