Madde kültürü üstüne bir çalışma

Bu çalışmada madde kullanan kişilerin madde ile olan ilişkisi, madde kültürü, madde kullanımı ile yaşam biçimi bir grup madde bağımlısı ile aydınlatılmaya çalışılmıştır. AMATEM Kliniği, Detoksifikasyon servisinde, Aralık 1995-Ocak 1996 tarihleri arasında madde bağımlısı tanısı ile yatan bir grup hasta ile yapılan bir çalışmadır. Bilgi toplamak için odak grup çalışma tekniği kullanılmıştır. Bu çalışmada 3 kadın-39 erkek, toplam 42 hasta ile, beş ve yedi kişilik gruplar halinde görüşüldü. Görüşmeler 9 oturumda tamamlandı. Görüşme yapılan kişilerin kullandıkları maddeler maddelerin farklı kullanış biçimleri -kendi aralarında maddelere verdikleri adlar -madde kullanırken tercih edilen içme ortamı ve müzik türü -eroin yoksunluğu ve entoksikasyonu durumunda kullandıkları yöntemler -maddelerin nerelerden ve kimlerden alındığı -zor bulunan maddeler - piyasada bulunmayan maddeler ve piyasaya yeni giren maddeler saptandı. Sonuç olarak bu çalışmada "madde kültürü" ne yönelik bilgiler araştırıldı. Elde edilen bilgiler ile diğer araştırma ve incelemeler arasında benzerlik olduğu belirlendi. Çalışmaların geliştirilmesine, değişik ortam ve hastalarla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü.

A study for substance culture

In this study, the relationship between substance and its addicts, subculture of substance addiction, life style and route of substance using were elucidated by a group of substance addicts. The patients diagnosed as substance addicts in the AMATEM Clinic, Detoxification department between the dates December 1995-January 1996 took part in this study. Focus group study technique was used to collect information. In this study, we interviewed 42 patients-3 women-39 men-who were distributed to 5 to 7 membered groups. Interviews lasted 9 sessions. We interviewed about the substances taken-the routes of taking-the names they give among themselves-the place and the kind of music they prefer while taking substance-the methods they use while heroin withdrawal and in the state of intoxication-from whom and where they buy the substances-substances which are difficult to find -substances which are out of market and new released drugs were determined. As a result, we have achieved information about "substance culture" in this study. It is determined that there are similarities between the information we got and other researchers had found. However, there is need for further studies.

___

  • 1. Abood, M.E. and Martin, B.R. Neurobiology of marijuana abuse. Trends in Pharmacological Sciences 13;201-6,1992.
  • 2. Dudular, T. Psikoaktif madde kullanan hastalarda temel esaslar ve suç, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Birimi Uzmanlık Tezi,İstanbul,1991.
  • 3. Eren, S. Opioid bağımlılarında DSM-III R 1. eksen komorbiditesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uzmanlık Tezi,İstanbul,1992.
  • 4. Gelenberg, A.H. Psychopharmacology update. Mc Lean Hospital Journal 89;96-2, 1977.
  • 5. Hughes, A.L. The prevalence of illicit drug use in six metropolitan areas in the United States: results from the 1991 National House hold Survey on Drug Abuse. British Journal of Addiction 87;1481-5,1992.
  • 6. Jaffe, J.H. Drug addiction and drug abuse. In A.G.Gilman, L.S.Goodman, T.W.Rall, and F.Murad (Eds.), The pharmocological basis of therapeutics (7th ed.), New York: Mc.Millan, 532;581,1985.
  • 7. Köknel, Ö. Alkolden-eroine kişilikten kaçış, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul, 1983
  • 8. Miller, Norman S. Comprehensive handbook of drug and alcohol addiction, New York, 1991.
  • 9. Strang, J. and Edwards,G. Cocaine and crack. British Medical Journal 229; 337-8, 1989.
  • 10.Tomuş, H.L. Uyuşturucu ve hayal yaratıcı maddeler, Ankara, 1990. 11.Yücel, S.V. Genç madde bağımlılarında kaygı düzeyi ve belirleyici etkenler, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Anabilim Dalı Doktara Tezi, İstanbul,1988.