Bazı elma çeşitlerinin elma suyu üretimine uygunluğunun araştırılması

Ülkemizde elma suyu daha çok Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinin sofralık olarak pazarlanamayan küçük ve ıskarta sınıfına giren meyvelerinden ve bazı mahalli çeşitlerden yapılmaktadır. Bu da, elma suyunun kalite ve kantitesinin yıllara göre büyük değişiklikler göstermesine ve dolayısıyla meyve suyu sanayinin, üretiminde ve pazarlamasında önemli derecede istikrarsızlığa neden olmaktadır. Çalışmada Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü‟nde 1964 yılında başlayan ve devam eden “Yerli ve Yabancı Elma Çeşitlerinin Seçimi" Projesi kapsamında belirlenen standart elma çeşitlerinden Golden Sel B, Prima, Skyline Supreme, Yellow Spur, Auwill Spur, Mor Spur, Goldjon, Ed Gould Golden, Amasya,All Red Jonathan, Jonagold çeşitleri ele alınmıştır. Bu çeşitlerde suda çözünür kuru madde, meyve suyu randımanı, pH, malik asit cinsinden toplam asit, fruktoz, glikoz,sakkaroz, şeker asit oranı, Hunter Lab. değerlerine bakılmış ve seçilen sekiz elma çeşidi aynı zamanda Bursa- Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü‟ne gönderilerek elma suyuna işlenmiş, elde edilen sonuçlara göre elma suyuna uygun elma çeşitleri belirlenmiştir.Yapılan tartılı derecelendirme ile elde edilen veriler sonucunda Skyline Supreme,Ed Gould Golden, Yellow Spur, Auwill Spur, Goldjon, Golden Sel B çeşitleri elma suyu yapımına uygun çeşitler olarak önerilmiştir.

Investıgatıon the convunce of some apple cultıvars to apple juıce productıon

In Turkey, apple juice is generally produced by using the non-marketable size of Golden Delicious and Starking Delicious as well as some local cultivars. This causes an inconsistency in both the amount and the quality of apple juice from year to year and thus, affect the apple juice industry negatively.Golden Sel B, Prima, Skyline Supreme, Yellow Spur, Auwill Spur, Mor Spur,Goldjon, Ed Gould Golden, Amasya, All Red Jonathan and Jonagold were selected as the materials among a series of apples which have been determined as standard cultivars at Atatürk Central Horticultural Research Institute, since 1964 under the “Apple Vareity Trials” project. The selected 11 cultivars were evaluated by determining their soluble solids content,pH, total acid(as malic acid), fructose, glucose, sucrose, total sugar, sugar acid ration and Hunter Lab. for production of suitable apple juice. The data obtained by using modified „Weighted-Rankit‟ method based on these parameters. As a result, Skyline Supreme, Ed Gould Golden, Yellow Spur, Auwill Spur, Golden Sel B and Goldjon apple cultivars were found to be promising for apple juice production.

___

  • 1. Anonim, 2001a. Fruit Juice and Concentrates in Turkey. İGEME (İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi). Ankara.
  • 2. Anonim, 2001b. Principles and Practices of Small-and Medium-Scale Fruit Juice Processing. Fao Agricultural Services Bulletin, s:151-166.
  • 3. Anonim, 2010. Tarımsal Üretim İstatistikleri. TUİK.
  • 4. Burak, M., F. Öz, ve M. Büyükyılmaz, 1998. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşitleri- IV. Bahçe 27(1-2):107-119.
  • 5. Cemeroğlu, B., 2009. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. 1. Cilt, 3. Baskı, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:38. Ankara. 707 s.
  • 6. Cemeroğlu, B. ve J. Acar, 1986. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 6, Ankara. 508 s.
  • 7. Doyuran S. D. ve M. Gültekin, 2002. Türkiye‟ de Meyve Suyu Sektörü. Gıda Mühendisliği Dergisi, s: 35-39.
  • 8. Ekşi, A. ve İ. Köksal, 1989. The Turkish Apple Variety Amasya – Characteristics and Chemical Composition. Fluessiges-Obst 56(4):156-8 (2pp).
  • 9. Ibarz, A. and T. Casero, 1987. Rheology of Apple Juices of Diffrent Varieties. Dep de Tecnologia de Alimentos, ETSI Agronomos de Lerida, Univ. Politecnica de Cataluna, Lerida, Spain, No.185, 57-59 p.
  • 10. Meyvacı, K., B. İlbi, H. Şen, F. Can, H.Z. Balcı, B. E. Düzyaman ve U. Aksoy, 2002. Avrupa Birliği Ülkelerinde İşlenmiş Bahçe Ürünleri Üretimi ve Yakın Gelecekte Beklenen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı, Bahçe Bitkileri Derneği, Ankara.
  • 11. Öz, A.T., Ġ.S. Özelkök, ve B. Albayrak, 2004. Sugar and Tannin Content Changes in Persimmon Fruits During Articifial Ripening With Dry Ice. Acta Horticulturae 682(2): 987-992.
  • 12. Regnell, C. J., 1976. İşlenmiş Meyve ve Sebzelerin Kalite Kontrolü İle İlgili Analitik Metodlar. Gıda Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Yayını 2, Bursa. 156 s.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı elma çeşitlerinin elma suyu üretimine uygunluğunun araştırılması

Ahmet KILINÇ, S. Seçil ERDOĞAN, Zekiye GÖKSEL, Masum BURAK

FARKLI DİKİM ARALIKLARININ LİMONOTU (Lippia citriodora L.) BİTKİSİNDE HERBA VE UÇUCU YAĞ VERİMİ İLE UÇUCU YAĞIN KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Ünal KARİK, Nedime AZKAN

Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bazı torf materyallerinin domateste fide kalitesi ve verim özelliklerine etkilerinin belirlenmesi

Ali ECE, İbrahim ULUKAN

Farklı dikim aralıklarının limonotu (Lippia citriodora L.) bitkisinde herba ve uçucu tağ verimi ile uçucu yağın kalite özelliklerine etkisi

Ünal KARİK, Nedime AZKAN

Bazı sanayi domatesi hatları ve özellikleri

Gülay BEŞİRLİ, İbrahim SÖNMEZ

MELEZLEME İLE ELDE EDİLEN ÜZÜM (Vitis vinifera L.) ÇEŞİT ADAYLARININ BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Arif ATAK Ahmet ALTINDİŞLİ, Arif ATAK, Cengiz ÖZER Kemal A. KAHRAMAN, Cengiz ÖZER

BAZI SANAYİ DOMATESİ HATLARI VE ÖZELLİKLERİ

İbrahim SÖNMEZ, Gülay BEŞİRLİ

YAPRAKTAN KALSİYUM UYGULAMASININ SPREY KARANFİL ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE PARAMETRELERİ İLE BESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİNE ETKİSİ

Füsun KÖKSAL, İbrahim ERDAL

MELEZLEME ISLAHI İLE ELDE EDİLEN İKİ AMAÇLI (SOFRALIK VE YAĞLIK) ZEYTİN ÇEŞİT ADAYLARINA GENEL BİR BAKIŞ

Yasin ÖZDEMİR, M. Emin AKÇAY, Şefik KURULTAY

BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI

S. Seçil ERDOĞAN, Zekiye GÖKSEL, Masum BURAK, Ahmet KILINÇ