Türkiye'nin Tarımsal Kredi Performansının K-ortalamalar Kümeleme Algoritması ile Analizi

Tarım, insanlara ve hayvanlara besin sağlamanın yanısıra birçok sektöre hammadde ve istihdam sağlayan önemli bir sektördür. Ekonomik krizler, hızlı nüfus artışı, gıda ürünlerine olan talebin artması, tarımın önemini ve gerekliliğini arttırmıştır. Bu nedenle, olumsuz koşullardan ve etkilerden etkilenmemesi için tarım desteklenmelidir. Dolayısıyla, tarımsal kredi, tarım sektörünün üretim ve yatırım yapısının gelişiminde önemli bir faktördür. Bu çalışmada, 2018 yılında Türkiye'deki 81 ilin tarımsal kredi performansı, toplam tarımsal üretim değeri, toplam ekili alan ve kullanılan tarımsal kredi miktarı dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada kullanılan veriler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) ve Türkiye İstatistik Kurumu'ndan toplanmıştır. Türkiye’nin 81 ili arasındaki ilişkileri belirlemek için, hiyerarşik olmayan kümeleme yöntemlerinden biri olan K-ortalamalar kümeleme yöntemi, SPSS Clementine veri madenciliği yazılımı kullanılarak uygulanmıştır. Sonuç olarak, tarımsal üretim değeri, toplam ekili alan, tarımsal kredi hacmi verileri kullanılarak illerin kredi performansı değerlendirilmiş ve benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmuştur.

Analysis of Agricultural Credit Performance of Turkey using Kmeans Clustering Algorithm

Agriculture is a significant sector that supplies raw materials to many sectors as well as providing nutrients to humans and animals andensures employment. The economic crises, rapid population growth, the rise in demand for food products have increased importanceand necessity of agriculture. For this reason, agriculture must be supported in order not to be affected by adverse conditions and effects.Thus, agricultural credit is an important factor in the development of the production and investment structure of the agricultural sector.In this study, agricultural credit performance of 81 provinces in Turkey in 2018 was compared by taking into consideration the value oftotal agricultural production, total cultivated area and the amount of agricultural credit used. The data used in this study were collectedfrom the Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) and the Turkish Statistical Institute. In order to determine relationshipsbetween the 81 provinces of Turkey, one of the nonhierarchical clustering method, i.e. the K-means clustering method was applied usingSPSS Clementine data mining software. As a result, the credit performance of provinces was evaluated and similarities and differenceswere revealed using agricultural production value, total cultivated land, agricultural credit volume data.

___

Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Son Üç Yılda Geliştirilen Metasezgisel Algoritmalar Hakkında Kısa Bir İnceleme

Yüksel ÇELİK, İlker YILDIZ, Alper Talha KARADENİZ

Lenf Kanserine İlişkin Patoloji Görüntülerinin Makine Öğrenimi Yöntemleri ile Sınıflandırılması

İsmail İŞERİ, Ayşe Berika VAROL

Asenkron Motorun Çalışma Parametrelerinin SCADA ile İzlenmesinin Tasarımı

Süleyman NEŞELİ, Hakan TERZİOĞLU, Abdullah Cem AĞAÇAYAK, Gökhan YALÇIN

Genel Görsel Betimleyicilerden Faydalanarak Oltalayıcı Web Sayfalarında Marka Tanıma

Esra EROĞLU, Ahmet Selman BOZKIR, Murat AYDOS

Bir Deniz İstasyonunda Dışarı Giden Konteynerler için Depolama Konumu Atama Problemi

Ercan ŞENYİĞİT, Murat Suat ARSAV

Türkiye'nin Tarımsal Kredi Performansının K-ortalamalar Kümeleme Algoritması ile Analizi

Zeynep CEYLAN, Selin SABUNCU

Hastene Çalışanları ve Yetişkinlerin Öğreniminde Sanal Öğrenme Ortamlarının (Moodle) Optimal Kullanımı: Kimin, Neyin ve Nasıl Öğrenileceğinin Temel Anlayışı ile ADDIE Modelinin Kullanımı

Ebru HEYBERİ TENEKECİ

Robotik Uygulamalar İçin Prizmatik Kesitli Millerin Burulması Esasına Dayanan Elastik Eyleyici Tasarımı

Murat REİS

Kavşak Trafik Sinyalizasyon Kontrolü için Bulanık Mantık Yöntemi ile Gerçek Zamanlı Sistemin Tasarımı ve Uygulaması

Hakan TERZİOĞLU, Anas A. M. HARB, Akif DURDU

Bir Açık Küme Problemi Olarak Yerel Görsel Betimleyicilerle Oltalayıcı Web Sayfalarının Tanınması

Murat AYDOS, Ahmet Selman BOZKIR