Ceviz (J. regia L.) meyvesinin hasadında kullanılan farklı yöntemlerin karşılaştırılması

Tekniğine uygun tarımı uygulayabilmek, işleri zamanında ve düşük maliyetle yapabilmek, standart ve kaliteli ürün elde edebilmek için ceviz yetiştiriciliğinde mekanizasyon uygulamalarının gerekliliği açıktır. Özellikle cevizin hasat işlemleri hem maliyetinin ve işgücünün yüksek ve hem de işlemlerin tekniğine uygun olarak yapılabilmesi için zamanın çok kısıtlı olması nedeniyle ülkemizde imalatı, bakımı, onarımı ve kullanımı kolay, maliyeti düşük, ülkemiz koşullarında uygulanabilirliği yüksek olan hasat makinalarına ihtiyaç vardır. Bu nedenlerle, bu çalışmada, ülkemiz koşullarına uyarlanabilmesi açısından bir gövde sarsıcı hasat makinası satın alınmış ve dal sarsıcı hasat makinası yaptırılmıştır. Bu amaç için, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve sanayi halinde olan hasat işlemlerinin ülkemizde de kolayca yapılabilmesi için yukarıda sözü edilen makinalar temin edilerek projede kullanılmış ve çalışmadan elde edilen veriler ışığında üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Satın alınan gövde sarsıcı hasat makinası yapılan ön çalışmalar sonucu, tutma pensesi kapanma aralığı 20 cmden sıfıra indirilmiştir. Dal sarsıcı hasat makinası genliği 7 farklı ölçüde ayarlanabilir hale getirilmiştir. Deneme bahçesinde ağaç taç hacmi, gövde ve taç yüksekliği, gövde çapı gibi bazı ağaç özellikleri tesbit edilmiştir. Olgunlaşma zamanında meyve kopma kuvvetleri dinamometre ile ölçülmüş, ethephoneun etkisi tespit edilmiştir. Gövde sarsıcı, dal sarsıcı makinalar ve sırıkla hasat yapılmış, yöntemlerin etkinlikleri ve zaman kıyaslamaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda ceviz hasadında gövde sarsıcı hasat makinası kullanmanın daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma TÜBİTAK Kamag 106 G 152 Nolu proje ile desteklenmiştir.

Comparison of using different methods on walnut s (J. regia L.) fruit harvesting

Mechanization is one of the essential procedures in walnut growing. Among various mechanical applications, mechanical harvesting are essentials for economical and feasible walnut growing. Because these applications decrease the labour payment and increased the quality of nuts. For these purpose the needed machines which should be cheaper and easy to use, were introduced from Italy and or to be made in Turkey. In addiotion, maintenance, repair and most effectiveness, and also applicability to our orchard conditions must be suitable. So they can be presented to our walnut growers. The mechanical harvesting machine so called trunk shaker machine was introduced. Additionally the branch shaker apparatus was also purchased which made in our country. Some tree properties such as tree crown volume, trunk and crown height, and trunk diameter were recorded in the trial orchard. Fruit removal force was measured using a dynamometer during the harvest time. The effect of ethephone application (1000 ppm) on decreasing the fruit removal force was also determined. Walnut fruis were harvested with the trunk and branch shakers. The two machines were compared with respect to their efficiency in harvest facility. After being discussed the results of the study it was decided that trunk shaker machine was more effective than the brunch shaker and it can be recommended to the walnut growers to facilitate the harvesting.

___

  • 1. Akça, Y., 2005. Ceviz Yetiştiriciliği Kitabı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yayın Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • 2. Aksöz, İ., 1972. Zirai Ekonomiye Giriş, Zirai İşletmecilik, Genel Kısım (2. Baskı). Atatürk Üniv. Basımevi Erzurum. Yayın No: 252/c. Ziraat Fak. Yayın No: 15, Ders Kitapları Serisi No: 10. s:276-283.
  • 3. Çelik, M., M. T. Özkaya, ve A. İ. Köksal, 1999. Ethrel Uygulamalarının Ceviz (J. regia) de Hasat Kolaylığı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Türkiye III. Bahçe Bitkileri Kong., 14-17 Eylül 1999. Ankara, 667-671.
  • 4. Anonimous, 2009. Walnut Production in The World.
  • 5. Gezer, İ.,1997. Malatya Yöresinde Kayısı Hasadında Mekanizasyon İmkanlarının Araştırılması (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Selçuk Üniv. Fen Bil. Enst., Konya.
  • 6. Gezer, İ., 1998. Mekanik Meyve Hasında Kullanılan Toplama Sistemleri ve Tutma Platformları. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Özet Kitabı ve CD’si, Tekirdağ.
  • 7. Parameswarakumar, M., C.P. Gupta, 1991. Design Parameters For Vibratory Mango Harvesting System. Transaction Of The Asae Vol. 34 (1) 3406-(0014-20).
  • 8. Pierce, V., 1997. Partial Budgeting. University of Missouri Commercial Agriculture(http://agebb.missouri.edu/download/ university/partbudg.exe).
  • 9. Polat, R., 1999. Antepfıstğının Mekanik Hasat Olanakları ve Mekanizasyona Yönelik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Trakya Ün. Fen Bilimleri Ens., Tekirdağ.
  • 10. Polat, R., İ. Gezer, M. Güner, E. Dursun, D. Erdoğan, and H.C. Bilim 2007. Mekanical Harvesting of Pistacio Nuts. Journal of Food Engineering 79: 1131-1135.
  • 11. Qabatty, A., ve Alayunt, F., 2010, Domat Zeytin Çeşidinde Farklı Hasat Yöntemlerinin Meyve Kalitesine Etkileri (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ege Üniv., Fen Bil., Enst., Tarım Makinaları ABD, İzmir.
  • 12. Lim, C., 2007. Estimation of Urban Tree Crown Volume Based on Object- Oriented Approach and LIDAR Data. International Institute For Geo-Information Science And Earth Observation Enschede, The Netherlands.
  • 13. Sılınger, M. and E. Moser, 1983. Machinelle Steinobsternte Versuchsergebnisse Mit Verschiedenen. Erntemachinen Landtechnik 9.
  • 14. Şen, S., M., A. Kazankaya, T. Yarılgaç, A. Doğan, 2006, Bahçeden Mutfağa Ceviz. Sayfa 143-173, Ajanstürk, Ankara.
  • 15. Ünal, H., 2005, Ceviz Yetiştiriciliğinde Hasat ve Hasat Sonrası Mekanizasyon Uygulamaları. Bahçe 34 (1): 193-203.
  • 16. Şahin, İ., 2005. Sağlıklı Beslenmede Ceviz. Bahçe 34 (1): 157-162.
  • 17. Yiğit, A., Ü. Ertürk, M. Korukluoğlu, 2005. Bahçe 34 (1): 163-169.
  • 18. Pezikoğlu, F., 2012. Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi, TÜBİTAK-KAMAG 106-G 152, Sonuç Raporu, Türkiye’de Ceviz Üretim ve Pazarlamasının Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.