Şehname Nasıl İkinci Dünya Savaşı'nın Propagandası Oldu?

İkinci Dünya Savaşı, İran'dan uzak olmasına rağmen, yavaş yavaş bu savaşın her iki tarafı bir savaş alanına dönüştürmüştür. Almanların faaliyetleri, ülkede sömürge tarihinin olmaması nedeniyle daha az sorunla karşı karşıya kalmış, ancak Ruslar ve İngilizler bu duruma sahip olamamıştır. Bu, onların İran'daki varlıklarını halka meşrulaştırmalarını sağlamıştır ve kendilerini işgalci konumdan özgürleştirici konuma taşımışlardır. Bu nedenle İngiliz Dışişleri Bakanlığı, İran coğrafyası hakkında radyo programları ve çok sayıda reklam afişi hazırlamaya başlamıştır. Bu makale, Şehname'deki Zahhak hikayesini ve resim stilini kullanarak bu hikayenin çağdaş bir anlatımını yaratmaya çalışan poster koleksiyonunu araştırmıştır. Bu koleksiyon İran'da iki kez ve iki farklı biçimde yayınlanmıştır. Bir anlatı modeline sahip olan İngilizlerin reklamcılık çabalarından biridir ve biz de bu araştırmayı sunarken buna uymaya çalışmaktayız.

___

  • Ahmadi N. & Sadeghi Y. (2012). İkinci Dünya Savaşı ve müttefiklerin İran'daki varlığı (İngiltere'nin rolüne vurgu yaparak)". Tarih Bülteni, sekizinci yıl, 32(sonbahar).
  • Archie W. (2021). The cartoonist and the demon-king: How the Shahnameh became wartime propaganda. Cambridge Shahnameh Centre.
  • Chalkovsky, P. (1990). Shahnameh, Firdevsi ve İngiliz propagandası, İranoloji, 6(Yaz).
  • Dickson, R, (2021). KEM Lives on at the British Cartoon Archive. University of Kent Special Collections and Archives.
  • Mahmoudi O. (2010). İkinci Dünya Savaşında İran'da müttefik siyasi propagandanın kanıtları. Baharestan Mesajı, 10(Kış).