Türkiye dış ticaretinde tıbbi ve aromatik bitkiler

Tıbbi ve aromatik bitkiler ulusal ekonomimize olan katkıları ve yöre halkına sagladıgı ek gelir ile tarımsal ürünler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye sahip oldugu ekolojik kosullar nedeniyle, bitki türlerinin çoklugu bakımından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almakta olup, pek çok bitkininde gen merkezi konumundadır. İhracatın ve iç tüketimin kaynagını genelde dogal olarak yetisen tıbbi bitkiler olusturmaktadır. Ülkemiz tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatı yıllara göre degismekle birlikte 90 milyon dolar civarında gerçeklesmektedir. Bu deger içinde kekik, defneyapragı ve kimyon ilk sıralarda yer almaktadır. Tıbbi bitkiler ithalatı ise 12 milyon dolar civarında olup en önemli ithal ürünleri olarak kekik, adaçayı, çörekotu, keçiboynuzu ve ıhlamur ön sıralarda yer almaktadır.

Medicinal and aromatic plants on Turkey foreign trade

Medicinal and aromatic plants have an important place in agricultural products because of their contributions to our national economy and additional income to local people. Turkey one of the world's richest countries with regard to multiplicity of plant species and centre of many plant genes because of its ecological conditions. Medicinal plants grown in nature. Some part of these plants were exported and some parts were consumed in their local area. Export of medicinal and aromatic plants is approximately 90 million dollars per year with varies according to the years. Within this value thyme, bay leaves and cumin is found in the first row. Medicinal plants import is approximately 12 million dollars per year and most imported products are thyme, sage, black cumin, carob and lime.

___

  • 1. Anonim, 2009. Türkiye İstatistik Kurumu Kayıtları. Ankara.
  • 2. Arslan, N., 1990. Tıbbi Bitkilerin Kültürü ve Önemi. Tarım ve Köyisleri Bakanlıgı Dergisi, Sayı: 53, Ankara. s:7-8.
  • 3. Baser, K. H. C., 1997. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İlaç ve Alkollü İçki Sanayilerinde Kullanımı. İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 1997-39, İstanbul.
  • 4. Baser, K. H. C., 1998. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Endüstriyel Kullanımı. Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Arastırma Merkezi Bülteni (TAB) 13-14. Eskisehir, S: 19-43.
  • 5. Baytop. T., 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. Nobel Tıp Kitabevleri. ISBN. 975-420- 021-1. s. 75.
  • 6. Binici, A., 2002. Baharat Degerlendirme Raporu. Orta Anadolu İhracatçılar Birligi, Ankara.
  • 7. Sarı, A. O., B. OGUZ, 2000. Türkiye ve Dünya’da Bazı Tıbbi, Kokulu ve Baharat Bitkilerinin Yeri ve Önemi. Ege Tarımsal Arastırma Enstitüsü, Yayın No:98, İzmir.