TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDE TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER

Tıbbi ve aromatik bitkiler ulusal ekonomimize olan katkıları ve yöre halkına sağladığı ek gelir ile tarımsal ürünler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye sahip olduğu ekolojik koşullar nedeniyle, bitki türlerinin çokluğu bakımından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almakta olup, pek çok bitkinin de gen merkezi konumundadır. İhracatın ve iç tüketimin kaynağını genelde doğal olarak yetişen tıbbi bitkiler oluşturmaktadır. Ülkemiz tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatı yıllara göre değişmekle birlikte 90 milyon dolar civarında gerçekleşmektedir. Bu değer içinde kekik, defneyaprağı ve kimyon ilk sıralarda yer almaktadır. Tıbbi bitkiler ithalatı ise 12 milyon dolar civarında olup en önemli ithal ürünleri olarak kekik, adaçayı, çörekotu, keçiboynuzu ve ıhlamur ön sıralarda yer almaktadır.

___

  • Anonim, 2009. Türkiye İstatistik Kurumu Kayıtları. Ankara.
  • Arslan, N., 1990. Tıbbi Bitkilerin Kültürü ve Önemi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dergi- si, Sayı: 53, Ankara. s:7-8.
  • Başer, K. H. C., 1997. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İlaç ve Alkollü İçki Sanayilerinde Kullanımı. İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 1997-39, İstanbul.
  • Başer, K. H. C., 1998. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Endüstriyel Kullanımı. Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi Bülteni (TAB) 13-14. Es- kişehir, S: 19-43.
  • Baytop. T., 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Te- davi. Nobel Tıp Kitabevleri. ISBN. 975-420- 021-1. s. 75.
  • Binici, A., 2002. Baharat Değerlendirme Ra- poru. Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, An- kara.
  • Sarı, A. O., B. OĞUZ, 2000. Türkiye ve Dünya’da Bazı Tıbbi, Kokulu ve Baharat Bitkilerinin Yeri ve Önemi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Yayın No:98, İzmir.