Federelerin Yüksek Seviye Mimari Standart UyumluluğununDenetlenmesi İçin Çözüm Önerisi

Bu çalışma bir federasyona dahil olan federelerin Yüksek Seviye Mimari (High Level Architectre, HLA) uyumluluk sınamasınıngerçekleştirilmesi için bir temel teşkil etmektedir. Federelerin HLA uyumunun denetlenmesi için mevcut yöntemler analiz edilmiş vebu analiz sonrası HLA uyumluluğu ile beraber birlikte çalışabilirlik problemlerinin çözümü için bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntemgeliştirilen araç seti ile desteklenerek geliştirilmesi devam eden bir Koşum Zaman Altyapısı (Run-Time Infrastructure, RTI) ürünü ilebirlikte denenmiş: birlikte çalışabilirlik problemleri en aza indirilmiş ve simülasyonların birlikte çalışabilirliği için gerekli olan HLAuyumluluğu test edilmiştir. Araştırma sonucunda birlikte çalışabilirlik faaliyetleri kapsamında karşılaşılan uyumluluk problemlerinebir çözüm üretilmiştir. Gerçekleştirilen birçok projede HLA kurallarının sadece belirli bir kısmı uygulanmakta olup bu yaklaşımsimülasyon sistemlerinin birlikte çalışabilirliğini sağlamak açısından çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle federelerin HLAuyumlu tasarlanması büyük önem taşımaktadır. Özellikle askeri amaçlı olmak üzere farklı kuruluşlar tarafından farklı teknolojilerkullanılarak geliştirilmiş HLA uyumlu simülasyonlar mevcuttur. Müşterek harekât konseptinin gelişmesine paralel olarak farklısimülasyonların entegre bir şekilde çalışması ihtiyacı doğmuştur. Bununla birlikte HLA uyumlu simülasyonların entegrasyonu ve birlikte çalışabilirliği için standart uyumluluğu gözetmek kaçınılmaz hale gelmiştir.

Solution Proposal to Check High Level Architectural Standard Compliance of Federate's

This study is the basis for performing the High Level Architecture (HLA) compatibility test of federates included in a federation.Existing methods were analyzed to check the HLA compliance of federates, and after this analysis, a method was proposed for thesolution of interoperability problems with HLA compatibility. This method has been tested with a Run-Time Infrastructure (RTI)product that is still being developed by supporting it with the developed toolkit: interoperability problems are minimized and the HLAcompatibility required for simulations interoperability has been tested. As a result of the research, a solution has been produced forcompatibility problems encountered within the scope of interoperability activities. Only a certain part of the HLA rules areimplemented in many developed projects, and this approach is often insufficient to ensure the interoperability of simulation systems.For this reason, it is very important to design the federates in compliance with HLA. There are HLA compatible simulationsdeveloped by different organizations using different technologies, especially for military purposes. In parallel with the development ofthe joint operation concept, the need for different simulations to work integratedly. However, it has become inevitable to observestandard compatibility for the integration and interoperability of HLA compatible simulations.

___

  •  IEEE Standard Computer Dictionary: A Compilation of IEEE Standard Computer Glossaries. (1990). New York.
  •  Tolk, A. Muguira, J. (2003). The Levels of Conceptual Interoperability Model, Fall Simulation Interoperability Workshop. Paper 03F-SIW-007.
  •  IEEE Standard for Modeling and Simulation HighLevel Architecture (HLA)-- Framework andRules. (2000). IEEE Std 1516-2010, 1-38.
  •  Dahmann, J.S., Kuhl, F., Weatherly, R. (1998). Standards for Simulation: As Simple As Possible But Not Simpler The High Level Architecture For Simulation, SIMULATION, 71, 378-387.
  •  Yılmaz, F. Durak, U. Taylan, K. Oğuztüzün, H. (2014). Adapting functional mockupunitsfor HLA-compliant distributed simulation. Proceedings of the 10th International Modelica Conference (247-257) Lund, Sweden.
  •  IEEE Standard for Modeling and Simulation (M&S) High Level Architecture (HLA): 1516–2000 (Framework and Rules); 1516.1-2000(Federate Interface Specification); 1516.2–2000 (Object Model Template (OMT) Specification).
  •  Falcone, A., Garro, A., (2019). Distributed CoSimulation of Complex Engineered Systems by Combining the High Level Architecture and Functional Mock-up Interface, Simulation Modelling Practice and Theory, 97.
  •  Gerlach, T. Durak, U. Knüppel, A. (2016, June). Running High Level Architecture in Real Time for Flight Simulator Integration. Paper presented at the AIAA Modeling and Simulation Technologies Conference. https://doi.org/10.2514/6.2016-4130
  •  Özkaymak, S. Zorba, H.O. Arıbal, A.B. Sayın, M.B. (2019) Birlikte Çalışabilirlik Sorunları ve ARTI ile Çözüm Yaklaşımı, Ulusal Savunma Uygulamaları Modelleme ve Simülasyon Konferansı (USMOS), ODTÜ,Ankara.
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Huzur Evlerindeki Yaşlı Yatak Odalarının İnsan Sağlığı Ve Sürdürülebilirlik Açıdan Değerlendirilmesi: Brüksel'den Örnek Bir Durum

Zerrin Funda ÜRÜK, Tuğçe ÖZTÜRK

Isparta Koşullarında Düzlemsel Su Isıtmalı Güneş KollektörlerindeFarklı Tasarım Özelliklerinin Enerji ve Verim Üzerine EtkilerininBelirlenmesi

Recep KÜLCÜ

Bazı Doğal Bileşikler ve Benzentiyol ile Polifenol Oksidaz İnhibisyonu Yoluyla Enzimatik Kararmanın Önlenmesi

Mine AKSOY

Aşırı Beslenmeye Bağlı Oluşan İnsülin Direncinin BiyokimyasalGelişimi ve AMP-ile Aktive Edilmiş Protein Kinaz (AMPK)’ınFonksiyonu

Mustafa YAMAN, Halime UĞUR, Cemalettin KİŞMİROĞLU, İsmail BELLİ, Bahtiyar ÖZGÜR

Grafen Oksit ve Deniz Kabuğu Takviyeli Polivinil Klorür HibritKompozitlerin Karakterizasyonu

Ferda MİNDİVAN, Meryem GÖKTAŞ

Sivas İlinin Farklı İlçelerinde Şebeke Bağlantılı Güneş EnerjiSantrallerinin Tasarımı ve Analizi

Vekil SARI, Fatih Yavuz ÖZYİĞİT

Ayrıştırma Yöntemlerinin Derin Öğrenme Algoritması ile TanımlananRüzgâr Hızı Tahmin Modeli Başarımına Etkisinin İncelenmesi

Aytaç ALTAN, Seçkin KARASU

Fitopatojenlere Karşı Dayanıklılıkta CRISPR/Cas Teknolojisi

Fatih DEMİREL, Mustafa USTA, Serap DEMİREL

Eğimli Zeminlerde İnşa Edilen Betonarme Binaların DepremDavranışlarının İncelenmesi

Ercan IŞIK, İbrahim Baran KARAŞİN, Ali Emre ULU

Biyolojik Hümik Üretimi için Leonarditin Biyo-Liçinginde Optimize Edilmiş Ortamın ve Mikrobiyal Koşulların Katalitik Aktivitesi

Metin TURAN, Nurgül KITIR ŞEN