İnmede Evde Sağlık Hizmetleri Hemşiresinin Rolü: Güçlendirme Modeli

Güçlendirme kelime anlamıyla otorite kazandırma, bir şeyi yapabilme yeterliliğine izin vermedir. Bireyin nörolojik fonksiyonlarının kalıcı ya da geçici kaybıyla sonuçlanan kronik bir hastalık olan inmenin evde bakımı son derece karmaşık ve zordur. İnme sonrasında, kayıp yaşanan enstrümental günlük yaşam aktivitelerinin yeniden kazanılmasında evde sağlık hizmetleri hemşiresinin rolü önemli ve ön plandadır. Güçlendirme modelinin geliştirilmesinin amacı, bireylerin başarma deneyimlerini arttırarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak ve problem çözmeye katılmalarını gerçekleştirmektir. Güçlendirilme adım adım gerçekleşen bir süreçtir. Bu çalışmada inmeli bir vakanın güçlendirme basamaklarına göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

ROLE OF HOME HEALTH CARE NURSE İN STROKE: EMPOWERMENT MODEL

Empowerment is literally giving authority, allowing the competence to do something. Stroke is a chronic disease that causes a permanent or temporary loss of an individual's neurological functions and strock is home care, extremely complex and difficult. After a stroke, the role of home health care nurse is important and prominent in regaining lost instrumental daily life activities. The purpose of the development of the empowerment model is to make their feel better and to participate in problem solving by increasing individuals achievement experiences. Empowerment is a step-by-step process. In this study, it was aimed to evaluate of a stroke case according to empowerment steps.

___

  • 1. 1. Anderson, R.M., & Funnell, M.M. (2009). Patient empowerment: Mythsandmisconceptions, Patient Education and Counseling, 79(3), 277-282.
  • 2. Apaydın Kaya, Ç., Mercan, E. & Çifçili, S. (2018). Evde sağlık hizmeti almak için başvuran inmeli hastaların sağlık ve bakım İhtiyaçları. JourTurkFamPhy, 9(3), 69-77.
  • 3. Bilgili, N. &Gözüm, S. (2014) İnmeli hastaların evde bakımı: bakım verenler için rehber. DEUHYO ED, 7(2), 128-150.
  • 4. Clare, C.S. (2018). Role of the nurse in stroke rehabilitation. Nursing Standard. Neurology / CPD Evidence&Practice, 33(7), 59-66.
  • 5. Funnell, M.M. (2004). Patient empowerment. Critical Care. Nursing Quarterly, 27(1), 201-204.
  • 6. Home, P. (1993). Consensus guidelines for the management of ınsulin dependent (type 1) Diabetes. Diabetic Medicine, 10(10), 990-1005.
  • 7. Jahanpeyma, P., Karaman, E., Yıldırım, Y., & Şenuzun Aykar, F. Adaptation of diabetic empowerment scale-short form to older ındividuals and to turkish language: validity and reliability study. Eurasian J Med 2020; 10.5152/eurasianjmed.2020.19155.
  • 8. Jahanpeyma, P. (2018). Yaşlı Bireylerde Otago Egzersizlerinin Fiziksel Performans, Denge, Düşme, Kırılganlık ve Güçlendirme Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir, Tez Danışmanı Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar
  • 9. Karaman, E. (2015). Kalp Yetersizliği Olan Yaşlı Bireylerde Ev Temelli Egzersiz Programının Düşme Durumu ve Yaşam Kalitesine Etkisinin İncelenmesi: Güçlendirme Modeli, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir, Tez Danışmanları Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin
  • 10. Kaya, N. &Işık, O. (2018). Hasta güçlendirme ölçeğinin türkçe geçerlilik ve güvenilirliği. İşletme Bilimi Dergisi (JOBS), 6(1),27-42.
  • 11. Olgun, N. &Ulupınar, S. (2004). Hasta güçlendirme ve diyabetli bireyin güçlendirilmesi. Diyabet Forumu, 1(1), 57-65.
  • 12. Schure, L.M., Heuvel, E.T., Stewart, R.E., Sanderman, R., Witte, L.P. & Meyboom-de Jong, B. (2006). Beyond stroke:Description and evaluation of an effective intervention to support family caregivers of stroke patients. Patient Educ Couns, 62(1),46-55.
  • 13. Tekin, A., Kaya, E., Demirel, M. & Yazıcı, S.Ö. (2009). Güçlendirme bağlamında internetin hasta-hekim ilişkilerine etkisi.Selçuk İletişim, 6(1), 23-36.
  • 14. Tekir Ö, &Esen A. (2012). Güçlendirme kavramı ve diyabetli bireyin güçlendirilmesi. Diyabet, Obezite ve Hipertansiyonda Hemşirelik Forumu Dergisi, 4 (1), 15-21.
  • 15. Tülek, Z. (2013). Sinir sistemi hastalıkları ve bakımı. Durna, Z. (Ed.). İç Hastalıkları Hemşireliği içinde (s296-311). İstanbul:Akademi Basın ve Yayıncılık.
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-9601
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Basınç Yaralanmalarının Önlenmesinde Daha İyi Sonuçlara Doğru: Kanıta Dayalı Uygulamalar

Bilge TEZCAN, Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK

İyi Ölüm ve Yapılandırılması

Özlem UĞUR, Zehra Çiçek FADILOĞLU

İnmede Evde Sağlık Hizmetleri Hemşiresinin Rolü: Güçlendirme Modeli

Türkan ÇALIŞKAN, Ufuk DEMİREL, Yasemin YILDIRIM, Fisun ŞENUZUN AYKAR

Bitkisel İçerikli Diş Macunları ve Çocuklarda Kullanımı

Hande TEKİN, Zuhal KIRZIOĞLU

Hemşirelik Öğrencileri Açısından İdeal Hemşirelik Eğitimi Konusunda Nitel Bir Çalışma: Gerçekteki Boşluklar ve Şoklar

Emre YANIKKEREM, Aslı KARAKUŞ SELÇUK, Aynur ÇETİNKAYA

Çocuk Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin İntramüsküler Enjeksiyon Uygulamasına Yönelik Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi

Burcu ÇALIK BAĞRIYANIK, Dilek YILDIZ, Berna EREN FİDANCI, Aylin PEKYİĞİT, Muhammet ASARKAYA

Hemşirelik Öğrencilerinin Sağlık Okuryazarlık Düzeylerinin İncelenmesi

Nurcan UYSAL, Güldem YILDIZ

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbi Tedavi Yöntemlerine Yönelik Tutum ve Yaklaşımları: Kesitsel Bir Çalışma

Caner ÖZYILDIRIM, Aybike Gizem KAYACAN, Seda KAYA, Pınar SÖKÜLMEZ

Hemşirelik Öğrencilerinin Klinik Uygulama Öncesi ve Sonrası Nazal, El ve Cep Telefonlarındaki Staphylococcus aureus Kolonizasyon Durumunun Karşılaştırılması

Mesude YILMAZ, Seher ÜNVER, Hakan KUNDURACILAR

Gebe Eğitim Sınıfının Doğum ve Doğum Sonrası Sürece Etkisi: Olgu Sunumu

Gökçe Nur TUNA, Ayşen KARATAŞ, Çiğdem BİLGE, Dilek ÇELİK