Farklı düzeylerde balık yağı ile beslenen erkek ratlarda L-karnitinin kan ve doku parametrelerine etkileri

Amaç: Bu çalışmada, farklı oranlarda balık yağı içeren rasyonla beslenen erkek ratlarda L-karnitinin (300 mg/kg/gün) 30 gün süreli periton içi uygulamasının plazma L-karnitin, lipit hidroperoksit (LPO), antioksidan enzimler (SOD ve CAT) ile glutasyon (GSH), trigliserit, kolesterol seviyeleri; doku SOD, CAT, GSH düzeyleri ve canlı ağırlık değerlerine etkileri araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmada 72 adet Sprague-Dawley erkek rat kullanıldı. Ratlar 6 deneysel gruba ayrıldı;1. Kontrol, 2. Balık yağı (%1), 3. Balık yağı (%5), 4. L-karnitin (300 mg/kg/gün), 5. L-karnitin (300 mg/kg/gün) + balık yağı (%1) ve 6. L-karnitin (300 mg/kg/gün) + Balık yağı (%5). İlk 30 gün sonunda karnitin uygulamaları sonlandırılarak, her bir ratın canlı ağırlık değerleri elde edildi. Plazma ve doku parametreleri ticari test kitleri kullanılarak spektrofotometrik yöntemlerle tayin edildi.Bulgular: Deneme ve arınma periyodu (30. ve 60. gün) sonunda plazma karnitin düzeyleri karnitin uygulamalarından etkilenmiştir. Tüm çalışma boyunca trigliserit ve kolesterol değerlerindeki en belirgin düşüşler karnitin gruplarından özellikle 60. gün değerlerinde elde edildi. LPO değerleri hem dönemler arası hem de gruplar arası anlam taşıyan düşüşler gösterdi. GSH değerlerinde 4. grupta, SOD ve CAT düzeylerinde ise 4. ve 5. gruplarda belirgin oranda artışlar elde edildi. Öneri: Ekstra karnitin ve balık yağı alımları canlılarda lipidprofilini düzenleyebilir, kan ve doku antioksidanlarını artırabilirken, LPO değerleri karnitin etkilerini değerlendirmede belirleyici olarak değerlendirilebilir.

The effects of L-carnitine on blood and tissue parameters of male rats fed with different levels of fish oil

Aim: The effects of L-carnitine (300 mg/kg/day) treated intraperitoneally (i.p) to rats fed ration containing several proportions of fish oils for 30 days on plasma L-carnitine, lipid hydroperoxide (LPO), triglyceride, cholesterol, body weight; plasma-tissue antioxidant enzymes (SOD, CAT) and glutathione (GSH) levels were investigated.Materials and Methods: Seventy two Sprague-Dawley male rats were used. Rats were divided into 6 groups as follows; 1-Control; 2-Fish oil (1%); 3-Fish oil (5%); 4-L-carnitine (300 mg/kg/day), 5-L-carnitine (300 mg/kg/day) plus fish oil (1%) 6-L-carnitine (300 mg/kg/day) plus fish oil (5%). All plasma and tissue parameters were determined by spectrophometric methods using commercial kits.Results: At the end of the experimental and washout period (day 30 and 60), the plasma carnitine concentrations were affected by carnitine administrations. Remarkable decreases in triglyceride and cholesterol values were obtained particularly at the end of day 60 in carnitine groups. LPO values were associated with significant differences between period and groups comparisons for carnitine administrations. The highest GSH values were obtained in group 4; CAT and SOD status in group 4 and 5.Conclusions: Extra-carnitine and fish oil additions may regulate plasma lipid profile and increase blood and tissue antioxidants, while LPO levels scan be display controlling effect by carnitine administration.
Avrasya Veteriner Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-6958
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı düzeylerde balık yağı ile beslenen erkek ratlarda L-karnitinin kan ve doku parametrelerine etkileri

Halil Yavuz, Firuze Kurtoğlu

Keçilerde Caprine Arthritis Encephalitis Virus enfeksiyonu

Rüstem Duman, Sibel Yavru, Atilla Şimşek, Oya Bulut, Oğuzhan Avcı

Geleneksel süt sağım yöntemi: Koşana koşma

Aşkın YAŞAR, Çağrı Çağlar SİNMEZ, Gökhan ASLIM

Konya yöresi sokak köpeklerinde dışkı bakısına göre saptanan gastro-intestinal helmintler

Nermin Işık, Özlem Derinbay Ekici, Serkan İrfan Köse

Östrus siklusunun folliküler ve luteal fazlarında inek genital sistemindeki mast hücrelerinin dağılımı ve yoğunluğunun belirlenmesi.

Berna Güney Saruhan, Hakan Sağsöz, M. Erdem Akbalık

Koyun sarcosporidiozis enfeksiyonunda abort oluşum mekanizmasının araştırılması

Osman Selçuk Aldemir, Kamil Seyrek, Çiğdem Yenisey, Hasan Eren, Hakkı Ünlü

Türkiye’de bulunan bazı koyun ırklarının PrP lokus polimorfizmleri yönünden incelenmesi

Ercan Kurar, Zafer Bulut, Mehmet Nizamlıoğlu

Süt ineklerinde klinik endometritisin tedavisi ve gebelik oranı üzerine N-asetilsistein’in etkisi

Bunyamin Tras, Dursun A. Dinc, Kamil Uney

Sivas yöresindeki süt sığırlarında subklinik ketozisin prevalansının araştırılması

Onur Başbuğ, Yaşar Akar, Nazlı Ercan

Siyah Bengal keçilerinde fascioliasisin (Fasciola gigantica) epidemiyolojik çalışması

Kazi Mehetazul Islam, Moizur Rahman, Md. Siddiqul Islam, Gitaindro Nath Adhikary, Shah Md. Abdur RAUF