Uluslararası Stratejik Pazarlama Kararları ve Lojistik 4.0 Bağlamında Lojistik Maliyetler ile Karlılık İlişkisi

Uluslararası pazarlamada rekabet avantajı elde etmenin bir anahtarı olarak dikkate alınan lojistik maliyetlerin doğru tanımlanması ve yönetilmesi uluslararası stratejik pazarlama kararları Lojistik 4.0 dönüşümü açısından büyük bir önem arz etmektedir. Söz konusu maliyetler, muhasebe kayıt sisteminde, "pazarlama, satış ve dağıtım giderleri" olarak kayıt altına alınan pazarlama maliyetleri sınıfı içerisinde önemli bir büyüklük teşkil etmektedir. Lojistik maliyetlerdeki artışların ve azalışların, işletmelerin finansal performansını, nakit akışlarını, karlılıklarını ve dolayısı ile piyasa değerlerini ne ölçüde etkilediğini iyi tespit etmek gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası stratejik pazarlama kararlarında ve Lojistik 4.0 uygulamalarında lojistik maliyetleri tanımlamak ve ayrıca, lojistik maliyetlerin işletmelerin karlılıklarına olan etkisini analitik olarak ölçmektir. Çalışmada, uluslararası stratejik pazarlama kararları bağlamında lojistik maliyetler tanımlanmış, literatürde yer alan çalışmalar incelenmiş ve lojistik maliyetlerin karlılığa etkisini ölçmek amacıyla ekonometrik ve istatistiksel bir analiz uygulanarak, oluşturulmuş model, panel veri analizi ile çözümlenmiştir. Ampirik sonuçlar, işletmelere ait karlılık oranlarından "Net Kar Marjı" ve "Hisse Başına Kar" değişkenleri ile "Lojistik Maliyetleri" arasında negatif ve istatistiksel olarak güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir.

The Relationship Between Logistics Costs and Profitability in the Context of International Strategic Marketing Decisions and Logistics 4.0

The correct definition and management of logistics costs, which are considered as a key to gain competitive advantage in international marketing, are of great importance in terms of international strategic marketing decisions Logistics 4.0 transformation. These costs constitute an important size within the marketing costs class, which is recorded as "marketing, selling and distribution expenses" in the accounting registry system. It is necessary to determine to what extent the increases and decreases in logistics costs affect the financial performance, cash flows, profitability and therefore market values of the enterprises. The aim of this study is to define logistics costs in international strategic marketing decisions and Logistics 4.0 applications, and also to analytically measure the effect of logistics costs on the profitability of businesses. In the study, logistics costs were defined in the context of international strategic marketing decisions, studies in the literature were examined, and the created model was analyzed with panel data analysis by applying an econometric and statistical analysis in order to measure the effect of logistics costs on profitability. The empirical results showed that there is a negative and statistically strong relationship between the variables of "Net Profit Margin" and "Earnings Per Share" profitability ratios eterprises and "Logistics Costs".

___

  • Acer A. (2021). Lojistik Faaliyetlerde Antrepoların Etkinliğinin Veri Zarflama Analizi ile Belirlenmesi, İşletme Araştırmaları Dergisi Journal Of Business Research-Turk, 2021, 13(4), 2976-2989.
  • Aydın Z. (2021). Stratejik Pazarlama Muhasebesi ve Bir Örnek Uygulama, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Aydın.
  • Baltagi B. H. (2013). Econometric Analysis of Panel Data (5 edition). Chichester, West Sussex: Wiley.
  • Bayraktutan Y. ve Özbilgin M. (2015). Lojistik Maliyetler ve Lojistik Performans Ölçütleri. Maliye Araştırmaları Dergisi, Yıl:1, Cilt:1, Sayı:2
  • Ceran Y.(2009). Maliyet Bilgilerine Dayalı Stratejik Pazarlama Kararları İçin Stratejik Pazarlama Muhasebesii, Tablet Yayınları, Konya.
  • Ceran Y. ve Alagöz A. (2007). Lojistik Maliyet Yönetimi: Lojistik Maliyetler ve Lojistik Maliyet Muhasebesi, ÇOMÜ Biğa İİBF-Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt:5, Sayı:2, Ankara, 137-156.
  • Ceran Y. (2012). Lojistik Maliyetlere İlişkin Maliyet Bilgi Sisteminin Kurulması, Lojistik Maliyetleri ve Raporlama-I, Editörler: Semih Hüseyin Tokay ve Ergün Kaya, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2549. Açık öğretim Fakültesi Yayını No: 1519, Eskişehir, 100-122.
  • Ceran Y. ve Adıyaman G. (2021). Uluslararası Ticarette Lojistik Riskleri ve Maliyetleri, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Perspektifinde Riskler ve Risk Yönetimi, 1. Baskı, Ed: Metehan Ortakarpuz, Nobel yayınevi, Ankara, 1-42.
  • Çatı K., Çömlekci İ. ve Zengin E. (2015). ‘Dış Kaynak Kullanımının İşletme Finansal Performansına Etkisi: Düzce İli İmdat Sanayisinde Kobi Yöneticileri Üzerinde Bir Araştırma. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 17 (28): 56-67
  • Demir M., Tuncay M. ve Kısakürek M. (2012). Lojistik Faaliyetlerin İşletmelerin Finansal Performanslarına Etkisi: İMKB Üretim Sektöründe Bir Araştırma. I. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu. Gaziantep.
  • Deran A.(2012). Lojistik Maliyetlerin Belirlenmesi ve Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ile Hesaplanması, Lojistik Maliyetleri ve Raporlama-I, Editörler: Semih Hüseyin Tokay ve Ergün
  • Kaya, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2549. Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1519, Eskişehir, 124-146
  • Gudehus T. (2012). Logistikkosten Und Leistungskostenrechnung, Logistik 1. VDI- Buch. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. 137-167.
  • Greene W.H. (2002). Econometric Analysis., 5th Edition Prentice Hall, Upper Saddle River, New York.
  • Gümüş Y. (2009). Lojistik Faaliyetlerin Rekabet Stratejileri ve İşletme Karı İle Olan İlişkisi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 41, 97-113.
  • Hausman J. A. ve Taylor, W. E. (1981). Panel Data and Unobservable Individual Effects, Econometrica, Vol: 49, No: 6, 1377-1398.
  • Hofmann, E.ve Lampe K. (2011). Logistikkosten, Logistik & Fördertechnik, Nr. 7/8, 3. August 2011, www.logistikmarkt.ch/de/katalogbestellung, 1-5
  • Karacan S. ve Kaya M. (2011). Lojistik Faaliyetlerde Maliyetleme. Umuttepe Yayınları, Kocaeli.
  • Karagöz B. ve Doyduk, H. B. Bumin (2017). Lojistik 4.0 Uygulamaları ve Lojistik Firmalarının Bakış Açısı, İnsan&İnsan, 7, 23, s: 37-51.
  • Kıymetli Ş. İ. (2014). Lojistik Faaliyetlerin Yönetimi ve Maliyetleme Yaklaşımları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt 4, Sayı 1, ss.83-106.
  • Laffert J. (2000). Informations- Und Materialflüsse in İnternationalen Logistiksystemen Der Volkswagen AG., Kassel University Press Gmbh.
  • Radivojević G., ve Milosavljević L. (2019). The Concept Of Logistics 4.0, 4. Logistics International Conference, Belgrade, Serbia, 23-25 May, s: 283-297.
  • Rantasila ve Ojala (2012). Measurement of National – Level Logistics Costs and Performance, Internatıonal Transport Forum Discussions Papers from OECD Publishing, (4)
  • Rodrigues A.M, Bowersox D.J. and Calantone R.J. (2005). Estimation of Global and National Logistics Expenditures: 2002 Data Update, Journal of Business Logistics, 26(2), pp. 1-15.
  • Siepermann C. (2003). Logistikkosten, Wisu-Das Wirtschaftsstudium, Heft:7. Lange Verlag Gmbh & Co. Kg. Duesseldorf. 879-881.
  • Strandhagen J.O., Vallandingham, L.R., Fragapane, G. (2017). Logistics 4.0 and Emerging Sustainable Business Models. Adv. Manuf. 5, s: 359–369.
  • Şekkeli Z. H. ve Bakan, İ. (2018). Endüstri 4.0’ın Etkisiyle Lojistik 4.0, Journal of Life Economics, 5,2, s: 17-36.
  • Tatoğlu F. Y. (2013). İleri Panel Veri Analizi Stata Uygulamalı (2nd ed.). İstanbul: Beta Basım.
  • Tokay S. H., Deran A. ve Arslan S. (2011). Lojistik Maliyet Yönetiminde İzlenebilecek Stratejiler ve Muhasebe Eğitiminden Beklentiler. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı: 29.
  • Weiyi F. ve Luming, Y. (2009). The Discussion of Target Cost Method in Logistics Cost Management, ISECS International Colloquium on Computing, Communication, Control, and Management, 537-540.
  • Woolridge J.M. (2009). Introductory Econometrics A Modern Approach. 4. Ed. USA: South-Western Cengage Learning.
  • Yardımcıoğlu M., Kocamaz H. ve Özer Ö.(2012). Lojistik Yönetiminde Taşıma Sistemleri ve Maliyetleme Yöntemleri. II. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu. 1-2 Ekim.
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kentsel Peyzaj Planlamada Sürdürülebilir Yağış Suyu Yönetim Stratejilerinin Geliştirilmesi. Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Yerleşkesi Örneği.

Gül Aslı AKSU

Gıda Perakende Firmalarının Finansal Performanslarının Entropi-TOPSIS Yöntemiyle Analizi

Aşkın GÜL, Mehmet ERDEM

Doğrusal olmayan kesirli fark denklemlerinin kararlılık analizi üzerine bir not: Karşılaştırmalı yaklaşım

Halis Can KOYUNCUOĞLU, Nezihe TURHAN TURAN

Pandemi Sürecinde Adölesanların Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Dilek ÖZÇELİK ERSÜ, Ezgi HARBELİOĞLU

Yüzey Yanıt Yöntemi ile Etil Asetat Sentezinin Optimizasyonu ve Sentezde Hidrojelin Reaktif Sorpsiyon Etkisinin İncelenmesi

Nilüfer HİLMİOĞLU

Dakriyo Sintigrafisi Yapılan Hastaların Çevreye Yaydığı Radyasyon Doz Düzeyinin Belirlenmesi

Mucize SARIHAN, Osman GÜNAY, Onur YARAR, Mustafa DEMİR, PH.D.

Orta Gerilim Yeraltı Kablolarında Sabit ve Zamanla Değişen Akımların Neden Olduğu Manyetik Alanların Sayısal Analizi ve Karşılaştırılması

Celal Fadıl KUMRU, Ahmet Yiğit ARABUL

Düşük Karmaşıklı GFDM Vericisinde PAPR Minimizasyonu için Birikimli Sembol Optimizasyonuna Dayalı Yeni Bir Seçici Eşleme Yöntemi

Şakir ŞİMŞİR, Necmi TAŞPINAR

Seramik Fabrikasında Fine-Kinney Yöntemi ile Risk Değerlendirmesi

İbrahim CÜNDÜBEYOĞLU, Ramazan KAYABAŞI

Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisinin Çoklu Değişken Kullanarak Tespiti

Mehmet Emre SERTKAYA, Burhan ERGEN