MAKEDONYA’NIN BAĞIMSIZLIĞI SONRASI TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ

Bağımsızlığını ilan ederek Yugosyalya Ferderasyonu’ndan ayrıldıktan sonra iç ve dış sorunlarından dolayı süreçten, hem siyasi hem de ekonomik açıdan zayıf ve istikrarsız olarak çıkan Makedonya, dünya ülkelerinden kendisine siyasi ve ekonomik alanlarda yardım edecek dost ülkeler bulma arayışına girdi. Bu kapsamda Türkiye, erken bağımsızlık yıllarında Makedonya’ya en çok destek veren ülkelernden biri olmuş, onu ileriki süreçlerde de desteklemeye devam etmiştir.Makalede genel olarak Makedonya’nın bağımsızlıktan sonra Türkiye ile ilişkilerini açıklamaya çalışacağız. Bu bağlamda iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler, bu ilişkilerin gelişimi, Türkiye’nin Makedonya’nın bağımsızlık sonrası olaylardaki tutumu ele alınacak ve Makedonya’ya yönelik Türk dış politikasının genel hatları incelenecektir.

The Relations of Macedonia with Turkey after its Independ-ence

By announcing its independence, after leaving the Yugoslavia Federation, due to its internal and external problems, both in political and economic terms Macedonia which exited from the process weakly and unstably, tried to find ally countries which will support and help it in political and economic areas. In this context, Turkey was one of the most supporter country which helped Macedonia in its early independence years and kept on supporting it in the processes after as well.In the paper, in general, we will try to explain relations between Macedonia and Turkey after its Independence. In this context, it will include political, economic and cultural relations between two countries and the progress of relations as well. Also it will be dealt with the position of Turkey towards events after Macedonia’s Independence and will be analyzed the general external policy routes of Turkey towards Macedonia.

___

  • Kaynakça
  • ÇEBREGANOV, Todor, İstorija na Makedonskiot Narod, Skopje, Üsküp, İna, 2008.
  • Oran, Baskın, Türk Dış Politilası Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Cilt III, 2001-2012, İletişim Yay., İstanbul, 2013.
  • MİTREVSKA ve Grizold, Buckovski ve Vani, Prevencija i Menagiranje na Konflikti-Slucaj Makedonija, (Çatışmaların önlemi ve Yönetimi-Makedonya Orneği), Skopje, , Grafiks, 2009.
  • ADIYAMAN, Şeyma, “Türkiye-Makedonya İlişkileri”, http://www.bilgesam.org/incele/138/turkiye-makedonya-iliskileri/#.U26Hj_lxWSo
  • BİÇER ve DOĞRU, “Kuruluşundan Beri Makedonya-Türkiye İlişkileri”, http://www.tuicakademi.org/index.php/kategoriler/balkanlar/3987-kurulusundan-beri-turkiye-makedonya-iliskileri
  • ÇAĞ, Galip, “Dağılan Yugoslavya’nın Ardından Makedonya ve Türkiye”, Çankırı Karatekin Uluslararası Avrasya Strateji Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, s. 197-216.
  • KAYA, Cansel, Makedonya’nın Sorunu Tarihsel Gelişimi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kadir Üniversitesi, Sosyaş Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2001.
  • KIR, Alpaslan, Türkiye’nin Makedonya Politikasının Balkan Politikası İçerisindeki Yeri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Genelkur-may Başkanlığı Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araş-tırmalar Enstitüsü, İstanbul, 2008.
  • RAHMAN, Reyhan, Makedonya’da Türk Azınlık ve Makedonya-Türkiye İlişkileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2013.
  • SARİ, Feyzullah, Türkiye’nin Makedonya ve Bosna-Hersek Siyaseti 1990-2000, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Ankara, 2007.
  • DERVİŞİ, Bülent, Makedonya-Türkiye Ekonomik İlişkilerin Yapısal Analizi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişerhir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir, 2005.
  • NUREDİNİ, Abdülmecit, Makedonya’nın İç ve Dış Politika Sorunları (1990– 2005), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üni-versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, 2006.