COVİD-19 Hastasında Tocilizumab İlişkili Ventriküler Taşikardi Vakası

COVID-19 (Coronavirus Disease-2019) SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrom) virüsüne bağlı hayatın her alanını etkileyen bir pandemi olarak başladı ve devam etmekte. Daha önce kardiyovasküler hastalığa sahip veya kardiyovasküler risk faktörleri olan (sigara kullanımı, erkek cinsiyet, ileri yaş, obezite, diyabet, hiperlipidemi, hipertansiyon) COVID-19 hastalarında hastalık daha ağır seyretmekte ve daha fazla mortalite izlenmektedir. COVİD-19 hastalığının hem kendisi hem de tedavi esnasında kullanılan ilaçlar kardiyak aritmilere sebep olmaktadır. COVID-19 hastalığı nedeniyle yoğun bakım ünitesinde takip edilen ve tocilizumab tedavisi sonrası ventriküler taşikardi gelişen bir olgu sunulmuştur

Tocilizumab-Associated Ventricular Tachycardia Case in a COVID-19 Patient

COVID-19 (Coronavirus Disease-2019) which is dependent on SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome) virus started as a pandemic which affected every sphere of life. The disease progresses more heavily and higher mortality is observed in the COVID-19 patients who had cardiovascular disease before or cardiovascular risk factors (smoking habit, male gender, old age, obesity, diabetes, hyperlipidemia and hypertension). Both COVID-19 disease and the drugs used during treatment lead to cardiac arrhythmia. In this study, a case that was followed up in intensive care unit because of COVID-19 disease and had ventricular tachycardia following Tocilizumab treatment was presented.

___

  • REFERANS 1- COVID-19 and Cardiovascular System: Approach of Adult and Pediatric Cardiology Meltem REFİKER EGE1 , Feyza Ayşenur PAÇ2. Journal of Health Science Yuksek Ihtisas University. P-ISSN: 2717-8439. YIU Saglik Bil Derg 2020;1:24−30. REFERANS 2- Zheng YY, Ma YT, Zhang JY, Xie X. COVID-19 and the Cardiovascular System. Nat Rev Cardiol 2020;17(5):259-60.