SOSYAL DEVLET, SOSYAL GÜVENLİK VE TÜRKİYEDE ZORUNLU ASKERLİK HİZMETİ

Bakıma muhtaç olanlara bakma sorumluluğunu devletler uzun zamandan beri üstlenmiş olmakla beraber özellikle ikinci dünya savaşından sonra bu durum devletlerin asli fonksiyonları olarak görülmeye başlanmıştır. Sosyal güvenlik hizmetlerinin varlığı toplumda huzur ve güvenin sağlanması için öncelikli bir şart olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimlerin sosyal güvenlik hizmetlerinden nasıl ve ne şekilde yararlanabileği her ülkenin kendi kanunlarında belirtilmiştir. Türkiye'de de bu konu kanunlarla belirlenmiştir. Bu makalede evli olupta askerlik hizmetine tabi olarak silah altına alınan er ailelerinin sosyal güvenlik konularına ilişkin sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri ele alınmıştır

SOCIAL STATE, SOCIAL SECURITY AND COMPULSORY MILITER SERVICE IN TURKEY

The state, as we know it undertakes to take care and be responsible for its citizens. Ever since the second world war the notion of the state as guardian and protector is accepted as a basic responsibility of governing. The social security system is one such that a modern state takes care of its citizens. Laws are passed to determine how each country's social security works and who it protects. In Turkey, this issue was determined by laws too. In the following evaluation, I examine the effect that the compulsory military service in Turkey has on the social security system what problems are caused by this coverage and how these problems be solved.

___

Alper, Yusuf. (2000), Türkiye'de Sosyal Güvenlik ve Sosyal Sigortalar (SSK, BAĞ-KUR). İstanbul: Alfa Yayını No:542, 3. Baskı.

Devlet İstatistik Enstitüsü. (2003), Evlenme İstatistikleri. Ankara

Erdem, Metin, Doğan Şenyüz ve İsmail Tatlıoğlu. (1996), Kamu Maliyesi. Bursa : Ekin Yayınevi.

http://www.treasury.gov.tr/sosyal guvenlik.pdf

Özveri, Murat. (2000), Yargı Kararları Işığında 506 Sayılı Yasa ve Sosyal Güvenlik, İzmit: Selüloz İş Sendikası Yayını.

Özer, Atilla. (1996), Gerekçeli ve 1961 Anayasasıyla Mukayeseli 1982 Anayasası. Ankara : Kamu İş Yayını.

Serter, Nur (1994), Devlet Görevlerindeki Gelişmelerin Sonucu Olarak Sosyal Devlet. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayın No: 108.

Tokol, Aysen. (2000), Sosyal Politika. Bursa : Vipaş Yayınevi.

Tunçomağ, Kenan. (1988), Sosyal Güvenlik Kavramı ve Sosyal Sigortalar. İstanbul : Beta Yayınevi.

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5265
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü