Electre Yöntemi ile Otomotiv Sektöründe Tedarikçi Seçimi: Yeşil Tedarikçi Seçimi Uygulaması

Bu çalışmada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 3 tedarikçinin yapılan performans değerlendirme sonuçları incelenmiştir. Her bir tedarikçi 5 farklı ana kriterde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu kriterler; kalite yeterlilikleri, mühendislik yetkinlikleri, yeşil lojistik yönetimi, maliyet performansları ve yönetim stratejileri olarak belirlenmiştir. Yeşil lojistik yönetimi değerlendirme sonuçları için çalışma da 5 anket sorusu paylaşılmıştır. Bu anket sonuçları ışığında tedarikçilerin yeşil tedarikçi ve yeşil tedarik zinciri prensiplerine uyumları sınanmıştır ve uzman görüşleri olarak tedarikçi seçim çalışmasına dahil edilmiştir. Kalite yeterlilikleri, mühendislik yetkinlikleri, yeşil lojistik yönetimi, maliyet performansları ve yönetim stratejileri olarak belirlenen farklı uzman görüşleri alınmıştır. Bu uzman görüşleri dikkate alınarak kriterlere SWARA kriter ağırlık analizi uygulanmıştır. Tedarik seçimi yöntemi olarak Electre yöntemi seçilmiştir. Sonuçlar değerlendirilmiştir.

Supplier Selection in the Automotive Sector with the Electre Method: An Application for Green Supplier Selection

In this study; the performance evaluation results of suppliers that are active in automotive sector were examined. Each supplier has been examined and evaluated on different 5 main criteria. These criteriasarequality competencies, engineering competencies, green logistic management, cost performance and management strategies. For the green logistic management evaluation results 5 question were addressed in survey. Different expert opinions were taken into considerations which were determined as quality competencies, engineering competencies, green logistic management, cost performance and management strategies. SWARA criteria weighted assessment was applied in order to weight each criterion. Electre methodology has been chosen as the supplier selection method.

___

  • Akpınar, N. (2003). Sürdürülebilir alan kullanım planlamasında alan kullanım tiplerine ait önceliklerin Simos Prosedürü ve ELECTRE 1 yöntemi ile belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 9(2), .234–242.
  • Akyüz, Y. ve Soba, M. (2013). Electre yöntemiyle tekstil sektöründe optimal kuruluş yeri seçimi: Uşak ili örneği. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), 185-198.
  • Atıcı, K. ve Ulucan, A. (2009). Enerji projelerinin değerlendirilmesi sürecinde çok kriterli karar verme yaklaşımları ve Türkiye uygulamaları. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27 (1), 161-186.
  • Bai, C. ve Sarkis, J. (2010). “Green Supplier Development: Analytical Evaluation Using Rough Set Theory”, Journal of Cleaner Production, 18(12), 1200-1210.
  • Blome, C., Hollos, D. ve Paulraj, A. (2014). “Green Procurement and Green Supplier Development: Antecedents and Effects On Supplier Performance”, International Journal of Production Research, 52(1), 32-49.
  • Büyüközkan ve Çiftçi (2012),A novel hybrid MCDM approach based on fuzzy DEMATEL, fuzzy ANP and fuzzy TOPSIS to evaluate green suppliers, Expert Systems with Applications 39(3), 3000-3011.
  • Çağıl, G. (2011). 2008 Küresel kriz sürecinde Türk bankacılık sektörünün finansal performansının ELECTRE yönetimi ile analizi, Maliye ve Finans Yazıları, 1 (93), 59-86.
  • Christian N. C. (2007). Environmental Planning and Management, Singapore, Imperial College Press.
  • Curkovic, S., Sroufe, R. ve Melnyk, S. (2005). Identifying the Factors Which Affect the Decision to Attain ISO 14000, Energy, 30, 1387-1407.
  • Dou, Y., Zhu, Q. ve Sarkis, J. (2014), “EvaluatingGreen Supplier Development Programs With A Grey-Analytical Network Process-Based Methodology”, European Journal of Operational Research, 233(2), 420-431.
  • Ertuğrul, İ. ve Karakaşoğlu, N. (2011). ELECTRE ve bulanık AHP yöntemleri ile bir işletme için bilgisayar seçimi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Dergisi, 25(2), 23–41.
  • Eryürek, Ö. F. ve Tanyaş, M. (2003). Hata türü ve etkileri analizi yönteminde maliyet odaklı yeni bir karar verme yaklaşımı. İTÜ İşletme Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Dergisi, 31–40.
  • Fu, X., Zhu, Q. ve Sarkis, J. (2012), “EvaluatingGreen Supplier Development Programs At A TelecommunicationsSystems Provider”, International Journal of ProductionEconomics, 40, 357-367.
  • Govindan, K., Kaliyana, M., Kannan, D. ve Haq, A.N. (2014). Barriers Analysis for Green supply chain management implementation in Indian industries using analytic Hierarchy process, International Journal of Production Economics 147, Part B, 555–568.
  • Humphreys, P., Matthews, J. And Kumaraswamy, M. (2003). Pre-construction Project partnering: From adversarial to collaborative relationships, Supply Chain Management 8(2), 166-178.
  • Karacasu, M. (2007). Kent içi toplu taşıma yatırımlarının değerlendirilmesinde karar destek modeli (ELECTRE Yöntemi) kullanımı. 7. Ulaştırma Kongresi, İstanbul.
  • Lamba, N. ve Thareja, P. (2020). Developing the structural model based on analyzing the relationship between the barriers of Green supply chain management using TOPSIS approach. Materials Today: Proceedings.
  • Li, Y.-H. ve Huang, J.-W. (2017). Themoderating role of relational bonding in green supply chain practices and performance. Journal of Purchasing and Supply Management, 23(4), 290–299.
  • Liu, Y., Ma, L., ve Liu, Y. (2020). A novelrobustfuzzymean-UPM model for gren closed-loop supply chain network design under distribution ambiguity. Applied Mathematical Modelling, 92, 99-135.
  • Luitzen de, B. ve Eva, L.(2001), A review of methods supporting supplier selection, European Journal of Purchasing and Supply Management, 7, 75-89.
  • Mojumder, A. ve Singh, A. (2021). An exploratorystudy of theadaptation of Green Supply Chain Management in Construction Industry: the case of Indian Construction Companies, Journal of Cleaner Production, 126, 400.
  • Reza Hoseini, A.,Noori, S. ve Ghannadpour, S.F. (2021). Integrated scheduling of suppliers and multi-project activities for Green construction supply chains under uncertainty, Automation in Construction, 122, February 2021, 103485.
  • Soner, S. ve Önüt, S. (2006). Çok kriterli tedarik seçimi: bir ELECTRE – AHP uygulaması. Sigma: Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 110–120.
  • Tunçel, N., Belbağ, S. ve Çimen, M., (2017), Satın alma kriterleri açısından marka sıralama kararının verilmesinde bulanık Electre yöntemi: Otomobil sektöründe bir uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 31 (5), 1069-1085.
  • Türker, A. (1988). Çok ölçekli karar verme tekniklerinden ELECTRE. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 38(3), 72–87.
  • Ulucan A, ve Atıcı K. (2009). Enerji projelerinin değerlendirilmesi sürecinde çok kriterli karar verme yaklaşımları ve Türkiye uygulamaları. H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27(1), 161-186.
  • Yürekli, H. (2008). Taarruz helikopterleri seçiminde ELECTRE yönteminin kullanılması. (Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, İstanbul.
  • Wang, C., Zhang, Q. ve Zhang, W. (2020). Corporate social responsibility, Green supply chain management and firm performance: The moderating role of big-data analytics capability. Research in Transportation Business & Management, 100557.
  • Zeger D., Eva, L. ve Filip, R.,(1999). An evaluation of vendor selection models from a total cost of owner shipper spective, European Journal of Operational Research, 125, 34-58.
  • Zaid, A. A., Jaaron, A. A. M. ve Talib Bon, A. (2018). The impact of green human resource management and green supply chain management practices on sustainable performance: An empirical study. Journal of Cleaner Production, 1-51
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Derin Sinir Ağları ve Uzun Kısa Süreli Bellek Hiperparametrelerinin Konuşma Tanıma Tabanlı Sistemler Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi için Türkçe Yayın Haberleri Konuşma Veri Tabanı

Serhat OK, Zekeriya TÜFEKCİ

Yer Altı Su Seviyelerinin Trend Analizi ve Efektif Zemin Gerilmesi Değişimine Etkisi: Konya Kapalı Havzası Örneği

Vahdettin DEMİR, Esra URAY, Osman ORHAN, Amir YAVARİABDİ, Huseyin KUSETOGULLARİ

FIPA İngiliz Açık Artırma Protokolünün Rol Tabanlı Bir Çoklu Etmen Çerçevesi ile Gerçekleştirilmesi

Ali Murat TİRYAKİ, Varol GÜVEN

Yapay Zeka Tabanlı Görüntü İşleme Tekniklerinin İnsansız Hava Araçları Üzerinde Uygulamaları

İlhan SOYHAN, Seyfettin GUREL, Sezai Alper TEKİN

Zeytin Verim Tahmininde Kullanılan Sayısal Modellere İlişkin Bir Literatür Araştırması

İnanç KABASAKAL, Murat ÖZALTAŞ

Mekânsal Verilerin Sıklıkla Güncellendiği Coğrafi Bilgi Sistemleri Arama İşleminde Denormalizasyon Yöntemi

Murat TAŞYÜREK

Romatoid Artrit Hastalarının Ulnar ve Radyal Arter Doppler İndekslerinin Karşılaştırılması

Ali Osman ÖZKAN

Electre Yöntemi ile Otomotiv Sektöründe Tedarikçi Seçimi: Yeşil Tedarikçi Seçimi Uygulaması

Hikmet ERBIYIK, Gizem KABAKCI, Ayşenur ERDİL

Borulu Lineer Ses Bobini Motorunun Yüksek İtme Kuvveti için Geometrik Parametrelerin Analizi

Mümtaz MUTLUER

Farklı Çaplardaki Zıvanaların Kurşun İle Sabitlenmesinin Kayma Dayanımına Etkisi

Tülin ÇELİK, Şükran TANRIVERDİ