Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin İn Vitro Çimlenme Üzerine Etkisi

Oksin ve sitokininler bitki büyüme ve gelişmesi üzerinde önemli rollere sahiptirler. Her iki hormon yaprak ve kök gelişimi, çiçeklenme, meyve gelişimi ve tohum çimlenmesi gibi fizyolojik olaylarda görev almaktadırlar. Bu çalışmada İndol Asetik Asit (IAA), Zeatin, Naftalen Asetik Asit (NAA) ve Benzil Aminopürin (BAP) gibi farklı bitki büyüme düzenleyicileri (hormon) kullanılmıştır. Bu hormonlar Murashige Skoog (MS) besiyeri ortamına farklı konsantrasyonlarda ayrı ayrı ve birlikte uygulanarak biber (Capsicum annuum L) tohumlarının çimlenme yüzdesi ve fide büyümesi (hipokotil / radikula uzunluğu, taze ve kuru ağırlık) üzerine etkileri karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Kontrol grubuna göre en iyi çimlenme yüzdesi 2 mg l-1 Zeatin ve 0.4 mg l-1 IAA uygulamasında, en yüksek yaş ağırlık 0.2 mg l-1 IAA uygulamasında, en fazla radikula ve hipokotil uzunlukları sırası ile 0.2mgl-1 IAA, 0.1mgl-1IAA uygulanmış olan MS besiyerine ekilen biber tohumlarında ve en yüksek kuru ağırlık ise kontrol grubunda belirlenmiştir

The Effect On In Vitro Germination Of Some Plant Growth Regulators In Pepper (Capsicum annuum L.) Seeds

Auxines and cytokinines have important roles on plant growing and development. Both hormones play role on physiological events such as leaf and root development, flowering, fruit development and seed germination. In this study, plant growth regulators (hormones) such as indol acetic acid (IAA), zeatin, naphthalene acetic acid (NAA) and benzyl aminopurine (BAP) are used. These hormones are applied in different concentrations separately and together in Murashige Skoog (MS) medium in order to examine their effects on pepper (Capsicum annuum L) seed germination percentage and seedling growth (hypocotyl / radicle length, fresh and dry weight) comparatively. According to control group, the best germination percentage was obtained where 2 mg l-1 Zeatin and 0.4mg l-1 IAA was applied, highest fresh weight was obtained where 0.2 mg l-1 IAA, highest hypocotyl and radicle length, respectively, 0.2mgl-1 IAA, 0.1mgl1IAA were applied to pepper seeds in MS medium and highest dry weights were determined in control group

___

[1] Öpik, H.ve Rolfe, S.A., The Physiology of Flowering Plants, Cambridge University Press, Cambridge, (2005).

[2] Westwood, M.N., Temperate-zone Pomology: Physiology and Culture (3rd ed.), Timber Press Inc., Portland, Oregan, USA , (1993)

[3] Mooring, M. T. A., Cooper , W. ve Seneca, E. D., Seed germination response and evidence for height of ecophenes in Spartina alterniflora from North Carolina., American Journal of Botany, 58, 48-56, (1971).

[4] Bozcuk, S.,Domates {Lycopersicum esculentum MILL.), arpa (Hordeum vulgäre L.) ve pamuk (Gossypium hirsutum L.) bitkilerinin büyüme ve gelismesinde tuz- kinetin etkilesimi üzerinde arastirmalar, Doçentlik Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi, Botanik Bölümü, Ankara, (1978).

[5] Çavuşoğlu, K., Arpa ve Turp tohumlarının normal şartlar altındaki çimlenme ve fide büyümesine bazı bitki büyüme düzenleyicilerinin etkileri, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 1(1-2), 1-13, (2006).

[6] Güneş, T., Arctium minus (Hill.) Bernh. Tohum Çimlenmesi Sırasında Depo Maddelerin Mobilizasyonu, G.Ü Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1),31-37, (2000)

[7] Karakuş, C., ve Köker, R., Tarımda bitki gelişim düzenleyicilerin (BGD) kullanımı ve hormon riski, Fatih Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü [8] Murashige T., ve Skoog F., A revised medium for rapid growth and bioassay with tobacco tissue cultures, Physiologia Plantarum, 15, 473–497, (1962).

[9] Sağır, A.ve Yıldız, M., Bazı Phytopthora spp. izolatlarına Karşı Önemli Sebze çeşitlerinin Reaksiyonları Üzerinde Araştırmalar, Bitki Koruma Bülteni, 27: 179- 200, (1987).

[10] Barut, E., Gelecekte bahçe bitkilerinde büyüme düzenleyicilerin kullanımı. Derim, 11(3), 141-144, (1995).

[11] Ochoa-Alejo N., and Ramirez-Malagon R., In vitro chile pepper biotechnology. In vitro Cellular Developmental Biology Plant, 37, 701–729, (2001).

[12] Ünyayar, S. ve Topçuoğlu, Ş.F., Phanerochaete chrysosporium ME 446’dan elde edilen indol-3-asetik asit (IAA), gibberalik asit (GA3), absisik asit (ABA) ve zeatin’in biyolojik aktivitelerinin tayini, Tr. J. Of Biology, 22, 29-42, (1998).

[13] Hartmann, H.T., Kester, D.E., and Davies, F.T., Plant Propagation. Principles of Propagation by Seed, 647, (1990).

[14] Yüce, B., Zeytin tohumlarının değişik ortam ve zamanlarda çimlendirmesinin çimlenme yüzdesine etkileri, , (1979). htpp://www.magicfinger.net