Yapay Zeka Tabanlı Görüntü İşleme Tekniklerinin İnsansız Hava Araçları Üzerinde Uygulamaları

Yapay zeka uygulamalarının insansız hava araçları ile etkileşimi son yıllarda ciddi oranda artış göstermektedir. İnsansız hava araçlarının uygulama alanlarının genişlemesi, yeni ihtiyaçların doğmasına sebep olmuştur. Gelişen drone ve yapay zeka teknolojileri bu modifikasyon sürecini hızlandırmıştır.Yapay zekanın mühendislik disiplinlerindeki artışı yeni metotların doğmasına ve alternatif yöntemlerin oluşmasına olanak sağlamıştır.Görüntü işleme teknikleri bu bağlamda geliştirilmiş alternatif bir yöntemdir.Görüntü işleme yöntemleri ile adım adım görüntünün yakalanması , sayısallaştırılması ve iyileştirilmesi gerçekleştirilir.Mevcut çalışmada insansız bir hava aracına ( quadcopter ) görüntü işleme tekniklerinin uygulanması , algoritmalarının geliştirilmesi ve insansız hava aracının bu yönteme karşı verdiği tepkiler incelenmiştir.

Applications of Artificial İntelligence Based İmage Processing Techniques on Unmanned Aerial Vehicles

The interaction of artificial intelligence applications with unmanned aerial vehicles has increased significantly in recent years. The expansion of the application areas of unmanned aerial vehicles has led to the emergence of new needs. Developing drone and artificial intelligence technologies have accelerated this modification process in engineering disciplines.The increase of artificial intelligence has enabled the emergence of new methods and the emergence of alternative methods.Image processing techniques are an alternative method developed in this context.With image processing, the image is captured, digitized and enhanced.In this study, the application of image processing techniques to an unmanned aerial vehicle (quadcopter), the development of its algorithms, and the reactions of the unmanned aerial vehicle to this method were examined.

___

  • Solak, Serdar, and Umut ALTINIŞIK. "Görüntü işleme teknikleri ve kümeleme yöntemleri kullanılarak fındık meyvesinin tespit ve sınıflandırılması." Sakarya University Journal of Science 22.1 (2018): 56-65.
  • Erişti, Ezgi. "Görüntü Đşlemede Yeni Bir Soluk, OPENCV. (2010).
  • Görüntü İşleme Teknikleri Ders Notları,İbrahim Çayıroğlu, (Web sayfası: http://www.ibrahimcayiroglu.com/Dokumanlar/GoruntuIsleme/Goruntu_Isleme_Ders_Notlari-1.Hafta.pdf)
  • Erosion Aşındırma ( Web Sayfası : https://mesutpiskin.com/blog/opencv-erosion-asindirma.html )
  • Genişleme ( Web Sayfası : https://medium.com/@sddkal/python-ile-g%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BC-i%CC%87%C5%9Fleme-mean-ve-median-filtreler-1891cdbef632 )